La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

mercoledì 27 maggio 2009

Ultimul lucru la care ar renunţa românii în criză este alcoolul


STUDIU
De unde nu vrea românul să strângă cureaua
Ultimul lucru la care ar renunţa românii în criză este alcoolul
de Andrada GHIRA
27 MAI 2009
Pe primul loc în topul reducerilor de cheltuieli se află articolele de îmbrăcăminte
Românii mai sunt dispuşi să circule mai puţin cu maşina

Se bat doar pe alimentele ieftine
Foto: Publimedia

Mai mult de jumătate dintre români sunt dispuşi să facă rabat la haine şi la înlocuirea echipamentelor electronice sau IT vechi cu altele mai noi pentru a face faţă crizei. La polul opus, numai 16% dintre români spun că ar reduce consumul, respectiv „bugetul” alocat cumpărării de produse alcoolice, conform unui studiu al companiei de cercetare de piaţă Nielsen. Faptul că românii sunt mai puţin dispuşi să renunţe la alcool este, de altfel, în concordanţă cu tendinţa consumatorilor din întreaga lume. Astfel, la nivel global, procentul celor care sunt dispuşi să cheltuiască mai puţini bani pe alcool este tot de 16%, fiind singurul capitol în care procentul românilor este similar cu media la nivel global, conform aceluiaşi studiu. Când vine vorba despre reducerea fumatului, de exemplu, 22% dintre români susţin că sunt dispuşi să facă acest lucru, faţă de 12% cât este media globală.

„Rectificarea” în minus a bugetului personal sau al familiei va include şi reducerea plimbărilor cu maşina, 43% dintre respondenţii români spunând că vor încerca să economisească la benzină dar şi la utilităţi, în timp ce 20% susţin că vor folosi maşina mai puţin. Următoarele categorii de cheltuieli suplimentare la care românii sunt dispuşi să facă reduceri sunt aparatele electrocasnice, distracţiile în afara casei, cumpărăturile de la fast-food, dar şi sumele alocale vacanţelor şi excursiilor.

Ţigările şi berea, cele mai cumpărate produse

Când vine vorba despre reducerea cheltuielilor cu alimentele şi băuturile alcoolice şi non-alcoolice, 16% dintre respondenţi clasează alcoolul pe locul doi, după produsele „de impuls”, cum ar fi snacksurile. Anul trecut, cel mai vândut produs din comerţ au fost ţigările, pe care românii au cheltuit circa 1,8 miliarde de euro, urmate de bere, cu 730 de milioane de euro şi de băuturile răcoritoare carbonatate, pe care românii au dat 636 de milioane de euro. În ceea ce priveşte „războiul” dintre magazinele mici de la colţul blocului şi hiper şi supermarketuri, comerţul modern, cum este el numit, câştigă an de an mai mulţi clienţi fideli.

O comparaţie a perioadei ianuarie 2008 – ianuarie 2009, arată că românii se îndreaptă mai mult spre a-şi face cumpărăturile din hipermarketuri şi supermarketuri, în defavoarea comerţului tradiţional. Spre exemplu, nu se mai cumpără dulciuri de la chioşcuri, iar 44% dintre respondenţi spun că le achiziţionează din hipermarketuri. La fel s-au redus şi cumpărăturile de cafea, de la 15% la 6%, şi răcoritoare carbonatate, de la 10% la 4% de la chioşcuri.

Sursa: Gandul.

Nessun commento:

Posta un commento