La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

venerdì 9 gennaio 2009

Boom de copii români în Italia


Presa italiană vorbeşte la fiecare început de an de primii copii care se nasc în Italia. Anul 2009 a început bine pentru comunitatea românească. În foarte multe localităţi, cei dintâi au fost copii români.
Torino, Bologna, Viterbo, Parma, Verona, Vicenza, sunt câteva din oraşele unde au avut loc fericitele evenimente.
Este un băieţel, fiul unei românce, primul născut din 2009 la Bologna. Se numeşte Alexandru Gabriel Grozea. Alexandru a văzut lumina zilei la ora 3 în noaptea dintre 31 decembrie şi 1 ianuarie la Maternitatea spitalului Maggiore. Naşterea a fost liniştită şi nu au existat probleme. Toată secţia a toastat în cinstea lui.
Şi la Verona, primul copil din 2009 este român. Trebuia să se nască în primele zile ale lui februarie şi în schimb surpriză, a fost primul născut din 2009 de la Verona. Se numeşte Andrei Sorin Istrate, primul fiu al unui cuplu de părinţi români rezidenţi la Nogara din 2003: s-a născut la ora 9.58 la policlinica Borgo Roma.
Mama Stănica, de 26 de ani, este bine, în timp ce micuţul Andrei Sorin, care cântăreşte 2000 de grame, a fost dus la secţia de prematuri a spitalului. A fost destul de surprinsă Stănica să afle că fiul ei a fost primul născut din an. "S-a grăbit să se nască", a spus surâzând, puţin obosită, dar fericită.
Şi la Parma un copil român s-a grăbit să se nască primul în 2009. Lucian este primul născut din 2009 la spitalul Maggiore şi a venit pe lume la ora 1.12. A sosit mai devreme cu câteva săptămâni. Şi a doua născută a anului 2009 (prima de sex feminin: Anamaria) de la Parma este fiica unui cuplu de români.

Mamă româncă, tată englez

La Peschiera, în provincia Verona, primul copil născut în 2009 este Giorgia Damiana Hutton, născută la 26 de minute după miezul nopţii. Mama fetiţei de 3 kg şi de 49 de centimetri lungime e Ana Maria Boantă, de 24 de ani, româncă rezidentă în Italia de 5 ani. Tatăl, Peter Damian Hutton, este inginer englez, aflat în Italia de doi ani: lucrează la aeroportul din Paris, dar locuieşte cu iubita sa, şi acum şi cu Giorgia, la Villafranca.
Venirea Giorgiei pe lume în 2009 nu era deloc neaşteptată.
Tânăra mămică a sosit la Pederzoli pe 29 decembrie. "Mi s-a rupt apa acasă şi astfel am venit imediat la spital", povesteşte. Travaliul, însă, s-a prelungit. "Nu vroia pur şi simplu să iasă", continuă Ana Maria. "După mai mult de 30 de ore nu eram încă dilatată. Apoi medicii au decis să facă mai întâi anestezia epidurală şi apoi să inducă naşterea. Şi sunt foarte fericită că la final am reuşit. Giorgia s-a născut pe cale naturală, altfel ar fi trebuit să recurg la cezariană, lucru pe care eu chiar nu-l vroiam".

Un dulgher fericit
O fetiţă româncă este prima născută la Torino. Se numeşte Eunice, este fiica unor părinţi români, Cornelia şi Samuel Hasan, rezidenţi la Torino, prima născută a anului 2009 de la spitalul Sant'Anna din Torino. Copila a venit pe lume la 1.30 în noaptea de Anul Nou.
Tatăl, Samuel Hasan, de 27 de ani, dulgher român, aflat de 7 ani la Torino, a decis să-şi vândă maşina din cauza crizei. Vrea să strângă ceva bani şi să economisească la benzină şi asigurare. "Nu mă deranjează deloc să călătoresc cu mijloacele de tranport public. Aş face orice numai să nu lipsească cele strict necesare familiei mele. Avem deja o altă fată de 3 ani, Janette, şi vrem şi un al treilea copil. Copiii sunt o bogăţie. Maşinile nu". Din acest motiv Samuel Hasan a decis să scape de maşina sa Golf: "Pot să mă lipsesc de ea liniştit fără prea multe sacrificii. Sunt tânăr, îmi place să merg pe jos şi pentru muncă mă pot deplasa cu autobuzul sau tramvaiul. Mai bine aşa, decât să-mi privez fetiţele de jucării care să le distreze".
Nu se pune problema reîntoarcerii în România. Samuel Hasan subliniază: "Viaţa la Torino, faţă de cea la Timişoara, oraşul în care m-am născut eu şi soţia mea, este absolut mai bună. Chiar dacă, în mod clar, nu se poate face risipă şi trebuie să ne sacrificăm puţin".
Şi ultima născută a anului 2008 la Torino este fiică de români: la 20.45 pe 31 decembrie a venit pe lume Sira Minica, primul copil de 3240 de grame a unui cuplu de români. (mama casnică şi tatăl dulgher).
La Spitalul Sant'Anna din Torino procentul de copii născuţi din părinţi care provin din România este în creştere constantă de ani de zile: în 2007 a reprezentat 8% din total, adică 660 de nou-născuţi, circa o treime din totalul copiilor născuţi din părinţi străini.

Părinţi fericiţi
La Moncalieri, în provincia Torino, primul copil a fost Eduard Chircus, născut la 1 şi 55 de minute, din părinţi români. Mama Magdalena, lucrează la o firmă ca muncitoare, în timp ce tatăl, Ion, este şofer. Sunt foarte fericiţi pentru primul lor nou-născut. Locuiesc la Castagnole Piemonte: ea este de patru ani în Italia, el de circa zece.
La Tortona, în provincia Alessandria, un băieţel român a dat bun venit noului an. "Faptul că primul născut din 2009 la spitalul din Tortona este din părinţi de origine română poate într-un fel să reprezinte semnul integrării şi contribuţiei pe care o furnizează imigraţia demografiei locale, timp de ani de zile în scădere puternică şi în ultimul timp în revenire tocmai prin prezenţa de noi născuţi din familii de origine neitaliană", comentează un ziar local.
Iustin Codruţ, unicul născut de pe 1 ianuarie la Tortona, a fost adus pe lume la ora 14 de mama Ionela şi de tatăl Petru, ambii în Italia de puţin peste un an şi rezidenţi la Tortona. Iustin cântăreşte 3.800 g.

România bate restul lumii
Ştefan Popa (3.200 grame) a fost primul născut la Policlinica nr. 6 din Vicenza, un copil român născut din Marcela, croitoreasă de 35 de ani şi Sebastian, muncitor, rezidenţi de 9 ani la Grisignano do Zocco. Micuţul chiar se grăbea să se nască, astfel încât la ora 1 mama a născut spontan la serviciul de urgenţă obstetrică de la San Bortolo, fără a fi timp ca naşterea să aibă loc în sala de naşteri.
"Am aşteptam să toastăm la 12 noaptea - comentează mama Marcela - şi apoi am urcat imediat în maşină. Cu noi era şi cealaltă fiică a noastră de 3 ani şi jumătate. Străzile înzăpezite ne-au făcut să întârziem puţin, dar după 45 de minute am ajuns la San Bortolo unde am fost primită prompt de obstetricieni şi, fără prea multă durere, am adus pe lume al doilea copil al nostru".
"La Perugia, România bate restul lumii", comentează Il Messaggero. Ruben, cu 3900 de grame greutate, a fost primul născut din 2009 la spitalul Santa Maria della Misericordia din Perugia. Mama de 22 de ani, Dina Cornelia Orban, şi tatăl de 25, Cosmin George Aniţei, ambii români, l-au îmbrăţişat pe Ruben exact la 20 de minute după ora 0 a zilei de 1 ianuarie. Naşterea lui Ruben şi primatul său, printre altele, subliniază tendinţa "multietnică" a spitalului regional la care în ultimul an a crescut prezenţa de mame străine (27,56% din total): şi aici, România pe primul loc, urmată de Maroc şi Albania, cu o creştere notabilă a numărului de chinezi.
Primul născut din 2009 la Viterbo nu este viterbez, ci e român. Naşterea a avut loc la ora 12.55 la secţia de obstetrică a spitalului Belcolle. Mama şi tata, ambii de 32 de ani, muncitori la Belluno, au sosit la Viterbo pe 31 în vizită la nişte prieteni. Naşterea a fost cu atât mai neaşteptată cu cât mama se afla de-abia în luna a opta de sarcină şi mai avea câteva săptămâni bune până la termen. Băieţelul cântăreşste numai 1,471 kilograme şi a fost dus imediat la terapie intensivă la spitalul din Belcolle unde va rămâne în incubator până va ajunge la o greutate adecvată. Părinţii, mama Mihaela Strat, şi tatăl, Iulian Betea, ambii în vârstă de 32 de ani, sunt de doi ani în Italia. Micuţul se va numi Raul Andrei.
Sursa: Gazeta Romaneasca

Nessun commento:

Posta un commento