La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

mercoledì 14 gennaio 2009

Ajută copiii şi mamele în dificultate


Autor: Iulia Maximinian
Data: 12 ian 2009


Dorina Botezatu (stânga) are grijă de Cristina, o fetiţă româncă de 7 ani, abandonată în Italia de mama sa

„Sunt foarte multe mame românce înscrise în evidenţa asociaţiei, dar există şi români voluntari care lucrează pentru noi. Relaţia noastră cu ei este excepţională. Sunt persoane cu un suflet deosebit”, spune Grazia Passeri, preşedinta asociaţiei „Salvamamme” din Roma. Asociaţia de voluntari acordă sprijin mamelor aflate în dificultate şi copiilor abandonaţi.

Dorina Botezatu, o româncă de 45 de ani originară din localitatea Mila 23, judeţul Tulcea, lucrează de cinci ani ca voluntar. Dorina este de nouă ani în Italia şi îi place să ajute mame care se află în dificultate, deoarece în urmă cu 11 ani era şi ea o mamă disperată care trebuia să crească singură patru copii.

Viaţa Dorinei nu a fost lipsită de greutăţi. După ce i-a murit soţul într-un accident rutier, Dorina a trebuit să o ia singură de la capăt. Dar viaţa ei a luat o întorsătură frumoasă de când a venit în Italia. L-a întâlnit pe Filippo, omul cu care s-a căsătorit. La societatea de construcţii a soţului său lucrează foarte mulţi români şi, tot cu ajutorul acestuia, Dorina a deschis o fundaţie în România, la Mila 23, care se ocupă de copiii nevoiaşi.

Are grijă de o fetiţă abandonată de mamă

Acum a devenit bunică, iar de anul trecut a luat în grijă o fetiţă româncă de şapte ani abandonată de mama sa. Cristina are încă un frate, iar anul trecut familia ei şi-a pierdut casa într-un incendiu. Tatăl Cristinei, Sandu, lucrează acum în Italia în construcţii. Dorina Botezatu a auzit povestea micuţei la televizor şi a dorit să facă ceva pentru a ajuta o familie rămasă pe drumuri. Fetiţa îi spune Dorinei „zia” (n.r. – mătuşă), vorbeşte bine italiană şi la şcoală are rezultate foarte bune.

Ea va rămâne în îngrijirea Dorinei până când tatăl ei va putea să se repună pe picioare şi să îşi crească singur copiii. Dorina i-a întins o mână de ajutor lui Sandu când acesta a fost părăsit de soţie şi se zbătea de unul singur să crească doi copii. În casa Dorinei a venit odată cu Cristina şi Silvia, bona fetiţei, o altă româncă pe care Dorina a ajutat-o, oferindu-i un loc de muncă.

Dorina Botezatu nu a ezitat niciodată să acorde sprijin persoanelor aflate în dificultate, iar de când este la Roma, a ajutat foarte mulţi­ români. Ea nu uită de unde a plecat, iar sufletul ei a rămas în satul natal de pe malurile Dunării şi, împreună cu soţul ei, face tot ce îi stă în putinţă pentru a-şi ajuta semenii.

„A trebuit să mint pentru a fi acceptată la asociaţia «Salvamamme». Nu acceptau români, aşa că la telefon m-am dat drept rusoaică. Bineînţeles, la interviu a trebuit să le spun adevărul, dar am fost acceptată”, povesteşte Dorina.

Sursa: Adevarul.

Nessun commento:

Posta un commento