La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

martedì 23 settembre 2008

RO: Permise de conducere „cu coduri“ – de luna viitoare


NOU Aliniere la normele europene
de Dan CARBUNARU 23 SEPTEMBRIE 2008

Codurile spun dacă trebuie să porţi oche­lari, diverse proteze sau dacă ai voie să con­duci doar în anumite zone sau intervale orare
Starea de sănătate – trecută pe carnet

Permisele auto vor avea menţiuni privind vederea, auzul sau eventualele boli
Şoferii români vor avea, până la sfârşitul acestui an, permise noi. Acestea vor fi în concordanţă cu directivele europene în domeniu. Documentele vor conţine un cod cu informaţii privind starea de sănătate a conducătorului, cu menţiuni privind vederea, auzul sau eventuale boli de care ar suferi acesta. Pe acelaşi permis vor fi consemnate date privind maşina: tipul transmisiei, sistemul de frânare sau de direcţie. Noile reglementări în domeniu se bazează pe Directiva 126/2006 a Comisiei Europene.
„05.05” – şoferul trebuie să fie însoţit de alt titular de permis

Spre exemplu, codul 0.1 priveşte corecţia şi/sau protecţia vederii. Codul 01.01 arată că şoferul poartă ochelari, 01.02 - lentile de contact, 01.03 - sticlă protectoare. Cei care poartă proteză auditivă sau aparat auditiv vor avea menţionat pe permis codul 02, iar codul 03 corespunde celor care folosesc proteză sau orteză pentru membre. În cazul codului 05 este vorba despre conducere cu restricţie. Restricţia la călătoria pe timpul zilei are codul 05.01 (de exemplu: o oră după răsăritul soarelui şi o oră înainte de apus), codul 05.02 restricţionează călătoria pe o anumită rază de la locul de reşedinţă al titularului, sau doar în interiorul unui oraş, în perimetrul unei zone/regiuni, codul 05.03 vizează conducerea fără pasageri în habitaclul autovehiculului, iar codul 05.05 permite conducerea doar atunci când şoferul este însoţit de un titular de permis de conducere.Menţiuni speciale se fac şi în legătură cu diverse adaptări ale vehiculului, precum cutie de viteze adaptată, schimbător de viteze manual sau automat, cu comandă electronică, ambreiaj adaptat, mecanisme de frânare sau acceleraţie adaptate, dispozitive de comandă adaptate (faruri, ştergător şi spălător de parbriz, claxon, semnalizatoare etc.)
Bobocii – primii posesori de permise noi
Astfel de menţiuni erau, deja, prevăzute în reglementările din domeniu stabilite de Ministerul de Interne, după ce acestea au preluat o serie de norme europene. Noile permise de conducere vor fi emise începând cu luna viitoare, procesul începând în câteva judeţe şi urmând a fi extins în toată ţara până la sfârşitul acestui an. Posesorii de permise valabile nu vor fi nevoiţi să ceară preschimbarea acestora înainte de expirare. Practic, noile permise vor fi eliberate pe măsură ce noi şoferi vor trece de examenul pentru dobândirea dreptului de a conduce sau cei care deţin deja permise solicită preschimbarea lor.
Poliţiştii de la circulaţie spun că persoanele care vor fi depistate conducând în alte condiţii decât cele menţionate în permis vor fi sancţionate. Astfel, spre exemplu, un şofer care trebuie să poarte ochelari sau proteză auditivă şi este depistat în trafic fără respectivele obiecte necesare pentru a şofa în condiţii de siguranţă va fi amendat. Legislaţia urmează a fi modificată, în acest sens.
Sursa: Gandul.

Nessun commento:

Posta un commento