La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

sabato 16 maggio 2009

2,4 milioane de români vor să plece din ţară


Autor: Andreea Ofiţeru
Data: 15 mai 2009

Jumătate dintre cei care vor să părăsească România sunt tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 34 de ani. Alte două milioane de oameni au plecat în ultimii 10 ani. Potrivit prognozelor, în 2050, populaţia României va scădea la 16 milioane de locuitori.

Ieri, în Piaţa Universităţii din Bucureşti, tinerii au vorbit cu reporterii noştri despre dorinţa lor de a părăsi România
Foto: M. Vilău

Alexandra Asanache are 23 de ani şi este absolventă de italiană-franceză la Universitatea din Bucureşti. De trei luni îşi caută de muncă, dar angajatorii români i-au oferit 1.000 de lei pe lună pentru nouă ore de lucru pe zi.

Norocul i-a surâs însă din Slovenia, unde va pleca săptămâna viitoare pentru un job într-un call-center. „E mai uşor să te angajezi în străinătate decât în România!“, râde Alexandra. „În momentul în care am aplicat m-au şi sunat angajatorii sloveni.

Până acum, am dat mai multe interviuri de etapă, pe care le-am luat. Iar de săptămâna viitoare voi pleca acolo“. În Slovenia, Alexandra va câştiga 650 de euro pe lună (2.500 de lei) şi bonusuri de activitate. În plus, cazarea îi va fi asigurată.

Tinerii, mai tentaţi să părăsească ţara

Potenţialul de emigrare al României este de 2,4 milioane de persoane, se arată într-un sondaj prezentat ieri de Ministerul Tineretului. Cercetarea intitulată „Tinerii şi preocupările lor“ şi realizată de Compania de Cercetare Sociologică şi Branding (CCSB) a fost efectuată în perioada 6-10 mai 2009 pe un eşantion de 2.004 persoane, din care au fost selectaţi tinerii cu vârste între 18 şi 34 de ani. Alte două milioane de români au părăsit teritoriul României, potrivit ultimului recensământ făcut în 2002.

Dintre cei 2,4 milioane de români care ar dori să plece, aproape jumătate (un milion) sunt tineri cu vârste între 18 şi 34 de ani. Din numărul total al românilor cu dor de ducă, aproximativ 600.000 sunt foarte hotărâţi, iar 250.000 dintre aceştia sunt tineri între 18 şi 34 de ani. Iniţiatorii sondajului susţin că tinerii sunt mult mai tentaţi decât restul populaţiei să părăsească România pentru a se stabili în altă ţară. Mai mult de o treime (37%) spun că este posibil să se mute definitiv.

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, în România trăiesc peste 5 milioane de tineri cu vârste între 20 şi 34 de ani. „Între intenţia tinerilor de a pleca şi materializarea ei e o mare deosebire. Tinerii pleacă pentru că aici nu au loc de muncă, locuinţă şi cariera lor se află sub semnul întrebării“, a explicat sociologul Hanibal Dumitraşcu.

Cariera şi banii, în top

Potrivit cercetării, pentru tineri importante sunt cariera şi banii. Locul trei în top este ocupat de terminarea studiilor. Sondajul arată că românii aleg pe primele locuri sănătatea, familia, siguranţa zilei de mâine, credinţa în Dumnezeu, cinstea şi copiii.
Sondajul mai indică faptul că 55% din tineri vor ca Ministerul Tineretului să le creeze spaţii de agrement, săli de sport şi stadioane.

Fotbalul rămâne sportul cel mai agreat de tineri. Întrebaţi câte ore de sport ar trebui să fie făcute la şcoală, 60% au optat pentru trei ore sau mai multe. Tinerii cred că statul ar trebui să le ofere locuri de muncă, locuinţe, o educaţie adecvată şi salarii bune.

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, în 1990 populaţia României era de 23.211.395 de persoane. Până în 2008 aceasta a scăzut la 21.528.627. Emigrarea este una dintre cauze.

De trei luni îmi caut de lucru. M-am înscris pe toate site-urile de joburi şi am primit doar două telefoane.
Alexandra Asanache
23 de ani, şomeră

Sursa: Adevarul.

Nessun commento:

Posta un commento