La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

giovedì 15 gennaio 2009

România, „Dracula Land”, într-o expoziţie


CONTROVERSĂ Uniunea Europeană investeşte în artă

România, „Dracula Land”, într-o expoziţie pentru care un artist a luat 400.000 de euro - VIDEO
15 IANUARIE 2009

O expoziţie ce prezintă ideile preconcepute ale celor 27 de state membre, iniţiată de Cehia (ţara care deţine preşedinţia UE), este în centrul unui imens scandal. La nivel european, există cutuma ca fiecare stat care ajunge la conducerea UE să instaleze o operă de artă în holul sediului Consiliului European. Prin urmare, autorităţile de la Praga au cerut câte unui artist din fiecare dintre cele 27 de state membre să prezinte ideile preconcepute referitoare la propria sa ţară. Numai că rezultatul acestei iniţiative – o instalaţie compusă dintr-un mozaic de hărţi ale statelor UE, de 16 metri pătraţi şi cu o greutate de opt tone – a primit reacţii neaşteptate din partea multor capitale europene.

Bulgaria – acoperită de bideuri turceşti

Cea mai vehementă reacţie a venit de la Sofia, care a cerut acum două zile ca opera ce prezintă teritoriul ei să fie retrasă înainte de inaugurare. În puzzle-ul suspendat, teritoriul Bulgariei este acoperit cu bideuri turceşti, cel al Franţei este traversat de o banderolă pe care apare scris cuvântul „grevă”, cel al Germaniei este traversat de tronsoane de autostrăzi poziţionate în formă de svastică, iar cel al Danemarcei imită, din piese de lego, caricatura lui Mahomed, care a provocat mare indignare în rândul comunităţii musulmane în 2005.

În aceeaşi expoziţie, harta Spaniei este acoperită de fundaţiile de beton ale construcţiilor abandonate, iar Marea Britanie, recunoscută pentru euroscepticismul ei, îşi vede locul ei în expoziţie strălucind prin... absenţă. România este unul dintre statele care a scăpat „ieftin” în seria de opere care au pornit un val de iritare în Europa, fiind reprezentată ca un imens parc de distracţii numit „Dracula Land”. Lucrarea este însoţită de textul „Suntem cei care ştiu să lucreze cu un buget zero, suntem campionii reducerilor, ai publicităţii care induce în eroare şi ai improvizaţiei (...)”.

O păcăleală grotescă

În urma mesajelor dure venite de la statele membre care doreau să afle mai multe detalii despre artiştii acestor opere, situaţia s-a complicat şi mai mult, căci preşedinţia cehă a UE a aflat că acestea sunt creaţiile ale unei singure persoane: controversatul artist ceh David Cerny. El a inventat un grup de artişti şi le-a falsificat biografiile pentru broşura oficială. „Ştiam că adevărul va fi descoperit, dar voiam să ştiu dacă Europa este capabilă să râdă de ea însăşi”, a declarat artistul, care şi-a cerut scuze faţă de oficialii cehi, „pentru faptul că i-a păcălit”, cu o sumă de aproximativ 400.000 de euro, notează The Times. După ce a fost demascată această înşelăciune, vicepremierul ceh Alexandr Vondra, aflat în fruntea Ministerului pentru afaceri europene, n-a mai putut să spună decât că „este în stare de şoc”. (M.T.)

Sursa: Gandul.

Nessun commento:

Posta un commento