La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

venerdì 23 gennaio 2009

Românii ţin să îşi îngroape morţii în cimitirele din ţară


Autor: Elena Halcu
Data: 22 ian 2009

Decesul unei persoane este o încercare dificilă pentru rude, mai ales dacă tragedia s-a întâmplat departe de casă. Românii ţin să-şi îngroape apropiaţii pe pământ românesc chiar dacă preţurile sunt destul de mari, de ordinul miilor de euro.

În jur de 3.000 de euro costă transportul unui coşciug din Italia în România
Românii din Italia ţin însă foarte mult la înmormântarea după datină, pe pământ românesc. În cazul nefericit în care un corp neînsufleţit trebuie transportat în ţară se intră automat în contact cu unul dintre consulatele României pentru întocmirea actelor necesare.

Consulatele nu dispun de fonduri

„În anul 2008 am înregistrat 519 decese în zona de competenţă a consulatului de la Milano”, ne-a declarat Tiberiu Dinu, consulul general de la Milano.

„Consulatele româneşti nu au fonduri destinate românilor decedaţi în Italia. Cu atât mai puţin acum, când taxele consulare au fost reduse. Noi putem să oferim sprijin doar în privinţa documentelor necesare transportului sau înmormântării.

„Românii vor cu orice preţ ca cei dragi să fie îngropaţi în ţară. Din 18 decese la Torino, de care am avut cunoştinţă în anul 2008, doar pentru trei cazuri am făcut slujba de înmormântare aici, în Italia.

Restul au fost duşi în România. Când familiile întâmpină greutăţi financiare deosebite, noi încercăm să îi ajutăm măcar parţial cu bani din fondurile parohiei”, spune şi părintele Lucian Roşu de la parohia Sfânta Cruce, din Torino.

Dorinţa românilor de a-şi îngropa apropiaţii în ţară a dat naştere şi unor afaceri cu transporturi funebre. „În fiecare an fac aproximativ 80 de transporturi din Italia către România. În opt ani de zile am cunoscut doar două cazuri de români îngropaţi în Italia.

Familiile celor decedaţi fac tot posibilul să îi ducă pe pământul natal”, spune românul Munzer Hamdan, de 32 de ani. El este administratorul unei firmei de pompe funebre cu sediul la Rădăuţi şi filiala în Milano.

Mai ieftin la firmele româneşti

Munzer ne-a dezvăluit şi tariful practicat în domeniu: 3.000 de euro transportul cu o firmă românească, 3.300 de euro cu avionul (n.r. - doar până la Bucureşti) şi între 4.000 şi 6.000 de euro dacă acelaşi serviciu de transport este cerut unei firme italiene.

Pentru varianta înmormântării în Italia, costurile variază între 2.500 şi 5.000 de euro pentru cea mai simplă înmormântare, organizată de o firmă italiană. Cioclii români organizează o ceremonie modestă pentru preţul de 1.500-1.800 de euro.

Gratis doar în Italia

Statul italian prevede ca în cazul familiilor care nu au un venit, costurile înmormântării să fie suportate de primăria oraşului unde a avut loc decesul, iar înhumarea să se facă în cimitirul oraşului respectiv.

Comunităţile fac deseori chete

Înainte de plecarea în România se organizează o slujbă funerară în Italia. Preoţii români din Italia nu iau bani pentru acest serviciu, ci dimpotrivă, încurajează enoriaşii să ajute familia lovită de necaz. Iată tarifele practicate de firmele de pompe funebre româneşti şi italiene din Peninsulă.

Firmă italiană Firmă românească

Înmormântare în Italia 2.500 – 5.000 euro 1.500 – 1.800 euro
Transport în România 4.000 – 6.000 euro 3.000 euro
Transport cu avionul minimum 3.300 euro (până la Bucureşti)

Sursa: Adevarul.

2 commenti:

Anonimo ha detto...

Repatriem persoane decedate de pe teritoriul Italiei in Romania de peste 10 ani. Masinile pe care le avem ne permit sa facem mai multe transporturi in acelasi timp, astfel putem servi mereu cererile pe care le primim.
Efectuam repatriei persoane decedate din orice provincie a Italiei: Abruzzo, Basilicata, Calabria, Campania, Emilia-Romagna, Friuli Venezia Giulia, Lazio, Liguria, Lombardia, Marche, Molise, Piemonte, Puglia, Sardegna, Sicilia, Toscana, Trentino-Alto Adige, Umbria, Valle d'Aosta, Veneto, cu destinatia la domiciliu, in orice Judet din Romania.

Intocmim rapid documentele necesare pentru transportul funerar din Italia in Romania.
Transportul funerar din Italia in Romania, va fi efectuat in maxim 72 de ore!

Serviciul Cardinal info-clienti este disponibil NON-STOP
limba romana & limba italiana: 0039 328 90 92 095 (IT)
limba romana & limba italiana: 004 0752 274 188 (RO)
limba romana & limba italiana: 004 0752 274 178 (RO)

Pentru mai multe informatii, nu ezitati sa ne contactati!
Cardinal - Seriozitate si Respect!

De ce sa ne alegeti pe noi?
Evident ca sunt multe companii care se ocupa de acest serviciu, iar prezentarea lor este una convingatoare. Singurul lucru pe care il putem evidentia, este faptul ca ne bazam pe adevarul informatiilor prezentate in acest site si pe profesionalismul in domeniul transportului funerar international, dobandit de-alungul celor peste 10 ani de cand repatriem decedati pe intreg teritoriul Uniunii Europene.
Avem doar masini marca Mercedes-Benz, omologate si echipate corespunzator pentru a efectua acest serviciu in conditii de maxima igiena si siguranta!
Suntem convinsi de faptul ca daca cei pe care ii transportam ne-ar putea oferi o recomandare, aceasta ar fi fara doar si poate, una pozitiva si deosebita!

Anonimo ha detto...

sei fortunato a fare 80 rimpatri per anno, io solo 8 piu meno bravoooo 0744631050

Posta un commento