La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

lunedì 15 settembre 2008

Trupul lui Ştefan Iordache va fi depus în foaierul Teatrului Naţional


Trupul neînsufleţit al actorului Ştefan Iordache va fi adus luni seară în ţară. Marele actor a dispărut dintre noi la exact o săptămănă după moartea unui alt simbol al filmului romănesc, Ilarion Ciobanu. O dispariţie pe care o regretă toţi cei care preţuiesc filmul şi teatrul românesc, dar mai ales colegii de breaslă, prietenii şi cei care au avut privilegiul să-l cunoască. Tuturor le vine greu să vorbească la trecut despre marele actor Ştefan Iordache. Trupul actorului va fi depus în foaierul Teatrului Naţional unde cei care l-au iubit îi pot aduce un ultim omagiu.

Actorul Ştefan Iordache a încetat din viaţă duminică, la vârsta de 67 de ani, la un spital din Viena, unde a fost transferat vineri după ce anterior fusese internat la Spitalul Elias din Bucureşti pentru investigaţii medicale El a solicitat conducerii spitalului confidenţialitate asupra stării de sănătate în care se afla. Actorul a decedat în urma unui stop cardio-respirator survenit pe fondul leucemiei de care maestrul suferea.

Ştefan Iordache s-a născut la Calafat, pe 3 februarie 1941. Întreaga sa viaţă a dedicat-o carierei actoriceşti. Gloria a cunoscut-o pe scena Teatrului Nottara. De-a lungul carierei a interpretat roluri precum Hamlet, Regele din „Viziuni flamande”, Raskolnikov din „Crimă şi pedeapsă”, Maestrul din „Maestrul şi Margareta”, Richard de Gloucester din „Richard al III-lea”, Nae Catavencu din „O scrisoare pierdută”, John Barrymore din „Barrymore” sau Alex din „Alex şi Morris”.

Chiar dacă este considerat unul dintre cei mai mari actori din România, maestrul spunea că dacă ar fi avut din nou 30 de ani, nu ar mai repeta acest drum: „Am jucat numai în roluri mari. Mi-a dat ocazia să mă impun, dar mi-au măcinat viaţa.” Iar în ultima vreme se simţea obosit şi, poate, puţin dezamăgit. „Viaţa a trecut mult prea repede”, spunea el. Nu a avut timp să le facă pe toate, iar la 67 de ani, după 38 de căsnicie, sufletul îi era măcinat de un singur regret: nu avea nici cine să-i poarte numele, şi de ce nu şi talentul.

Nu avea copii, iar prietenii, spune Ştefan Iordache, nu există. Există numai momentele de prietenie. Cu toate acestea a fost mereu alături de oameni care au ţinut la el. Se mutase de ceva vreme departe de Bucureştiul haotic, la Gruiu, în Ilfov. Aici era încojurat de vie şi când venea toamna, ştia exact care era reţeta vinului cu adevărat bun.

Rolurile sale din film şi de pe scenă l-au transformat pe Ştefan Iordache în personaj literar, Ludmila Patlanjoglu adunând poveşti, întâmplări şi trăiri ale actorului în cartea portret „Regele Scamator, Ştefan Iordache”. În 2006, i-a fost înmânat Premiul de excelenţă al Festivalului de film Transilvania.

De neuitat sunt şi melodiile interpretate de marele actor împreună cu Gheorghe Dinică şi Nelu Ploiesteanu, dar şi duetele cu Sanda Ladosi. În 2007 a scos propriul său album, „Magazinul meu de vise”.

ŞTEFAN IORDACHE ÎN "CEL MAI IUBIT DINTRE PĂMÂNTENI"




Antena3.ro

Adăugat: 15 septembrie 2008

1 commento:

Anonimo ha detto...

Imi pare ca si sufletul meu moare putin cate putin doar din causa faptului ca traiesc afara din Romania, imi pare ca tradez Romania, lasand-o pe ea si pe representantii ei, cum distinsul iORDACHE. Am uitat de ei! Incet cu incetul uit de ei. Am uitat de ei... este groaznic!

Posta un commento