La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

lunedì 25 maggio 2009

Torino: criza creşte numărul şomerilor


Autor: Elena Halcu
Data: 25 mai 2009

Criza economică se resimte tot mai mult în rândul comunităţii românilor din Italia. De la începutul anului 2009, conaţionalii au fost afectaţi de lipsa locurilor de muncă.

Românii din Torino se întâlnesc la o bere în piaţa din Porta Palazzo şi discută despre problemele lor Foto: ELENA HALCU

Situaţia dificilă de pe piaţa muncii a fost anunţată încă de la sfârşitul anului trecut.

În perioada septembrie-octombrie 2008, s-au înscris pe listele Centrului pentru Plasarea Forţei de Muncă din Torino 711 şomeri români. Multe dintre fabricile din zonă îşi trimit în prezent muncitorii în şomaj tehnic.

Unul dintre românii care vor beneficia de această formă de disponibilizare este Iulian Grigoraş (40 de ani), din Roman. Acesta lucrează în Rivoli, într-o fabrică de roboţi industriali care se va închide.

După trei ani de muncă, nu primeşte şomaj

„Am făcut şi grevă, dar nu a folosit la nimic. Cât de curând, fabrica se închide, iar eu rămân fără job. Am însă o propunere la Milano şi am decis să plec din Torino”, spune Iulian. Alţi români sunt deja în şomaj. Este cazul lui Ion Nelu (43 de ani), din Roman, concediat de două luni de o firmă de construcţii.

„Am lucrat cu contract de muncă trei ani. Când m-au dat afară, am descoperit că nu mi-au plătit taxele şi nu beneficiez de şomaj“, explică românul, care trăieşte acum din economiile sale.

Elena Igescu (44 de ani), mediatoare culturală a Centrului pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Moncalieri, spune că românii sunt cei mai numeroşi dintre şomerii străini. „În plus, pe listele celor care îşi caută serviciu se înscriu mai nou şi conaţionali rămaşi fără loc de muncă în ţară“, completează Elena.

Sursa: Adevarul.

Nessun commento:

Posta un commento