La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

mercoledì 13 maggio 2009

Noi cărţi de identitate pentru români

SCHIMBARE
de Dan CARBUNARU 12 MAI 2009

Românii vor avea o nouă carte de identitate, după ce Guvernul a hotărât modificarea vechiului model. Astfel, noile documente vor conţine informaţii privind cetăţenia titularului, în timp ce prenumele părinţilor nu vor mai fi menţionate în document.

Potrivit secretarului de stat în MAI, Cătălin Vrabie, măsura a fost cerută de Uniunea Europeană, pentru că documentele de identitate româneşti nu menţionau cetăţenia titularului.

Între timp, cărţile de identitate eliberate până la data intrării în vigoare a Hotărârii de Guvern vor putea fi folosite până la expirarea termenului de valabilitate. Hotărârea emisă de Guvern priveşte modificarea HG 839/2006, privind forma şi conţinutul actelor de identitate.

Executivul a amânat cu doi ani introducerea cărţii electronice de identitate, întrucât îndeplinirea acestui obiectiv este condiţionată de modernizarea Sistemului Naţional Informatic de Evidenţă a Populaţiei (SNIEP). Astfel, Cărţile electronice de identitate vor fi introduse începând din data de 1 ianuarie 2011.

În toamna anului trecut, Guvernul a decis ca, începând cu data de 1 iulie 2010, să se realizeze platforma-pilot pentru constituirea sistemului informatic pentru emiterea cărţii electronice de identitate. Autorităţile de la Bucureşti şi-au propus în mai multe rânduri să emită un astfel de document, încercările nereuşite datând încă din 2003.

Sursa: Gandul.

136 commenti:

Anonimo ha detto...

fetita mea are 15 ani si trebuie sa-i fac carte de identitate romineasca se pot face la ambasada in italia? si daca se poate face ,in cit timp vine eliberat?

Anonimo ha detto...

Gasiti informatiile necesare pe site-ul Ambasadei la adresa http://roma.mae.ro/index.php?lang=ro&id=90501 . Cereti informatii si programare prin email sau prin telefon la Consulatul competent pentru regiunea in care aveti domiciliul.

Unknown ha detto...

pentru romanii care muncesc cu contracte de munca si au doar doua saptamani de concediu cum se pot reface pasapoartele care scad? inca nu am inteles.

sorina obreja ha detto...

sint sorina obreja,am buletinul scazut si pasaportul asi vrea sa le fac aici in italia deoarece nu-mi pot permite un viaj numai pt.aceste documente.cum se poate face ??de nu vin deloc in tara ca nua am de ce mai e nevoie de aceste documente?nu am renuntat la citadinanta inca.

Anonimo ha detto...

am cartea de identitate
s






cazuta de aproape doi ani .ce pot face pentru a o reanoi aici ?deoarece in romania nu pot veni .
un calatorie in romania nu mio pot permite am si un copil de doi ani jumate care e nascut aici si nu are documente .ank nu am inteles ce pot face pt mine si copilul meu pt k romani sunt dispretuiti aici.

Anonimo ha detto...

feta mea are buletinul expirat poate sal faca la consulat fara mine?are 24ani.

Anonimo ha detto...

ar trebui si nistre raspunsuri

Cristina G. Tutu, avocat stagiar Firenze ha detto...

Cartile de identitate expirate pot fi reinnoite prin intermediul Consulatului Roman in Italia. Majorii nu au nevoie de prezenta parintilor.
Va sunt necesare:
1. 4 fotografii tip bul
2. cartea de identitate expirata
3. certificatul de nastere
Minorii trebuie sa fie mereu insotiti di parinti in fata Consulatelor, cu exceptia cazului de eliberare a titlului de calatorie.
Pentru mai multe informatii privind TITLUL DE CALATORIE va rog sa accesati urmatorul link:

http://www.romeninitalia.com/2012/03/titlurile-de-calatorie-stiati-ca.html

Cristina G. Tutu, avocat stagiar Firenze ha detto...

CRERILE DE ELIBERARE A PASAPOARTELOR SIMPLE ELECTRONICE CU DOMICILIUL IN ROMANIA SE EFECTUEAZA LA CONSULAT. CERERILE TREBUIE SA FIE DEPUSE ÎMPREUNĂ CU DOCUMENTELE DE IDENTITATE ŞI DE STARE CIVILĂ.
Eliberarea pasaportului are loc in termen de 3 luni de la depunerea cererii.

Cristina G. Tutu, avocat stagiar Firenze ha detto...

Prima carte de identitate se elibereaza DOAR in Romania!
La Consulatele Romane din Italia va puteti adresa doar pentru REINNOIREA ACTELOR DE IDENTITATE!

Anonimo ha detto...

BAIATUL MEU ARE 14 ANI SI JUMATATE ASI DORI SA VA INTREB DACA POT SA II FAC BULETINUL DE IDENTITATE DEOARECE MIE IMPOSIBIL SA MERGEM IN ROMANIA AVIND O ALTA FETITA DE 7 LUNI FARA DOCUMENTE

Mediator Cristina Tutu, Mediator Loredana Anton ha detto...

Eliberarea primului buletin se efectueaza doar in Romania!
Va sfatuiesc sa imputerniciti o persoana din Romania sa va reprezinte la Politia si sa insoteasca minorul pentru eliberarea buletinului.
De asemenea, in cazul fiicei dvs nou-nascute, trebuie sa mergeti la Consulat pentru certificatul de nastere romanesc!
Numai bine

Unknown ha detto...

La Ambasada Romaniei in Italia sau la Consulat se pot face si cununii civile,fara a mai fii nevoie de a merge in Romania?

Unknown ha detto...

La Ambasada Romaniei in Italia sau la Consulat se pot face si cununii civile,fara a mai fii nevoie de a merge in Romania?

Anonimo ha detto...

stau la firenze ,,buletinu romanesc mi se expira pe 25 martie ,vreau sal fac in italia ,unde pot sa ma duc sal fac la bolognia sau la roma ,,problema ca nu am certificatu de nastere ,,grazie

michele ha detto...

sint la firenze am toate actele necesare pentru carte de indentitate rumena ,,cartea sta per expirare ,,unde pot sa o fac in italia fara sa mai ma duc in romania ,,astept raspuns va multumesc doamna avocat

Cristina G. Tutu, Firenze ha detto...

Trebuie s ava adresati Consulatului Roman din Bologna.

Anonimo ha detto...

buna .. sunt in italia de 5 luni. aseara am mers cu autobuzul spre casa, cand am coborat din autobuz, mi am dat seama ca nu am la mn portofelul... akolo aveam niste bani, buletinul, si certificatul de nastere... am fost astazi la politie, mi a dat la mana un act pt o luna de zile... eu tot ce va rog e , sa mi dati un raspuns... va rog din suflet... SE POT FACE BULETINE IN ITALIA? UNDE? CA SA NU MA DUC IN TARA... CE SA FAC? SI DACA NU AM NICI UN ACT LA MN..CA MI SAU FURAT, SAU LE AM PIERDUT..... CE POT FACE? ASTEPT UN RASPUNS..MULTUMESC MULT

Cristina G. Tutu, Firenze ha detto...

Trebuie sa mergeti cu acest act primit de la Carabinieri in urma denuntului furtului plus orice alt act de identitate romanesc
la Consulatul Romaniei din Italia cel mai apropiat de dvs. Explicati situatia dvs.
Cel mai probabil, o sa primiti un titlu de calatorie cu care veti putea merge in Romania pentru refacerea actelor romanesti.
Numai bine va doresc

Anonimo ha detto...

MULTUMESC MULT .. O SEARA MINUNATA... SI SPER SA FIE BN.. AM SA FAC ASA KUM ATI SCRIS, DACA ALTCEVA NU SE POATE...NU STIU CUM E IN ITALIA...LUCREZ AICI DE PUTIN TIMP...NU STIU LEGILE. MI SAU MUIAT PICIOARELE KAND AM VAZUT CA AM PIERDUT TOTU... ACU SPER SA REZOLV MAI REPEDE... PIERD LOCU DE MUNCA... DAR ASTA E... MULTUMESC DIN SUFLET...VA DORESC MULTA SANATATE , NOROK..NUMAI BINE

Anonimo ha detto...

BUNA ZIUA,
am divortat in Romania cu avocat si acum tb sa preschimb C.I. si carnetul de conducere pentru ca am preluat numele meu avut anterior.
Le pot preschimba la Consulatul Roman din Catania ?...si daca DA va rog frumos sa-mi spuneti si de ce documente am nevoie si de cat costa aproximativ daca aveti informatii.
Multumesc anticipat,

Anonimo ha detto...

buna seara,vreau sa fac si eu certificatu de nastere al copilului romanesc.cat ma costa ca sa il fac?va multumesc.astept raspuns.

vali \siena ha detto...

Buna ziua. as dori o informatie. am pe fica mea care a implinit 18 ani luna aceasta, trebuie sa-i fac buletinul ptr ca nu am avut posibilitate sa il fac pana acum. as putea sa il fac aici la ambasada? si daca nu se poate aici , in Romania la ce sa ma astept ca am inteles ca o sa-mi dea amenda,...si in Rom se poate face la urgenta buletinul? va multumesc anticipat

Anonimo ha detto...

Buna ziua,eu am pierdut buletinul si pasaportul romanesc am denunzat la carabinieri.Vreau sa stiu ce acte imi trebuiesc vazand ca eu sunt casatorita cu un cetatean italian am o fetita de 4ani si sunt residente in Italia ?

Unknown ha detto...

Am pierdut buletinul romnesc si vreau sa plec in romnia sa mil fac si am certificatul de nastere se poate trece la vama cu certificatul de nastere??

alina ha detto...

buna ziua ..as dori o inf..am buletinu expirat din 2012 ,,si nu am posibilitate sa merg an romania ,,nu am certificatu de nastere ,,pot sa abelez la ambasada an italia ,???? va multumesc

Anonimo ha detto...

Buna ziua, sunt Carmen
am si eu o intrbare, socrul meu este de cativa ani in Italia, anul acesta in luna mai o sa ii expire cartea de identitate, poate sa isi faca o carte de identitate nou in Italia, unde se poate si de ce acte ar avea nevoie?
Sper sa primesc un raspuns cat mai curand
Va multumesc

Anonimo ha detto...

buna ziua.am si eu o intrebare.eu sunt casatorita aici in italia si baiatu meu face 14 pot sa i fac cartea de indentitate romaneasca aici in italia. e cetatean roman

Anonimo ha detto...

buna seara! as dori sa stiu si eu in cat timp pot sa-mi reiinoiesc buletinul la consolatul din Bologna? As avea nevoie de el in doua saptamani. Pot sa il fac la urgenta? In cat timp mi-l elibereaza? Astept raspuns. Va multumesc.

Unknown ha detto...

buna ziua.copilului meu i-a scazut valabilitataea pasaportului.imi ziceti va rog,pentru a prezenta cererea de reinnoire la consulat,in afara de actele de baza(certificat nastere rom.+estratto atto nascita&CodFiscale italian)mai am nevoie de altele?si in cit timp sunt eliberate?va multimisc anticipat.

Anonimo ha detto...

buna ziua am si eu o intrebare peste 3 zile expira buletinul se poate face aici in italia chiar dak nu a certificatul de nastere k mine la consulatul roman astept raspuns va multumesc

Claudia Spiridon-avocat la Baroul Vrancea si la Ordine degli Avvocati di Roma ha detto...

Raspuns la mesajul din 02 martie 2013 ore 01:08.

Buna seara domnule Raimondo Michele Buga,
Cetatenii romani care doresc sa se casatoreasca in Italia pot obtine, la cerere, in vederea constituirii dosarului solicitat de autoritatile italiene, autorizatia pentru incheierea casatoriei (NULLA OSTA AL MATRIMONIO).

Documentale necesare pe care trebuie sa le prezinte la Secţia Consulară a Ambasadei cetăţenii români în vederea eliberarării de NULLA OSTA AL MATRIMONIO sunt:
- paşaportul românesc valabil;
- certificatul de naştere în original şi copie;
- sentinţa de divorţ (dacă este cazul), definitivă şi irevocabilă, în original şi copie;
- un document de identitate al viitorului (viitoarei) soţ (soţii);
- 140 euro taxa consulară;

O a doua modalitate este ca solicitantul să prezinte la sectia consulara atestatul de stare civila eliberat de serviciul de stare civila de la primaria de domiciliu din tara, apostilat la prefectura locala, insotit de traducerea in limba italiana apostilata la tribunalul local din Romania si certificatul de nastere tradus in italiana si apostilat la tribunalul local. Costul documentului este în această variantă 40 de euro.

Dupa efectuarea casatoriei, aceasta trebuie transcrisa in Romania, unde se va obtine un certificat de casatorie romanesc. Transcrierea se poate face fie personal, fie prin procura (vezi capitolul "Transcrierea actelor de stare civila").

In cazul in care casatoria se celebreaza in Romania, cetateanul italian va trebui sa se adreseze Ambasadei Italiei la Bucuresti pentru obtinerea certificatului de cutuma necesar la Primaria localitatii in care are loc casatoria.

Numai bine si casa de piatra.

Claudia Spiridon-avocat la Baroul Vrancea si la Ordine degli Avvocati di Roma ha detto...

Raspuns la mesajul din 19 marzo 2013 15:33.

Buna seara doamna,prin intermediul Consulatului Roman din Catania nu puteti schimba permisul de conducere,se poate face doar in Romania si doar de catre d-voastra personal.
Cetăţenii români care se află în Italia, nu deţin carte de identitate românească valabilă (din cauza expirării/furtului/deteriorării/schimbării numelui sau a domiciliului) şi nu se pot deplasa în România pot efectua la Secţia Consulară o procură specială pentru obţinerea unei noi cărţi de identitate.
Pentru eliberarea procurii speciale sunt necesare:
- act de identitate românesc valabil (paşaport, titlu de călătorie sau carte/buletin de identitate),
- 4 fotografii color identice şi de dată recentă mărimea 3 x 4 cm având la bază o bandă albă de 7 mm,
- să cunoaşteţi datele de identificare ale persoanei pe care o împuterniciţi: serie şi numărul cărţii de identitate, data eliberării şi autoritatea emitentă, adresă, CNP, data şi locul naşterii.
Procurile vor fi semnate de solicitant la sediul oficiului consular al României, în prezenţa consulului. Legea nu permite autentificarea procurilor sau declaraţiilor trimise prin poşta, fax sau e-mail.
Taxa consulară pentru autentificarea procurii este de 60 euro.

Claudia Spiridon-avocat la Baroul Vrancea si la Ordine degli Avvocati di Roma ha detto...

Raspuns la mesajul din 18 aprile 2013 15:05.

Eliberarea actului de identitate la implinirea varstei de 14 ani


DOCUMENTE NECESARE:
- cererea pentru eliberarea actului de identitate, semnata atât de minor, cât si de parinte/reprezentant legal;
- certificatul de nastere, original si copie;
- actul de identitate al unuia dintre parinti sau al reprezentantului legal;
- documentul cu care parintele/reprezentantul legal face dovada adresei de domiciliu, original si copie;
- certificatul de casatorie al parintilor sau, dupa caz, hotarârea judecatoreasca, definitiva si irevocabila, în cazul în care parintii sunt divortati, original si copie;
- chitanta reprezentând contravaloarea cartii de identitate - 7 lei;
- timbru fiscal sau chitanta reprezentând contravaloarea taxei extrajudiciare de timbru - 5 lei.
La împlinirea vârstei de 14 ani, minorul se prezinta la ghiseul serviciului public comunitar de evidenta a persoanelor, însotit de unul dintre parinti sau, dupa caz, de reprezentantul sau legal, de persoana desemnata din cadrul centrului specializat aflat sub autoritatea serviciului public de asistenta sociala sau de persoana careia i-a fost încredintat în plasament, pentru a solicita eliberarea actului de identitate.
În situatia în care parintii au domicilii diferite, cererea pentru eliberarea actului de identitate se semneaza de parintele la care minorul are domiciliul, în conditiile legii.
Pentru minorul care, desi a fost încredintat, prin hotarâre judecatoreasca, unuia dintre parinti, locuieste statornic la celalalt parinte, se solicita declaratia de consimtamânt a parintelui caruia i-a fost încredintat, din care sa rezulte ca este de acord ca în actul de identitate al minorului sa fie înscrisa adresa la care acesta locuieste statornic.
Declaratia prevazuta poate fi data la ghiseu, în prezenta personalului serviciului public comunitar de evidenta a persoanelor, iar în situatiile în care parintele nu se poate prezenta la ghiseu, declaratia trebuie sa fie autentificata la notarul public sau, dupa caz, la misiunea diplomatica a României din statul în care acesta se afla.
Cetatenii români aflati în strainatate pot depune cererea pentru eliberarea primului act de identitate împreuna cu documentele prevazute de lege la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României din statul respectiv.




Claudia Spiridon-avocat la Baroul Vrancea si la Ordine degli Avvocati di Roma ha detto...

Raspuns la mesajul din 20 marzo 2013 15:24

Eliberarea primului act de identitate dupa implinirea varstei de 18 ani


DOCUMENTE NECESARE:
- cererea pentru eliberarea actului de identitate;
- certificatul de nastere, original si copie;
- documentul cu care se face dovada adresei de domiciliu, original si copie;
- declaratia unuia dintre parinti ori a unei terte persoane, din care sa rezulte faptul ca identitatea declarata în cererea de eliberare a actului de identitate, coroborata cu imaginea preluata ori cu fotografia atasata cererii, apartine solicitantului;
- fisa cu impresiunile decadactilare ale solicitantului realizata de unitatea de politie de la locul de domiciliu sau resedinta al solicitantului;
- chitanta reprezentând contravaloarea cartii de identitate - de 7 lei;
- timbru fiscal sau chitanta reprezentând contravaloarea taxei extrajudiciare de timbru - 5 lei.
Cetatenii români aflati în strainatate pot depune cererea pentru eliberarea primului act de identitate împreuna cu documentele prevazute de lege la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României din statul respective.

Anonimo ha detto...

SUNT IN ITALIA SI MIAM PIERDUT CARTEA DE IDENTITATE ROMANEASCA CUM AS PUTEA SA O FAC DIN NOU AICI SI CAT DUREAZA.MULTUMESC

Claudia Spiridon-avocat la Baroul Vrancea si la Ordine degli Avvocati di Roma ha detto...

Raspuns la mesajul din 12 maggio 2013 13:39.

Buna seara,cartea de identitate romaneasca se poate face doar in Romania,daca nu puteti merge d-voastra ar trebui sa imputerniciti o persoana ce se afla in tara in vederea eliberarii documentului de identitate.
Imputernicirea se poate face doar la consulatele romane in Italia.Procedura si actele trebuincioase le cititi in raspunsul ce am dat la mesajul din 19 marzo 2013 15:33.

Claudia Spiridon-avocat la Baroul Vrancea si la Ordine di Avvocati di Roma ha detto...

Raspuns pentru mesajul din 19 marzo 2013 18:47.

Buna seara doamna,In ce priveste certificatul de nastere al copilului d-voastra aveti doua cai de ales:
1)Sa transcrieti certificatul (extrasul) de naştere italian pentru uz extern (modelul plurilingv), cu părinţii,tradus,apostilat... direct la consiliul local la domiciliului d-voastra sau al tatalui copilului din Romania.Trebuie sa faceti o procura la consulatele romanesti (in romana)sau la orice notar italian(in italiana) unei persoane din Romania pentru a cere transcrierea certificatului de nastere italian al copilului in tara.Trebuie sa dati o declaratie ca acel certificat nu a mai fost nicicand transcris in Romania sau incris la consulatele Romaniei in strainatate si ca sunteti de acord ca domiciliul minorului sa fie stabili la domiciliul d-voastra sau al tatalui,daca e roman.Acestea se fac in limba italiana apoi se traduc in limba romana.Sa anexati toate actele ce sunt scrise in a doua varianta.Avantajul primei variante,direct in Romania e ca va costa mai putin si certificatul se elibereaza in cel mult o luna de la depunerea cererii la primaria din Romania.

2)Sa faceti cererea de înscriere a nasterilor la Sectia consulara a Ambasadei României la Roma sau la Consulatul general al României la Milano (în funcţie de domiciliul petentului), de parintele cetatean roman sau, daca ambii parinti sunt cetateni romani, poate prezenta cererea unul singur. La eliberarea documentului se va prezenta acelasi parinte care a depus cererea, pentru a semna in registrele de stare civila.

Documente necesare:
- certificatul (extrasul) de naştere italian pentru uz extern (modelul plurilingv), cu părinţii, apostilat de prefectura locală, în original şi copie;
- declaraţia pe proprie răspundere privind inexistenţa altei transcrieri în România (formularul se primeşte la misiunea diplomatică);
- copia paşapoartelor părinţilor copilului;
- copia certificatelor de căsătorie şi de naştere ale părinţilor copilului; daca tatal copilului este cetatean italian, se va prezenta extrasul sau de nastere cu parintii.
- copia a permisului de şedere în Italia a cel puţin unuia din părinţi (când ambii sunt cetăţeni români);
- copia buletinului/cărţii de identitate din România;
- taxa consulară totală de 70 euro (20 euro înscrierea, 15 euro legalizarea copiei certificatului de naştere, 35 euro traducerea legalizată a certificatului de naştere).
NOTA: se precizeaza ca la misiunile diplomatice si oficiile consulare se elibereaza certificate de nastere cu codul numeric personal numai pentru copiii nascuti dupa data de 1 ianuarie 2004. Pentru cei nascuti inainte de aceasta data codul numeric personal se obtine numai in tara, la Serviciul de stare civila al Sectorului I – Bucuresti.
Varianta a doua costa mai mult si dureaza cam sase luni pana la eliberarea certificatului de nastere romanesc.

Nu e simplu,armati-va cu rabdare,daca mai aveti nevoie de lamuriri va stau la dispozitie la tel:3334749858 sau e-amil:claudiaspiridon@yahoo.it

Claudia Spiridon-avocat la Baroul Vrancea si la Ordine degli Avvocati di Roma ha detto...

Raspuns la mesajul din 24 marzo 2013 11:49.

Buna sera doamna,faptul ca aveti rezidenta in italia,ca sunteti casatorita cu un italian si ca aveti o fetita nu va ajuta in nici un fel in privinta eliberarii ectelor de identitate.Singurul lucru de facut e sa va deplasati la consulatul roman in Italia apropiat domiciliului d-voastra(la unele e necesara obtinerea unei programari),sa cereti eliberarea unui titlu de calatorie cu care va puteti deplasa in Romania si sa cereri eliberarea tuturor actelor ce va intereseaza.
Este,din pacate,singura cale pentru a rezolva problema d-voastra.
Numai bine.

Claudia Spiridon-avocal Baroul Vrancea si la Ordine degli Avvocati di Roma ha detto...

Raspuns la mesajul din 07 aprile 2013 10:28.

Nu puteti pleca in Romania avand doar certificatul de nastere,e necesar pasaportul sau cartea de identitate.Cum nu o mai aveti va trebui sa va adresati unui consulat roman in Italia sa obtineti un titlu de calatorie cu care puteti pleca in tara.
Titlul de călătorie se eliberează cetăţenilor români aflaţi în străinătate, care nu mai posedă documente de călătorie valabile, numai pentru ca titularul să se întoarcă în România.
Valabilitatea titlului de călătorie nu poate depăşi 30 de zile.
Titularul documentului poate alege perioda de valabilitate, funcţie de data plecării în România.
Prezenţa solicitanţilor de titluri de călătorie la sediul oficiilor consulare este obligatorie.
Excepţie fac minorii sub 14 ani pentru care părinţii se pot prezenta cu 2 fotografii tip paşaport.
Taxa consulară este de 65 euro.
1. Eliberarea titlului de călătorie pentru adulţi - documente necesare:
- documente de identitate româneşti expirate – paşaport sau carte de identitate, ÎN ORIGINAL şi copie,
- în cazul în care paşaportul/cartea de identitate au fost furate, solicitantul trebuie să depună, ÎN ORIGINAL, raportul poliţiei sau al carabinierilor eliberat în urma declaraţiei de furt,
- oricare alt document de identitate sau de stare civilă, eliberat de autorităţile române (carte de alegător, certificat de naştere/căsătorie, permis de conducere auto, livret militar, diploma de studii cu fotografie etc. ÎN ORIGINAL şi copie)
Toate cele bune.

Claudia Spiridon-avocat la Baroul Vrancea si la Ordine degli Avvocati di Roma ha detto...

Raspuns la mesajul din 19 marzo 2013 15:33.

(Buna seara doamna,prin intermediul Consulatului Roman din Catania nu puteti schimba permisul de conducere,se poate face doar in Romania si doar de catre d-voastra personal.)

Buna ziua doamna,am pus in parateze afirmatia de mai sus pentru ca s-a strecurat o greseala.In realitate puteti sa faceti procura la Consulatul din Catania si pentru a schimba permisul de conducere.
Iata procedura de urmat:

– permis expirat
– permis pierdut/furat
– permis deteriorat
– schimbare nume, adresa, stare civila
• fişa deţinătorului permisului de conducere (372.61 kB) – care poate fi completată şi de mână;
• actul de identitate original şi copie;
• dovada plătii contravalorii permisului de conducere – 68 lei- care poate fi achitată la CEC;
• permisul de conducere a cărui preschimbare se solicită
• fişa medicală tip din care să rezulte că este apt pentru a conduce autovehicule sau tramvaie, dacă solicitarea preschimbării s-a făcut după expirarea valabilităţii administrative a permisului de conducere, eliberată de o unitate medicală autorizată (original şi copie);
• In următoarele cazuri pe langă documentele prevazute mai sus, solicitantul trebuie să prezinte:
• A) in cazul schimbarii numelui:
• - documentul care atesta acest lucru, in original si copie ( certificat de casatorie sau document care atestă schimbarea numelui pe cale administrativa sau hotarare judecatoreasca , de divort)
• B) in cazul pierderii, furtului sau distrugerii:
• - declaraţie (60.27 kB)
• !!!!!! In cazul cetatenilor romani care au domiciliul in Romania si se afla temporar in strainatate, eliberarea unui nou permis de conducere se poate face prin intermediul alte persoane, pe baza de procura speciala, autentificata de misiunile diplomatice sau de oficiile consulare ale Romaniei ori, daca a fost data in fata autoritatilor straine, sa indeplineasca conditiile de supralegalizare prevazute de lege sau sa aiba aplicata apostila conform Conventiei cu privire la suprimarea cerintei supralegalizarii actelor oficiale straine, adoptata la Haga la 5 octombrie 1961, la care Romania a aderat prin Ordonanata Guvernului nr. 66/1999, aprobata prin Legea nr.52/2000, cu modificarile ulterioare. Mandatarul va prezenta documentele prevazute mai sus, in urmatoarele conditii:
• actul de identitate – titular permis de conducere (cu original si copie);
• permisul de conducere a cărui preschimbare se solicita în original, după caz;
• declaraţie-tip de pierdere/furt/deteriorare – după caz – completata de titular;
• contravaloare permis de conducere – 68 lei;
• documentul care atestă schimbarea numelui (certificat de casătorie, hotărâre de divorţ, etc.) – după caz;
• fişa deţinătorului permisului de conducere (372.61 kB) Trebuie să fie semnată de titularul permisului de conducere cu pix de culoare neagră în spaţiul special destinat, în faţa unui funcţionar diplomatic;
• actul care atesta starea de sănătate, precum şi două fotografii de data recentă ale titularului, 3×4cm/4×5 cm, din care una aplicată pe procura specială eliberată mandatarului, iar a doua pe fişa deţinătorului permisului de conducere, în spaţiul special destinat acesteia, fiind vizate de misiunea diplomatică; unități medicale autorizate;
• declaraţia pe propria răspundere a titularului, dată în faţa funcţionarului diplomatic, din care să rezulte că nu mai deţine un alt permis de conducere naţional cu excepţia celui depus pentru preschimbare;

Nu este simplu ,dar nici imposibil.
Numai bine.

Claudia Spiridon-avocat la Baroul Vrancea si la Ordine degli Avvocati di Roma ha detto...

Raspuns la mesajul din 18 aprile 2013 12:28

Buna seara doamna Carmen,pentru socrul d-voastra sunt valabile urmatoare afirmatii:

Cetăţenii români care se află în Italia, nu deţin carte de identitate românească valabilă (din cauza expirării/furtului/deteriorării/schimbării numelui sau a domiciliului) şi nu se pot deplasa în România pot efectua la Secţia Consulară o procură specială pentru obţinerea unei noi cărţi de identitate.
Pentru eliberarea procurii speciale sunt necesare:
- act de identitate românesc valabil (paşaport, titlu de călătorie sau carte/buletin de identitate),
- 4 fotografii color identice şi de dată recentă mărimea 3 x 4 cm având la bază o bandă albă de 7 mm,
- să cunoaşteţi datele de identificare ale persoanei pe care o împuterniciţi: serie şi numărul cărţii de identitate, data eliberării şi autoritatea emitentă, adresă, CNP, data şi locul naşterii.
Procurile vor fi semnate de solicitant la sediul oficiului consular al României, în prezenţa consulului. Legea nu permite autentificarea procurilor sau declaraţiilor trimise prin poşta, fax sau e-mail.
Taxa consulară pentru autentificarea procurii este de 60 euro.

Claudia Spiridon-avocat la Baroul Vrancea si la Ordine degli Avvocati di Roma ha detto...

Raspuns la mesajul din 18 aprile 2013 10:46


Buna seara,din pacate la consulatul Roman din Italia apropiat domiciliului d-voastra de aici puteti face deact titlul de calatori cu care veti merge in Romania si va veti ocupa personal de cererea unui duplicat al certificatului de nastere si al unei noi carti de identitate.
Din pacate nu puteti sa faceti o procura unei persoane din Romania care sa va ajute intrucat nu aveti un document de identitate valabil.

Claudia Spiridon-avocat la Baroul Vrancea si la Ordine degli Avvocati di Roma ha detto...

Raspuns la mesajul din 25 aprile 2013 21:35

Buna seara,la Consulatul din Bologna puteti sa faceti doar o procura unei persoane di Romania prin care o imputerniciti sa va ceara cartea de identitate in tara,doar in cazul in care aveti un document de identitate inca valabil.
Acea persoana poate cere in numele d-voastra eliberarea buletinului,nu exista regim de elibarare la urgenta a acestuia,depinde de volunul de lucru al serviciului de evidenta a populatiei;pot fi 3,15 zile,legea spune ca:in maxim 30 zile se va proceda la eliberarea bulletinului."


Sper sa ma fi facut inteleasa,pentru eventuale detalii puteti sa ma contactati la tel:3334749858 sau e-mail:claudiaspiridon@yahoo.it.

Claudia Spiridon-avocat la Baroul Vrancea si la Ordine degli Avvocati di Roma ha detto...

Raspuns la mesajul din 30 aprile 2013 17:57

Buna seara,va rog sa cititi ceea ce am scris la raspunsul mesajului din 18 aprile 2013 10:46
Toate cele buna!

Claudia Spiridon-avocat la Baroul Vrancea si la Ordine degli Avvocati di Roma ha detto...

Raspuns la mesajul din 12 maggio 2013 13:39

Buna seara,nu puteti sa faceti nimic in Italia,va rog sa cititi ceea ce am scris la raspunsul mesajului din 18 aprile 2013 10:46
Toate cele buna!

Claudia Spiridon-avocat la Baroul Vrancea si la Ordine degli Avvocati di Roma ha detto...

Raspuns la mesajul din 28 aprile 2013 12:59.

Buna seara,iata ce acte trebuiesc prezentate pentru eliberarea pasaportuluicopilului d-voastra:
DOCUMENTE NECESARE PENTRU OBTINEREA UNUI PASAPORT DE CETATEAN ROMAN CU DOMICILIUL IN ITALIA
1) 2 fotocopii „permesso di soggiorno” valabil un an de la data primei eliberari si cel putin 4 luni la data prezentarii dosarului, sau 2 fotocopii ale „permesso di soggiorno expirat”, insotite de 2 fotocopii ale „ricevutei” primita de la chestura la depunerea cererii de prelungire a valabilitatii permisului de sedere;
2) 2 cerificate de rezidenta in original, eliberate de primaria locala, fara timbru fiscal, nu mai vechi de 6 luni;
3) 2 fotocopii carte de identitate italiana;
4) 2 fotocopii certificat de nastere romanesc;
5) 2 fotocopii certificat de casatorie romanesc (pt. cei casatoriti si pt cei vaduvi);
6) 2 fotocopii sentinta de divort ramasa definitiva (pt. cei divortati);
7) 2 fotocopii certificat deces romanesc al sotului (pt. cei vaduvi)
8) 2 fotocopii pasaport vechi (primele 4 pagini);
9) 2 fotocopii buletin romanesc;
10) buletinele sau cartile de identitate romanesti in original;
11) 4 fotografii color, recente, tip pasaport (3,5 x 4,5).
NOTA:
- actele de stare civila incheiate pe teritoriul altor state vor fi in prealabil transcrise in Romania (certificate de nastere, certificate de casatorie, certificate de deces) iar sentintele de divort straine vor fi recunoscute de un tribunal din Romania.
- pasaportul va fi confectionat in Romania si dureaza cel putin 4 luni.
- copiii sub 14 ani se inscriu pe pasapoartele parintilor; documentele necesare sunt cele prezentate mai sus la care se adauga 2 fotocopii pasapoarte parinti (cu domiciliul in Italia) si 2 declaratii din partea parintilor date in fata consulului.
TAXA:
- pasaport (prezentand toate documentele)– 95 euro (65 euro+30 euro legalizare fotocopie soggiorno)+30 euro declaratia in caz de pierdere a pasaportului sau buletinului.
- pasaport minori - 155euro (95 euro + 60 euro declaratiile).
(sursa:Ambasada Romaniei in Italia)

Anonimo ha detto...

AM C.I. EXPIRATA,CUM POT REZOLVA .......AICI IN ITALIA FARA A MERGE IN RO????

Claudia Spiridon-avocat la Baroul Vrancea si la Ordine degli Avvocati di Roma ha detto...

Raspuns la mesajul din 31 maggio 2013 14:40.

Cetăţenii români care se află în Italia, nu deţin carte de identitate românească valabilă (din cauza expirării/furtului/deteriorării/schimbării numelui sau a domiciliului) şi nu se pot deplasa în România pot efectua la Secţia Consulară o procură specială pentru obţinerea unei noi cărţi de identitate.
Pentru eliberarea procurii speciale sunt necesare:
- act de identitate românesc valabil (paşaport, titlu de călătorie sau carte/buletin de identitate),
- 4 fotografii color identice şi de dată recentă mărimea 3 x 4 cm având la bază o bandă albă de 7 mm,
- să cunoaşteţi datele de identificare ale persoanei pe care o împuterniciţi: serie şi numărul cărţii de identitate, data eliberării şi autoritatea emitentă, adresă, CNP, data şi locul naşterii.
Procurile vor fi semnate de solicitant la sediul oficiului consular al României, în prezenţa consulului. Legea nu permite autentificarea procurilor sau declaraţiilor trimise prin poşta, fax sau e-mail.
Taxa consulară pentru autentificarea procurii este de 60 euro.

Anonimo ha detto...

Fata mea a implinit 18 ani pe 11 iulie.nu am posibilitate sa ma duc acasa,putem face buletinul aici la consulat?de ce acte am nevoie?in romania fata mea era luata in spatiu de parintii mei.astept un raspuns urgent,nu stiu ce sa fac.multumesc

Anonimo ha detto...

Buna seara,ma numesc Dorin,am o fetita de 2 ani nascuta in italia,as vrea o informatie cum pot sa ii fac acte romanesti,de ce documente am nevoie,care sunt taxele si timpul pt aceste documente?.avand in vedere ca eu muncesc cu contract si am doar 10 zile de concediu,ma.m informat un pik despre asta si mi.au spus ca 10 zile nu imi ajung pt acte va multumesc

Claudia Spiridon-avocat la Baroul Vrancea si la Ordine degli Avvocati di Roma ha detto...

Raspuns la mesajul din 07 settembre 2013 20:14.

Buna ziua domnul Dorin,va atasez in cele ce urmeaza raspunsul la toate intrebarile dvs. ce vizeaza personele ce locuiesc pe raza Consulatului din Milano,daca dvs.locuiti pe langa alte consulate solicitati o programare la consulatul competent.

Inscrierea certificatului de naştere pentru un copil născut în Italia

Pentru transcrierea certificatului de naștere în registrele române:
Certificatul de naștere în original, de tip multilingv, apostilat la prefectura italiană de unde domiciliați în care să fie menționați părinții copilului (maternita e paternita).
Copii după toate actele de stare civilă.
Traducerea certificatului, în limba română, legalizată de un notar public român, sau de ambasada/consulatul Romaniei din statul unde a avut loc nașterea, sau de un birou notarial din străinătate ce aplică apostila Convenției de la Haga (traducerea se poate efectua și la Consulatului General al Romaniei la Milano și este inclusă în taxa totală a certificatului).
Certificatul de căsătorie românesc al părinților, dacă la data nașterii copilului, aceștia erau căsătoriți.
Certificatele de naștere ale părinților copilului (copie și original). Dacă unul din părinți este cetățean străin, acest act trebuie tradus în limba română la un traducător autorizat sau la Consulatul General al României la Milano, caz în care se mai adaugă 70 de euro la taxa totală a certificatului.
Pașapoartele părinților și/sau cărțile de identitate românești în termen de valabilitate.

ATENȚIE!

ÎNCEPÂND CU DATA DE 05.06.2013, URMARE ADERĂRII ROMÂNIEI LA CONVENȚIA DE LA VIENA (8 septembrie 1976) REFERITOARE LA ELIBERAREA EXTRASELOR MULTILINGVE ALE ACTELOR DE STARE CIVILĂ, LA DEPUNEREA DOSARULUI PENTRU ÎNSCRIEREA CERTIFICATULUI DE NAȘTERE SE VOR AVEA ÎN VEDERE URMĂTOARELE :

- ACTELE DE STARE CIVILĂ, ELIBERATE DE PRIMĂRIILE ITALIENE SUB FORMA EXTRASELOR DE STARE CIVILĂ MULTILINGVE (TIP INTERNAȚIONAL), VOR FI RECUNOSCUTE IMEDIAT, DIN PUNCT DE VEDERE FORMAL, DE TOATE INSTITUŢIILE STATULUI ROMÂN, ELIMINÂNDU-SE ASTFEL CONDIŢIA APLICĂRII, ÎN PREALABIL, A APOSTILEI PREVĂZUTĂ DE CONVENŢIA DE LA HAGA ŞI CEA A TRADUCERII DOCUMENTULUI ÎN LIMBA ROMÂNĂ;

- ÎN CONSECINŢĂ, DOSARELE DE ÎNSCRIERE A CERTIFICATELOR DE NAȘTERE VOR FI ACCEPTATE FĂRĂ A SE MAI SOLICITA CA ACESTEA SĂ FIE, ÎN PREALABIL, APOSTILATE ŞI TRADUSE ÎN LIMBA ROMÂNĂ;

- ÎN CAZUL ÎN CARE, LA DEPUNEREA LA GHIŞEU A CERERILOR DE ÎNSCRIERE, VOR FI PREZENTATE ACTE DE STARE CIVILĂ ELIBERATE DE AUTORITĂŢILE LOCALE, ALTELE DECÂT CELE MULTILINGVE, PROCEDURA VA RĂMÂNE NESCHIMBATĂ, SOLICITÂNDU-SE ÎN CONTINUARE CA ACTUL SĂ FIE APOSTILAT ŞI TRADUS ÎN LIMBA ROMÂNĂ;

Taxa:

125 de euro în cazul în care certificatul de naștere este prezentat în termen de 6 luni de la nașterea copilului;

170 de euro în cazul în care certificatul de naștere este prezentat după 6 luni de la nașterea copilului;

Dacă se dorește obținerea certificatului în termen de urgență (48 de ore), se plătește suplimentar o taxa de urgență de 30 de euro.

! Atenție ! În perioada august-octombrie 2013 nu se procesează cereri pentru înscrierea actelor de stare civilă in regim de urgență !

Timpul de așteptare pentru obținerea certificatului de naștere este de aproximativ 2 săptămâni.

ATENTIE!

Actele pot fi depuse de soțul sau de soția cetățean român, sau oricare altă persoană împuternicită prin procură specială în acest scop.

NU este necesară prezenţa copilului, este suficientă prezenţa unuia dintre părinţi. În cazul în care unul din părinţi este cetăţean străin cererea de înscriere poate fi depusă doar de părintele cetăţean român).

Dosarul se depune în România în localitatea unde a avut (sau are) ultimul domiciliu soțul sau soția ce depune dosarul, sau mandatarul procurii. Dosarul poate fi depus și la Consulatul General al României la Milano în cazul în care aveți domiciliul în circumscripţia consulară.

EXCEPȚII
Persoanele majore care nu au avut niciodata domiciliul in Romania, depun dosarul la Primaria Sectorului 1 Bucuresti.

radu ha detto...

la catania se elibereaza titluri de calatorie sau sunt nevoit sa ajung la roma va multumesc

Anonimo ha detto...

buna ziua ma numesc sorinela butaru sunt divortiata se poate schimba buletinu ni italia dupa divorti numai port numele sotului acuma e nevoie sami fac buletinu pe numele parintilor eu muncesc in napoli unde pot sa ma adresez fara sa mai fac voiajiu in romania multumescmult

Claudia Spiridon-avocat la Baroul Vrancea si la Ordine degli Avvocati di Roma ha detto...

Raspuns la mesajul di 27 settembre 2013 07:06.

Buna ziua domnul Radu,puteti obtine titlul de calatorie la Consulatul Roman din Catania.Va sfatuiesc ca inainte de a va deplasa la ei,sa cereti eventuale lamuriri si eventuala programare la e-mail: catania@gmail.com.

Claudia Spiridon-avocat la Baroul Vrancea si la Ordine degli Avvocati di Roma ha detto...

Raspuns la mesajul din 29 settembre 2013 11:55.

Buna ziua doamna Sorinela Butanu,la Consulatul Roman din Roma puteti cere o programare pentru a face o procura cuiva din Romania sa va schimbe cartea de identitate.Trimiteti un e-amil la adresa urmatoare pentru programare: secretariat.consulara@roembit.org.O sa va trebuiesca 4 foto tip tessera,taxa consulara de 65 €,toate detele persoanei din Romania ce o imputerniciti.Dupa care trimiteti in Romania acea procura si hotararea de divort,iar persoana inputernicita poate sa ceara sa vi se elibereze o noua carte de identitate.

Rosi ha detto...

Buna seara! am o problema am cartea de identitate scazuta si st in italia,va intreb daca iau bilet de calatorie pt a merge in Romania ,e posibil ca sa ma pot intoarce cu aceasi bilet.Am concediu numa o saptamana si am inteles ca e nevoie de 10 zile lucratoare pt eliberarea actului de identitate

Anonimo ha detto...

Buna , eu am toate actele ita.valabile inclus certificat de naștere Ro.dar nu am pașaport si c.i românești. Pot intra in România prezentand la vama buletin italian, permis de conducere italian si certificatul de nastere românesc?odata ajuns la vama ce mi se poate intampla neavand asupra mea documentele românești?va rog frumos sa imi dati răspuns pe adresa mail muresanflorin2412@yahoo.com. va multumesc mult

Claudia Spiridon-avocat la Baroul Vrancea si la Ordine degli Avvocati di Roma ha detto...

Raspuns la mesajul din 17 novembre 2013 00:36.

Buna seara domnul Muresan, v-am raspuns si in privat, dar prefer sa raspund si pe site ca sa se foloseasca si altii de sfaturile mele.
Daca nu aveti cetatenia italiana pe cartea de identitate italiana, la ultima pagina scrie: “non è valida per espatrio”, ceea ce inseamna ca nu va este recunoscuta drept document de identitate in afara Italiei, cum nicipermisul de conducere italian nu e recunoscut drept document de identitate. Certificatul de nastere romanesc nu este un document de identitate.Deci dvs., la ora actuala nu aveti un document valabil de identitate care sa va permita sa mergeti in Romania.
Ce riscati:
-sa nu puteti trece la vama, daca mergeti cu avionul,
-daca mergeti cu masina riscati sa nuputeti intra in Romania, la vama la romani sa fiti intors inapoi si trimis la Consulatul Romenesc in Ungaria sa va faceti un titlu de calatorie ca sa puteti trece granita.
-o amenda de 300 E
Va sfatuies sa va faceti un titlu de calatorie la un consulat al Romaniei in Italia si asa puteti trece vama linistit cu avionul sau in masina.

Claudia Spiridon-avocat la Baroul Vrancea si la Ordine degli Avvocati di Roma ha detto...

Raspuns la mesajul din 14 novembre 2013 23:25.

Buna seara doamna Rosi, sa inteleg ca acel "bilet de calatorie " cum il chemati dvs. e in realitate TITLUL de calatorie eliberat de catre consulatele romanesti cetatenilor romani fara acte de identitate valide.Daca e asa, raspunsul meu la intrebarea dvs. e negativ. NU puteti sa va intoarceti in Italia cu tiltu de calatorie obtinut la consulat.cesta este un inlocuitor al unui document de identitate, are valabilitate 30 de zile si se poate folosi EXCLUSIV pentru un drum doar dus in Romania, tocmai pentru a permite acelor cetateni ce nu mai sunt in posesul unui document de identitate pentru a merge in tara in vederea reinnoirii actelor.
In general, pentru eliberarea cartii de identitate romanesti sunt necesare un maxim de 30 de zile.
Aveti posibilitatea sa faceti o procura,la consulat in Italia, unei persoane din Romania, care sa solicite eliberarea cartii dvs. de identitate. Gasiti toata procedura pe site.

Anonimo ha detto...

Va multumesc mult pt sfaturile date.

Anonimo ha detto...

ciao,sono claudia ,vorrei uscire dal italia per le vacanze invernale,ma il mio passaporto e scaduto .sono 2 settimane che provo a prenotarmi un appuntamento a catania ,ma nessuno mi risponde .come faccio il tempo ormai stringe....grazie

Claudia Spiridon-avocat la Baroul Vrancea si la Ordine degli Avvocati di Roma ha detto...

Raspuns la mesajul din 18 novembre 2013 13:51.

Buna Claudia, vazand ca soliciti un pasaport la Consulatul din Catania presupun ca esti cetatean roman, asa ca iti raspuns in romaneste ca sa pot ajuta si eventuali alti conationali cu aceleasi probleme.
La consulatul din Catania nu e nevoie de o programare pentru serviciile consulare.Puteti oricum sa-i contactati trimitandu-le un e-mail la adreasa: consulat.catania@gmail.com

Programul de lucru cu publicul

Luni 09 - 15
Marti 09 - 15
Miercuri 09 - 15
Joi 09 - 15
Vineri închis pentru public

Nu se lucrează cu publicul în zilele de sărbători legale din România.

Zilele de sărbătoare legală în România sunt următoarele: 1 şi 2 ianuarie, prima şi a doua zi de Paşti, 1 mai, prima şi a doua zi de Rusalii, Adormirea Maicii Domnului, 30 noiembrie, 1 decembrie, prima şi a doua zi de Crăciun.


ramona ha detto...

Buna ziua,peste putin timp imi expira cartea de indentitate,la Consulatul din Trieste se pot elibera sau pot face doar o procura cuiva din Romania pentru eliberarea cartii de indentite,va multumesc

Anonimo ha detto...

Buna ziua ma numes Butaru Sorinela eu lucrez la napoli se poate face procura pentru inputernicire o persoana din romania sami schimbe cartea de indentitate fara sa mai fac eu voiaju in romania

Anonimo ha detto...

Buna seara am si eu o intrebare ezista consulatu la napoli multumesc mult

Claudia Spiridon-avocat la Baroul Vrancea si la Ordine degli Avvocati di Roma ha detto...

Raspuns la mesajul din 20 novembre 2013 13:58

Buna Ramona, la consulate nu se fac carti de identitate se fac doar procuri unei persoane din Romania care sa se ocupe de rainnoirea cartii de identitate.
Te sfatuiesc, atat cat mai e valabila cartea ta de identitate sa mergi la consulat sa faci acea procura, care se face pe baza unui document de identitate valabil. Daca nu ai un document valabil ti se va face un titlu de calatorie pe baza caruia poti sa faci procura. Acest titlu costa 65,00 €, iar procura 60,00 €, deci ai putea economisi cei 65,00 € (pt. titlu)

Claudia Spiridon-avocat la Baroul Vrancea si la Ordine degli Avvocati di Roma ha detto...

Raspuns la mesajul din 21 novembre 2013 13:03

Buna Sorinela, poti face procura unei persoane din Romania care sa se ocupe de reinnoirea cartii tale de identitate. O poti face doar la Consulatul din Roma, dupa ce faci o programare la e-mail: secretariat.consulara@roembit.org.trebuie sa scrii cine esti si ce serviciu soliciti.

Claudia Spiridon-avocat la Baroul Vrancea si la Ordine degli Avvocati di Roma ha detto...

Raspuns la mesajul din 21 novembre 2013 21:18.

La Napoli nu exista consulat romanesc, romanii rezidenti in Campagna se adreseasa Consulatului Roman din Roma. Cereti o programare la e-mail: secretariat.consulara@roembit.org.trebuie sa scrii cine esti si ce serviciu soliciti.

SIMONA N ha detto...

Buna ziua d-na Claudia .. sunt in italia, asi vrea sa fac certificate de nastere la copii, la consulat, dar buletinul meu si al sotului sunt scazute ... intrebarea este..pot sa fac certificatele doar cu pasaportul inca valabil 4 ani. multumesc pt raspuns

Claudia Spiridon-avocat la Baroul Vrancea si la Ordine degli Avvocati di Roma ha detto...

Raspuns la mesajul din 26 gennaio 2014 13:01.

Buna seara, cu pasapoartele puteti solicita certificatele de nastere romanesti ale copiilor la consulat, deoarece este un document de identitate cu valoare legala identica cartii de identitate.

Simona N ha detto...

Multumesc pentru raspuns.As avea o alta intrebare : declaratia unde o pot face?
Cu care domiciliu ..din romania sau din italia?

Cărțile de identitate românești sau, în lipsa lor, pașapoartele părinților însoțite de o declarație pe proprie răspundere privitoare la adresa de domiciliu exactă (în termen de valabilitate) – original + 2 copii.


Multumesc anticipat

Unknown ha detto...

buna ziua,as dori sa stiu c documente sunt necesare pentru reinnoirea carti d identitate la consolatul roman din milano.daca pot face reiinoirea carti d identitate la consolatul din milano

Anonimo ha detto...

Buna seara as avea antrebare, Se poate cere an aceasi zi titlu de calatorie pt mine si fiul meu daca buletinul meu e expirat? Daca se poate care sunt actele necesare si care este termenul de valabilitate ,,se elibereaza an aceasi zi? ast. ras. mutumesc!!!

paula ha detto...

Buna ziua daca buletinul romanesc e expirat pot sa ma cunun civil aici in italia sau pot face pasaport pentru a nu merge in tara?ast raspuns va rog multumesc

Claudia Spiridon-avocat in cadrul Baroului Vrancea si la Ordine degli Avvocati di Roma ha detto...

Raspuns la mesajul din 08 maggio 2014 15:05

Buna seara doamna Paula, nu va puteti nici casatori, nici sa faceti pasaport in Italia fara C.I. romaneasca valabila. Sunati-ma la tel 3334749858 pt.mai multe detalii.

Claudia Spiridon-avocat la Baroul Vrancea si la Ordine degli Avvocati di Roma ha detto...

Raspuns la mesajul din 02 aprile 2014 22:58

Titlurile de calatorie pt. dvs. si baiat se cer si elibereaza in aceeasi zi, au o valabilitate de o luna de zile. Va trebuiesc documentele de identitate expirate sau o declaratie data la carabinieri ca le-ati pierdut sau v-au fost furate, certificat de nastere baiat, 65 E taxa de eliberare pt.fiecare titlu de calatorie.

Unknown ha detto...

buna ziua,am si eu aceiasi problema cu cartea de identitate,e expirata din septembrie,si vreau sa o fac dar fara sa ajung eu in romania,unde trebuie sa merg si ce trebuie sa fac,la care consulat trebuie sa ajung reamintesc ca eu sunt in calabria.va multumesc astept raspuns urgent

Unknown ha detto...

Buna dimineata,am buletinul scazut de 6 luni,nuovo se poate reinoi prin ambasada la Roma?cu cartea de identitate italiana pot intra in Romania,pe spate scrie ca nu e valabila pt espatrio.multumesc.

Anonimo ha detto...

Buna sotul meu are buletinul scazut di martie si am vrea sa mergem in romania in august ie posibil sa treaca vama cu iel scazut si al reanoiste in romania se plateste ceva la vama o amenda

Anonimo ha detto...

Ajutgati-ma cu un nr de tel.ptr informatii la consult Bolognia raspunde doar robotul.

Anonimo ha detto...

Scrieti un email, cu siguranta raspund.

Anonimo ha detto...

Buna seara,ma numesc Elena,buletinul si pasaportul sint expirate e posibil sa reinoiesc doar pasaportul la Consolatul din Italia,sau se reinoieste doar pe baza buletinului si va trebui sa merg in tara.

Anonimo ha detto...

buna seara ma numesc Daniel sotia mea e bulgara dar nu suntem casatoriti cu acte si vrem sa ne ducem in romania ea poate sa treaca vama cu buletinul ei? avem si o fetita de 3 ani si trebuie sa-i fac titlul de calatorie cat dureaza si cat costa?mie imi scade buletinul pe 20 iulie dar am permisul de conducere romanesc pot sa trec vama?

Anonimo ha detto...

buna ziua ma numesc gabriela si am buletinul scazut eu de fapt l-am facut in 2007 si in 2014 e deja scazut cum asa ? pt reinoirea buletinului aici in itlaia la catania ce acte imi trebuiesc? si cum se face aceea procura care eu nu am inteles .si pe buletinul vechi am o adresa iar acum sora mea pe care o am acolo in roamania a schimbat adresa imi trebie adresa noua de la ea va multumesc astept raspuns

Anonimo ha detto...

Buna seara.ma numesc rodica,am fata de 17 ani si ii expira buletinu in ziua cand face 18 ani.problema este ca eu sunt in italia,firenze.ce acte imi trebuiesc pt reinnoirea buletinului si unde trebuie sa ma duc??fata este cu mine si nu imi permit sa ma duc in tara.astept un raspuns.multumesc ai o seara buna

Anonimo ha detto...

Buna ziua!ma numesc daniela am si eu o problema care nu stiu daca o pot rezolva sau nu in italia... fostul meu sot a divortat de mine in romania fara prezenta mea desii a trecut un an de zile eu am actele tot pe numele lui imi pot schimba actul de identitate romanesc aici in italia tinand cont ca trebuie sa-mi reiau si numele de fata?ce trebuie sa faca?va rog raspundeti-mi urgent am foarte putin timp la dispozitie deoarece sunt insarcinata si imi vor trebuii actele in regula la nasterea bebelusului.va multumesc!

Claudia Spiridon-avocat in cadrul Baroului Vrancea si la Ordine degli Avvocati di Roma ha detto...

Raspuns la mesajul din 07 agosto 2014 19:10.

Buna ziua doamna Rodica, daca vreti sa reinnoiti cartea de identitate a fetei inainte de expirare, deci inainte de a implini 18 ani, trebuie sa o insotiti la consulatul competent in Italia in functie de domiciliul dvs. La consulat ea va da o procura unei persoane care este in Romania (trebuie sa cunosteti toate datele de identitate ale ecelei persoane) care va solicita eliberarea si ridicarea buletinului nou al fetei ,dupa care vi-l trimite in Italia. Atentie ca acea persoana trebuie sa o dea o declaratie ca sa ia fata in spatiu la ea si sa-i stabileasca astfel domiciliu fetei. Mai aveti si alternativa de a astepta sa expire buletinul, fata fiind majora, poate merge singura la Consulat in Italia, face un titlu de calatorie cu care poate merge singura in Romania si sa ceara reinnoirea buletinului acolo, sau daca nu poate merge in Romania face procura unei persoane din Romania de care va vorbeam mai sus. Din punctul meu de vedere va convine sa asteptati expirarea buletinului, intrucat pentru persoanele majore sunt mai putine cerinte in Romania.

Claudia Spiridon-avocat in cadrul Baroului Vrancea si la Ordine degli Avvocati di Roma ha detto...

Raspuns la mesajul din 08 agosto 2014 13:24.

Buan Daniela, ai nevoie de hoatararea de divort pe care sa fie puse toate stampilele de catre Judecatoria unde s-a judecat divortul ( ca e definitiva etc.) Tu poti face aici in Italia o procura unei persoane in Romania care sa ceara in numele tau eliberarea si ridicarea cartii de identitate cu numele nou. Trebuie sa cunosti toate datele acelei persoane ( e bine sa ai o copie a cartii sale de identitate). Ai casa in Romania? daca nu acea persoana trebuie sa te ia in spatiu la ea ca sa ti se stabileasca domiciliul. In Romania persoana trebuie sa aiba procura ce o faci tu la consulat in Italia, hotararea ta de divort, cartea ta de identitate actuala, actele tale de proprietate pt. o casa sau declaratia ca te ia in spatiu.. Toate in original si copii. Te sfatuiesc sa trimiti actele prin persoane de incredere ( cei ce duc pachete in Romania) NU Posta, pentru ca se pot pierde.Timpul maxim de eliberare al cartii de identitate in Romania e 30 zile + 15 zile daca sunt foarte aglomerati.
Toate cele bune si sanatate tie si bebelusului!

Claudia Spiridon-avocat in cadrul Baroului Vrancea si la Ordine degli Avvocati di Roma ha detto...

COMPLETARE la Raspunsul dat mesajului din 07 agosto 2014 19:10.

Buna ziua doamna Rodica. Va raspund si la intrebarea unde sa mergeti sa faceti acea procura si eventual titlul de calatorie pt. fata (daca alegeti sa faceti procura dupa expirarea cartii de identitate). Consulatul di Bologna este cel competent, vazand ca locuiti la Firente, sa va elibereze actele necesare.
Toate cele bune!

Anonimo ha detto...

Doamna avocat,va rugam spuneti asta si celor de la consulate,ei sustin ca asa ceva nu se poate..nu mai dati sperante oamenilor va rugam

Anonimo ha detto...

Buna seara!! Peste cateva luni imi expira documentul si as vrea sa stiu daca as putea face o richiesta ptr pasaport sau buletin valabil..locuiesc la Roma..multumesc

Anonimo ha detto...

Nu am la mn certificatul de nastere.doar actul inca valabil
Stie cineva ce acte imi trebuie??

Unknown ha detto...

BUNA ZIUA.SOTUL MEU SE AFLA IN ITALIA SI NU ARE NICI UN DOCUMENT VALABIL SI AR DORI SA REVINA IN ROMANIA.I-AS PUTEA TRIMITE CERTIF DE NASTERE SAU NU ESTE VALID,CUM POATE PROCEDA?VA MULTUMESC

Claudia Spiridon-avocat in cadrul Baroului Vrancea si la Ordine degli Avvocati di Roma ha detto...

Raspuns la intrebarea din 03 settembre 2014 11:07.

Buna ziua, sotul trebuie sa mearga la consulat si sa-si faca titlu de calatorie cu care poate sa revina in Romania. Nu-i trimite-ti certificatul de nastere, nu-i foloseste la nimic, nu este un documendt de identitate.

Anonimo ha detto...

Ce acte trebuie unui cetatean romin pentru a face cata d identità italiana

Anonimo ha detto...

Buna ziua Dna Avv. Ma numesc Ana Maria Am o fetita de 12 ani care are CI Italiana eliberata in Romania, pot sa ies cu ea din tara cu cartea de identitate? si ce acte (in romaneste sau italiana, facute la notar sau nu) trebuiesc pentru asta sa am la mine Tatal ei este decedat

Unknown ha detto...

Raspuns la intrebarea din 28 novembre 2014 07:47.

Buna ziua doamna Ana Maria, ca sa calatoriti in si din Romania cu fetita dvs. minora va trebuiesc: CI dvs., pasaport fetita, certificat de nastere fetita, certificat de deces tata. CI italiana nu e valabila in afara Italiei. Daca mai aveti nelamuriri ma puteti suna: 3334749858. Numai bine!

Anonimo ha detto...

Buna ziua D.Av ma numesc Mihaela,as dori o informatie ,am pasaportul scazut si vreau sa stiu daca pot sa mi-l reiinoiesc aici in Italia as vrea sa stiu unde si ce mi-ar trebui pentru a-l reiinoi va multumesc astept raspuns si numai bine!

Anonimo ha detto...

Sunt Petronela imi scade buletinul in italia e posibil sa il fac la consulat la Milano ?Ce acte imi trebuie cat ma costa?

Anonimo ha detto...

buna seara.ma numesc Kerstin ,locuesc la roma .mi-au scazut documentul si pasaportul romanesc si nu ma pot deplasa sa le reinoiescptr ca sunt insarcinata de 6 luni.As putea sa-mi reinnoiesc documentul de indentitate la ambasada de Roma.Cordiale saluturi.

Anonimo ha detto...

buna seara.ma numesc Kerstin ,locuesc la roma .mi-au scazut documentul si pasaportul romanesc si nu ma pot deplasa sa le reinoiescptr ca sunt insarcinata de 6 luni.As putea sa-mi reinnoiesc documentul de indentitate la ambasada de Roma.Cordiale saluturi.

Unknown ha detto...

Si pentru ratacirea cartii de identitae?

Unknown ha detto...

Bună ziua, vă rog să îmi zica cineva unde ar putea face sotul meu o procura in Napoli pentru copil pentru a părăsi tara. Mulțumesc

Anonimo ha detto...

Buna ziua.Sunt o romanca casatorita cu un italian si am un baiat de 14 ani cu dubla cetatenie cu domiciliul in Italia.As dori sa stiu daca este necesar sa-i fac carte de identitate romaneasca si in cazul in care nu-i fac ce implicatii pot avea ? Nu intentionez sa-i fac CRDS (pasaport pentru cetateni romani cu domiciliul in strainatate ) deorece nu inteleg ce rost ar avea atat timp cat poate calatori cu cartea de identitate italiana. Multumesc anticipat !

Anonimo ha detto...

la napoli exista consulat???are poate si o adresa de email??multmesc frumos!

Anonimo ha detto...

Buna, ma numesc alex am 22 ani si nu muncesc, parinti mei au carte de identitate italiana si vreau sa stiu daca poate sa imi faca si mie si ce imi trebue .

Anonimo ha detto...

Buna seara am si eu niste nelămuriri. ..am o fetita de un an nascuta in italia i-am facut deja certificat de nastere romanesc la consulat.vrem sa plecam in concediu in romania si ma intereseaza daca fetitei ii putem face un titlu de calatorie poate calatorii doar cu el fara pașaport. Sotul meu are documentele scazute stiu ca se cer documentele ambilor parinti se poate face titlu de calatorie pt fetita daca el are buletin si pasaport scazut?sau pasaport pt fata credeti ca se poate face daca tatal nu deține documente valabile?astept un raspuns si va multumesc

Anonimo ha detto...

eu si sotia avem actele de identitate inca valabile dar avem ceva probleme cu actele la copii. pentru diferite motive nu am reusit sa mergem in tara . va explic cum sta situatia cu ai miei 3 filii . baiatul mai mare are 16 ani si nu iam facut buletinu la 14 ani, fata implineste 14 ani acest an in decembrie , baiatul mai mic care e nascut aici in italia are certificaul de nastere italian dar si cel romanesc . in ceea ce priveste baiatul de 16 ani am posibilitatea sai fac buletinul aici la consulat? dar pentru fata pot sa il fac aici ? pentru baiatul mai mic banuiesc ca trebuie sai iau titlu de calatorie de la consulat (am vrea acest an sa mergem in tara) se pot face pasapoarte cu valabilitate de 5 ani ? permisul de conducere este valabil si in romania? daca poate cineva sami raspunda o poate face va multumesc.

Unknown ha detto...

Buna separa avvocato.
Ma numesc livia ghiurco, sint cetatian romin stabilit in Italia de 15 ani. In settembre anul trecut mi-a espirata carte de identitate si luna viitoarimi scade passaporto.Considerind ca nu mai am domicilio in Romania si deci nici posibilitatea de a-l renova, cum trebuie sa fac pentru renuovarea pasaportulu fara carte de identiate bine inteles prin cosulat? Ma puteti lamuri va rog, in aceasta situtie. Multumes mult.

Anonimo ha detto...

buna seara avv. sunt Elena stabilita in Italia de ceva ani.Am o fetita de 14 ani impliniti in noiembrie .eu trebuie sa ii fac buletinul dar nu pot merge in tara pt ca muncesc.Vreau sa stiu daca cu ajutorul mamei mele care este in tara se poate face ceva.CE acte imi trebuiesc '?

Anonimo ha detto...

Buna seara EU miam pierdut buletinul de Romania IAR acum ASI vrea sa plec in Romania dar in afara de certificatul de nastere nu am nici un document din Romania.aici in Italia am documente dar cum trebuie sa FAC sa pot trece in Romania fara buletinul de Romania.va multumesc anticipato pt raspuns

Unknown ha detto...

Buna ziua mama mea se afla in Anglia si trebuie in Italia poate pleca cu cartea italiana de indentificare? Va rog este urgent?

Catalina ha detto...

Daca nu are cetatenia italiana, nu poate folosi cartea de identitate italiana (pe care e scris "non valida per l'espatrio", adica nu este valabila pentru calatorii in strainatate).

Unknown ha detto...

buna seara ..mia expirat buletinu si as vrea sal fac ...asi vrea un numar de tel din cosenza italia..va rog mult

Unknown ha detto...

Buna deseară doamna avocat.ași avea niște întrebări dacă sunteți amabila sq îmi răspundeți. Peste doua zile suntem programati la roma la ambasadă pentru înregistrarea certificatuluide naștere al fiicei mele menționez ca are 2 ani și nu are nici un act romanesc. Am programat la telefon și întocmirea pașaportului pe 3 ani chiar dacă îl așteptam M ai mult .la telefon au zis ca se poate face cererile ptr amandoua într o singura zi. Dar noi o data ce faceM cerere ptr certificat înregistrare și obținere putem sa facem și ptr pașaport chiar dacă practim nu il avem. Va întreb pe dvs ptr ca la telefon cei de la consulat Îți spun da da și poate ne așteaptă vreo surpriza. Va mulțumesc anticipat

Unknown ha detto...

M am exprimat greșit. Vroiam sa spun ca putem face cerere ptr pașaport o data ce nu avem practic în mana certificatul de care este nevoie ptr eliberarea pașaportului

Unknown ha detto...

Unknown10 giugno 2017 15:02
Bună ziua. Cine ma poate ajuta cu o informaţie. Sunt divorţată de fostul soţ, şi trebuie să refac cartea de indentitate cu prenumele meu de fată. Sunt în Italia şi copilul este cu mama în România. Ştiţi cumva ce documente Am nevoie aici în Italia din România pt a reface cartea de identitate? Multumesc.

Anonimo ha detto...

buna ziua.am pasaportul si buletinul expirate. pot sa fac la ambasada de la roma pasaport fara sa mi se ceara buletinul

Anonimo ha detto...

Buna seara as dori sa ma informati daca exista vreo posibilitate de a putea avea citadinanta farà o rezidenta dar cu contract de munca sint in Italia de 16 ani am o fetita de 10ani si as dori sa stiu cum se poate

Delia ha detto...

Buna ziua doamna avocat!Eu sunt despartita de sotul meu de 6 ani!Avem doi copii de 8 si 10 ani care sunt cu mine in Italia de 3 ani!Luna viitoare le expira pasaportul si as vrea sa stiu daca il pot reinoi la consulatul romanesc de la Milano!Mentionez ca sunt inca in divort cu sotul meu si pentru ai Aduce in Italia am avut nevoie de procura(sotul meu locuieste in Romania!)As putea reinoi pasapoartele copiilor in Italia farà sa am nevoie de semnatura tatalui?Va multumesc anticipat

Delia ha detto...

Buna ziua doamna avocat!Eu sunt despartita de sotul meu de 6 ani!Avem doi copii de 8 si 10 ani care sunt cu mine in Italia de 3 ani!Luna viitoare le expira pasaportul si as vrea sa stiu daca il pot reinoi la consulatul romanesc de la Milano!Mentionez ca sunt inca in divort cu sotul meu si pentru ai Aduce in Italia am avut nevoie de procura(sotul meu locuieste in Romania!)As putea reinoi pasapoartele copiilor in Italia farà sa am nevoie de semnatura tatalui?Va multumesc anticipat

Unknown ha detto...

Buna ziua an 14 oct baiatul meu amplineste 18 ani mentionez ca sunt casatorita sotul este an Romania cum pot sa ai fac buletinul aici dupa majorat sau cum ar putea pleca acasa sa al faca poate pleca dupa 18 ani singur sa faca buletinul va multumesc

Unknown ha detto...

Buna ziua'fat unei prietene are 21de ani si nu a facut prima carte de identitate romaneasca,fata locuind in italia de la varsta de 11 ani
Ce documente sant necesare si ar vrea sa stie sanctiunile care o asteapta
Va multumesc

Catalina ha detto...

Cetăţenii români aflati în străinătate pot depune cererea pentru eliberarea primului act de identitate împreună cu documentele prevăzute de lege la misiunile diplomatice sau la oficiile consulare ale României.
Mai multe informatii la adresa: http://roma.mae.ro/node/477#null
Persoana interesata trebuie sa scrie un email la sectia consulara competenta pe teritoriul de resedinta ( http://roma.mae.ro/node/258 ) pentru a cere informatii suplimentare, actele necesare mentionand pe cele detinute, procedura si costurile (taxe consulare). Nu sunt sanctiuni.

Ana Simion ha detto...

Buna ziua, de curand am schimbat cartea de identitate in Romania deoarece era expirata. Locuiesc in Italia de 9 ani si in anagrafe a fost inregistrata cartea de identitate veche pe care era scris locul nasterii Birlad insa pe cea noua este trecut Barlad. Modificarea unei litere (i schimbat cu a) mi a creat probleme in comune di Caravaggio unde locuiesc, nu imi recunosc identitatea. Pe situl Consulatului din Milano nu am gasit un serviciu care include corectarea, confirmarea autenticitatii actului de identitate, schimbarea numelui localitatii, modificare diacritica. Va rog imi puteti spune carui serviciu ma pot adresa in acest caz? Va multumes

Catalina ha detto...

Ce situatie, Ana!
Scrie Consulatului Roman din Milano prin email si cere o declaratie, direct in italiana daca este posibil, din care sa rezulte ca Birlad corespunde cu Barlad in noua forma ortografica in urma reformei/legii nr.... cu privire la schimbarea diacriticelor... de mai jos.
https://legestart.ro/update-cand-se-schimba-buletinele-pasapoartele-si-permisele-auto-din-localitatile-care-au-denumire/

http://www.cdep.ro/pls/proiecte/docs/2018/cd087_18.pdf

Monitorul Oficial al României nr 1052 din 2018-12-12
Parlamentul României
Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 2/1968 privind organizarea administrativă a teritoriului României
Nr. 290 din 29-Noiembrie-2018
________________________________________
Președintele României
Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 2/1968 privind organizarea administrativă a teritoriului României
Nr. 1107 din 29-Noiembrie-2018

"În anexă, în cazul unităţilor administrativ-teritoriale care
conţin în denumirea acestora litera „î” aceasta se va înlocui cu litera
„â” prin aplicarea regulilor stabilite prin Hotărârea Adunării
generale a Academiei Române, din 17 februarie 1993, privind
revenirea la „â” şi „sunt” în grafia limbii române, publicată în
Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 51 din 8 martie 1993.[...]
Art. II. – (1) Înscrierea noii denumiri a unităţii administrativteritoriale în actele de identitate, paşapoarte şi permise de conducere se
va realiza odată cu eliberarea acestora la expirarea termenului de
valabilitate."

Cere si parerea avocatului nostru prin email la adresa avocatulnostru@romeninitalia.com sau prin telefon https://www.romeninitalia.com/2018/11/rubrica-avocatul-nostru.html.

Unknown ha detto...

Buna seara. Ma poate ajuta si pe mine cineva cu o vorba,mi-a scazut permisul si atestatele romanesti cum este de facut. Precizez ca sunt in torino dar nu am buletin italian.

Catalina ha detto...

Documentele românești (nu toate) se reînnoiesc la Consulatul României. E necesară programarea online. Detalii la următorul link http://torino.mae.ro/contact .

Cât despre permisul de conducere, se reînnoieste în țara de reședință. Detalii la https://europa.eu/youreurope/citizens/vehicles/driving-licence/driving-licence-renewal-exchange/index_ro.htm :
"Reînnoirea permisului
Dacă vă mutați în altă țară din UE și vă expiră permisul de conducere, trebuie să îl reînnoiți în țara în care aveți reședința obișnuită (Trebuie să petreceți acolo cel puțin 185 de zile calendaristice pe an, din motive personale sau profesionale.) .
Dacă permisul de conducere v-a fost suspendat, restricționat, retras sau anulat pe teritoriul statului membru care l-a eliberat, nu veți putea solicita reînnoirea sa."

În Italia se reînnoieste la Motorizzazione Civile, la ACI sau la agentii de Pratiche auto.

Unknown ha detto...

Buna ziua,cum joi trebuie sa merg sa cer procura pentru eliberarea une noi carri de identitate,nu am reusit sa înteleg unde se pot face fotografiile 3×4,avand în vedere standardul diferit al documentelor italiene.Multumesc anticipat.

Catalina ha detto...

Chiar daca standardul e diferit, orice fotograf poate sa faca o fotografie si sa o taie asa cum o cereti, de marimea dorita. Fara sa considere standardul italian.

Unknown ha detto...

Buna seara va rog frumos cum pot obtine cartea de identitate c'è imi scade 9martie si nu pot ajunge in Romania cu tot haosul aceasta de corona virus se poate obtine un certificat de calatorie Ca' sa pot plecat in vara cum se procedeaza va multumesc

Catalina ha detto...

Daca nu aveti alte documente cu care sa calatoriti, cum ar fi pasaportul romanesc in curs de valabilitate sau cartea de identitate italiana (pe care sa nu scrie "Non valida per l'espatrio"), aveti urmatoarele posibilitati:
- sa faceti programare online la Consulatul de competenta (depinde de unde locuiti - aici detaliile http://roma.mae.ro/node/258) pentru:
(a) - a efectua o procura cuiva in Romania care sa obtina in locul dumneavoastra cartea de identitate.
(b) - sa prezentati cererea pentru eliberarea pasaportului, care ajunge pana in vara.
(c) - un titlu de calatorie, cand aveti documentele expirate, direct la Sectia consulara, fara programare.

La acest link cum se face programarea: http://roma.mae.ro/node/479

"Programări pentru Servicii Consulare
TOATE serviciile consulare se prestează numai pe bază de programare prealabilă gratuită (fiecare serviciu necesită o programare separată), cu excepția titlului de călătorie pentru care intrarea este liberă de luni până vineri între 9:00 și 13.00"


Pe site-ul Ambasadei la adresa http://roma.mae.ro/node/477 gasiti:
"Cetăţenii români care se află în Italia si nu deţin carte de identitate românească valabilă (din cauza expirării/furtului/deteriorării/schimbării numelui sau a domiciliului) şi nu se pot deplasa în România, pot efectua la Secţia Consulară o procură specială pentru obţinerea unei noi cărţi de identitate. Persoană mandatară din România se va prezenta la secţia de poliţie în raza căreia aveţi domiciliul, în numele dumneavoastră, pentru a vă obţine un nou document de identitate.

Pentru eliberarea procurii speciale sunt necesare:
- act de identitate românesc valabil (paşaport, titlu de călătorie sau carte/buletin de identitate)
- 4 fotografii color identice şi de dată recentă mărimea 3 x 4 cm având la bază o bandă albă de 7 mm,
- să cunoaşteţi datele de identificare ale persoanei pe care o împuterniciţi: serie şi numărul cărţii de identitate, data eliberării şi autoritatea emitentă, adresă, CNP, data şi locul naşterii.

Procurile vor fi semnate de solicitant la sediul oficiului consular al României, în prezenţa consulului. Legea nu permite autentificarea procurilor sau declaraţiilor trimise prin poşta, fax sau e-mail.

Autentificarea procurii este scutită de la plata taxelor consulare."

Catalina ha detto...

Pentru eliberarea pasaportului, pe site-ul Ambasadei la adresa http://roma.mae.ro/node/268 este scris:
"√ Cererea pentru eliberarea paşaportului se depune personal. Prezenţa solicitantului este obligatorie pentru prelevarea datelor biometrice.
√ Se eliberează paşaport individual şi pentru minori. Minorul nu poate fi inclus în paşaportul părinţilor.
√ Paşaportul simplu electronic pentru adulți are valabilitatea de 10 ani.
√ Paşaportul electronic nu se efectuează în regim de urgenţă.
√ Paşapoartele model 2001 rămân valabile până la expirarea termenului.
√ La cerere, paşaportul poate fi remis printr-un serviciu de curierat rapid şi securizat, ales de titular, cu suportarea cheltuielilor de către acesta.
√ Paşaportul soseşte din România în maxim 45 de zile lucrătoare de la data depunerii cererii.
√ Contravaloarea blanchetei de pașaport este de 59 de euro.
√ Retragerea documentelor se efectuează de luni până vineri între orele 9,00-10,00, fără programare, prezentând chitanţa şi un document românesc.

DEPUNEREA CERERII:
Personal, în ţară, la Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple din subordinea Instituţiiilor Prefectului de pe raza judeţului de domiciliu.

Personal, la Secţia consulară a Ambasadei României la Roma - dacă vă aflaţi în Italia şi nu doriţi să vă deplasaţi în România.

Secţia consulară este competentă pentru preluarea cererilor, datelor şi documentelor justificative ale solicitanţilor pe care le transmite automat în România in sistem electronic securizat.

Prezenţa personală la Secţia consulară a solicitanţilor pentru depunerea cererii este absolut obligatorie întrucât este necesară preluarea datelor biometrice - fotografierea şi preluarea amprentelor digitale ale viitorilor titulari de paşapoarte, conform normelor legale în vigoare.

RECOMANDARE: pentru asigurarea unei bune calităţi a fotografiei, vă rugăm să evitaţi îmbrăcămintea de culoare deschisă

La preluarea imaginii faciale, solicitantul nu trebuie să aibă capul acoperit, ochii închişi ori să poarte ochelari, iar expresia feţei acestuia trebuie să reprezinte o stare comună. Prin excepţie, preluarea imaginii faciale se poate realiza cu capul acoperit, pentru motive religioase, cu condiţia ca faţa titularului, de la baza bărbiei şi până la frunte, să fie vizibilă în mod clar şi fără umbre de lumină.

După depunerea cererii paşapoartele vechi aflate în curs de valabilitate se returnează solicitanţilor şi pot fi folosite până la ridicarea paşaportului nou.

DOCUMENTE NECESARE ÎN ORIGINAL:
- cartea de identitate, cartea de identitate provizorie sau buletinul de identitate, aflate în termen de valabilitate,
- paşaportul anterior, dacă este cazul,
- în cazul furtului paşaportului este necesară prezentarea dovezii eliberate de organele de poliţie italiene, tradusă în limba română de către un traducător autorizat,
- în cazul distrugerii se va prezenta paşaportul distrus sau deteriorat, iar în cazul pierderii se va completa o declaraţie la sediul oficiului consular."

Catalina ha detto...

Cat despre obtinerea unui titlu de calatorie, pe site-ul Ambasadei la adresa http://roma.mae.ro/node/271 e scris:
"Titlul de călătorie
Titlul de călătorie se eliberează cetăţenilor români aflaţi în străinătate, care nu mai posedă documente de călătorie valabile, numai pentru ca titularul să se întoarcă în România.

Valabilitatea titlului de călătorie nu poate depăşi 30 de zile, într-un interval de 6 luni.

Pentru întocmirea titlului de călătorie pentru copiii cu vârsta mai mică de 14 ani nu este obligatorie prezenţa acestora la sediul Secţiei Consulare, fiind suficient ca părinţii să prezinte o fotografie de dată recentă a minorilor.

Prezenţa solicitanţilor de titluri de călătorie la sediul oficiilor consulare este obligatorie.

Excepţie fac minorii sub 14 ani pentru care părinţii se pot prezenta cu 2 fotografii tip paşaport.

Titlul de călătorie este scutit de la plata taxelor consulare și se poate solicita fără programare prealabilă.

1. Eliberarea titlului de călătorie pentru adulţi - documente necesare:
documente de identitate româneşti expirate – paşaport sau carte de identitate, ÎN ORIGINAL şi copie,
în cazul în care paşaportul/cartea de identitate au fost furate, solicitantul trebuie să depună, ÎN ORIGINAL, raportul poliţiei sau al carabinierilor eliberat în urma declaraţiei de furt,
oricare alt document de identitate sau de stare civilă, eliberat de autorităţile române (carte de alegător, certificat de naştere/căsătorie, permis de conducere auto, livret militar, diploma de studii cu fotografie etc. ÎN ORIGINAL şi copie),
2. Eliberarea titlului de călătorie pentru minori - documente necesare:

este obligatorie prezenţa minorului dacă acesta a împlinit 14 ani; pentru minorul sub 14 ani, prezenţa nu este obligatorie - părinţii pot prezenta 2 fotografii tip paşaport;
este obligatorie prezența ambilor părinți
certificatul de naştere românesc al copilului sau certificatul de naștere italian plurilingv, în care să fie trecuţi părinţii, eliberat de Primăria locală în baza Convenției de la Viena din anul 1976 în original şi copie sau extrasul de naştere italian, în care să fie trecuţi părinţii, apostilat de Prefectura locală, în original şi copie. Apostila se obţine de la Ufficio Legalizazzioni din cadrul Prefecturii de rezidenţă.
pașaportul minorului (dacă deține).
Notă: Certificatul de naştere eliberat de autorităţile italiene are putere doveditoare în România numai dacă este transcris în registrele de stare civilă române. Este obligatorie transcrierea certificatului de naştere italian, în România, la serviciul de stare civilă sau la oficiile consulare ale României în Italia (pentru mai multe informaţii accesaţi secţiunea Acte de stare civilă);

documentele de identitate româneşti valabile (paşaport/carte de identitate) ale părinţilor,în original şi copie,
certificat de căsătorie românesc (dacă părinţii sunt căsătoriţi)/sentinţa de divorţ definitivă şi irevocabilă/certificat de deces, în original şi copie (dacă este cazul),
declaraţia de acord a părinţilor pentru efectuarea titlului de călătorie pentru minorul de peste 14 ani."

Sper sa va fie de ajutor raspunsul meu. Scrieti-ne cum veti fi rezolvat si sfaturile dumneavoastra. Multumim.

Unknown ha detto...

Se fav online sau trebui sa venim personal la ambasada,tinind cont de pandemie

Posta un commento