La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

mercoledì 7 gennaio 2009

Peste 26.000 de firme româneşti în Peninsulă


Autor: Simona Oana Topciu
Data: 7 ian 2009

Elena Moldovan are propria ei afacere prosperă la Milano: o curăţătorie de haine Foto: simona topciu

Publicitate Statisticile Camerei de Comerţ din Milano arată că în perioada 2004-2007 numărul afacerilor cu titular român din Italia a crescut cu circa 150 la sută. Pe tot teritoriul italian, în 2007, erau înregistrate 26.838 de firme individuale administrate de cetăţeni români.

O cincime din totalul firmelor româneşti, 5.123, sunt înregistrate în regiunea Lombardia, în timp ce în provincia Milano sunt 1.514. Cea mai mare creştere a numărului firmelor cu patroni români s-a înregistrat în perioada 2006-2007.

În Lombardia, numărul firmelor româneşti a crescut cu 27% între 2004 şi 2005, cu 22% între 2005 şi 2006, în timp ce între 2006 şi 2007 s-a înregistrat cea mai mare creştere, de 57%.

În domeniul construcţilor sunt înregistrate 4.126 de firme, în cel al activităţilor artizanale 276, iar în comerţ sunt înregistrate 236 de societăţi româneşti.

Pentru a putea deschide o firmă de construcţii, investiţia iniţială nu trebuie să fie una deosebită. Adesea este vorba despre firme cu un singur angajat, iar alteori românii preiau de la angajatorii lor italieni, de obicei persoane în vârstă, afacerile de care succesorii acestora nu sunt interesaţi.

„Ca patron, ai mai multe probleme“

Mircea Popa, de 46 ani, este de peste 10 ani titularul unei firme din Milano cu diferite profile de activitate - construcţii, instalaţii, grădinărit, transport, tâmplărie. El spune că în 1999, când a deschis afacerea, era “pe roşu” în bancă.

A trebuit să plătescă doar o taxă de timbru şi şi-a deschis firma. În 6 luni de zile, muncind foarte mult, făcând multe ore suplimentare, a reuşit să încaseze peste 40.000 de euro.

O afacere personală îţi creează un statut social particular. Mircea Popa explică: “Sigur, ca întreprinzător ai liberatea şi demnitatea ta, iei mereu contact cu problemele pieţei la care trebuie să te adaptezi. Ceilalţi, care sunt angajaţi, te privesc cu o oarecare invidie.”

Cei care îşi deschid o nouă afacere nu pornesc mereu în dezavantaj faţă de cei care sunt deja pe piaţă, mai ales în domeniul construcţiilor.

Mai ales în anul 2007, când sectorul construcţiilor era în plin avânt, noile firme găseau foarte uşor contracte pe piaţă, fără prea mult efort.

Sursa: Adevarul.

2 commenti:

Anonimo ha detto...

Buna ziua. Am si eu o problama la care nimeni nu mi-a dat raspuns. Am lucrat aproape 4 ani pentru o firma italiana ,cu firma mea din tara. Deci sant un artigean,dar de anul asta nu mai ma iau la munca pentru ca zic ei: nu stim daca firma ta exista ,si alta e ca multi nu vreau sa ne ia la munca ca firma romaneasca . De ce se poate ca statul roman sa nu ne ajute si pe noi cei care santem aici si platim taxe i tara , iar statul italian ai ajuta pe italieni din romania? Pe noi nu ne sprijina nimeni,santem dati deoparte iar italieni la noi in tara fac ce vreau ei .

Anonimo ha detto...

DE CE SA FACI FIRMA ROMANEASCA IN ITALIA ................FA O FIRMA ITALIANA SI SCRIO LA CAMERA DE COMERT ITALIANASA,FII SERIOASA SI SA VEZICUM GASESTI DE LUCRU ......................LA NOI IN ROMANIA ESTE CU MITA AICEA IN ITALIA CISTIGA CINE ESTE BUN .........................

Posta un commento