La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

martedì 20 gennaio 2009

Un vrâncean şi-a făcut casa muzeu


Autor: Doina Ganea
Data: 18 ian 2009

Costică Beşa a adunat sute de obiecte de artizanat, acareturi şi costume populare vechi în locuinţa sa din satul Bârseşti. La cei 69 de ani, Costică Beşa se mândreşte că va lăsa urmaşilor un adevărat tezaur, strâns cu migală, timp de zeci de ani. Bătrânul îşi numeşte muzeul „Rădăcina Vrancei”.

Instrumentele muzicale sunt doar o mică parte a colecţiei lui nea' Costică Doina Ganea
La „Rădăcină” găseşti aproape orice, de la celebra ploscă de nuntă, până la săbii, obiecte casnice, război de ţesut, sitar, putine, dar şi costume populare din regiune. Toate au fost adunate atât de la oamenii din comună, cât şi din localităţile învecinate.

Pe unele, vechi de sute de ani şi deteriorate, le-a recondiţionat aşa cum s-a priceput. „Oamenii sunt foarte încântaţi de muzeul meu în aer liber. Mai vin şi oameni din alte localităţi şi le place foarte tare. Muzeul este în amintirea bunicilor mei şi a trecutului nostru, al vrâncenilor“, a subliniat Costică Beşa, colecţionarul din Bârseşti.

Arca lu’ Costică

Vrânceanul este trist, dar în acelaşi timp onorat, că poate adăposti mărturiile unei lumi „demult apuse”, după cum o spune chiar el.

Specialiştii etnologi i-au văzut colecţia şi au stabilit că aceasta conţine peste 1.000 de obiecte cu valoare, care acoperă mai multe domenii ale civilizaţiei tradiţionale, de la agricultură şi vânătoare, până la meşteşuguri precum olăritul şi rotăritul, dar şi datini şi obiceiuri, cum ar fi cele de Anul Nou.

Fostul muzeu a fost retrocedat

Nea’ Costică ar fi vrut ca toate cele pe care le-a adunat să stea într-un muzeu adevărat, şi nu în gospodăria lui. La un moment dat, chiar îi convinsese pe şefii comunei să-i dea un „sediu”, clădirea fostului Cămin Cultural al comunei.

Însă, după ce a fost recondiţionată pe cheltuiala comunităţii, clădirea a fost retrocedată fostului proprietar, în 2004. „Muzeograful” Beşa s-a trezit cu exponatele în stradă. O parte le-a adăpostit chiar în casa lui. „Este vorba de piesele mai de valoare pe care nu le pot expune în stradă, pentru că îmi e teamă să nu mi le fure”, a precizat ţăranul.

Cu exponatele în soare

Pe celelalte obiecte le-a dus într-o baracă improvizată, tot în gospodăria lui, iar pe altele le ţine chiar sub cerul liber. Costică Beşa este îngrijorat că acestea s-ar putea deteriora, deşi atrag privirile multora. Actualul primar promite să caute sponsori care să-i refacă muzeul.

„Îl vom ajuta să îşi construiască muzeul pe care şi-l doreşte atât de mult. Vom încerca să găsim sprijin la sponsori. Este mai greu, dar vom reuşi“, a precizat edilul Costică Hârşu.

Cântă la zece instrumente

Costică Beşa cântă la peste zece instrumente muzicale. Cobza, cimpoiul, fluierul sau ocarina nu mai prezintă nici un mister pentru el. Cu ani în urmă, Costică Beşa şi-a retezat două degete la circular, pe când lucra la miniatura unei case ţărăneşti pentru muzeul său. Un chirurg din Focşani i le-a pus însă la loc, iar acum rapsodul poate să cânte din nou la instrumentele preferate.
Sursa: Adevarul.

Nessun commento:

Posta un commento