La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

sabato 17 gennaio 2009

Menajerele românce fac carieră în filme


Autor: Elena Halcu
Data: 16 ian 2009

Dorotheea Petre (dreapta), în rolul menajerei românce din pelicula italiană „Mar Nero”

Menajera emigrantă din România a devenit un personaj care apare constant în filmele italiene. Rolul este jucat atât de către actriţe de origine română, cât şi de italience.

„Un ciclone in famiglia” ( n.r. – „Un uragan în familie”), un serial de comedie transmis pe Canale 5, a lansat-o pe actriţa Maria Bolignano în rolul bonei românce a familiei Fumagalli.

Deşi, iniţial, aceeaşi actriţă juca rolul unei bone din Ucraina, pe nume Karina, personajul a fost schimbat în bona Ramona, de origine română.

Ramona este o aristocrată din România care a ajuns să lucreze în Italia. Fostul iubit, care a obligat-o în trecut să se prostitueze, se întoarce să o ameninţe, dar totul se sfârşeşte cu bine datorită patronului pentru care lucrează.

Joacă şi roluri negative

Laura Vasiliu, cunoscuta actriţă din filmul „4,3,2”, a fost aleasă de către regizorul Francesco Munzi să joace rolul Mariei, o emigrantă româncă.

În pelicula „Il resto della notte” ( n.r. – „Ce a mai rămas din noapte”), Laura Vasiliu este menajeră în vila unei familii de italieni înstăriţi. Stăpâna casei o acuză pe nedrept de furtul unor bijuterii şi o concediază.

Românca se refugiază la fostul său iubit, Ionuţ (interpretat de Constantin Lupescu), proaspăt ieşit din puşcărie. Acesta, împreună cu fratele menajerei şi cu un italian toxicoman, pune la cale jefuirea vilei la care până nu demult Maria a lucrat.

Filmul „Marea Neagră”, inspirat din realitate

Regizorul Federico Bondi a obţinut numeroase premii la mai multe festivaluri cinematografice din Europa cu filmul său, „Mar Nero” (n.r. - Marea Neagră).

Regizorul s-a inspirat din realitate, din povestea bunicii sale care a avut o îngrijitoare româncă. Bătrâna Gemma (interpretată de Ilaria Occhini), rămasă văduvă de curând, îşi găseşte un sprijin în îngrijitoarea sa româncă, Angela.

Rolul Angelei este jucat de către Dorotheea Petre, câştigătoare a premiului Un Certain Regard pentru cea mai bună actriţă în filmul „Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii”. Filmul se desfăşoară în jurul poveştii celor două femei singure, care devin zi după zi tot mai apropiate.

Sursa: Adevarul.

Nessun commento:

Posta un commento