La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

venerdì 29 maggio 2009

Liliana Ghiorghe, de la badanta la candidata pentru un consiliu local in Italia


Liliana Ghiorghe candideaza pentru un post de consilier comunal al orasului Aprilia, la alegerile administrative care se vor desfasura in Italia pe 6 si 7 iunie. Romanca va reprezenta Partidul Identitatea Romaneasca (PIR), fiind inscrisa pe principala lista civica de dreapta si sustinand candidatura Ilariei Bencivenni in functia de primar.

Originara din Braila, dar cu un trecut de bucuresteanca, Liliana Ghiorghe vorbeste despre ea insasi ca despre “o romanca emigranta care a stiut sa se descurce”. Ajunsa acum 10 ani in Peninsula, a trecut prin momente dificile, pana a reusit sa isi gaseasca primul loc de munca.

“La inceput, in 1998, nu cunosteam limba italiana si nici nu aveam documente. Patru luni de zile nu am gasit nici o slujba, a fost o perioada grea.” Odata deprinsa cu vocabularul italian, au inceput sa soseasca si ofertele de munca.

Munca de jos, ca de obicei, atunci cand este vorba despre romance: “Am lucrat, la inceput, ca badanta (femeie care se ocupa de ingrijirea batrinilor - n.red.), apoi ca baby sitter si chelnerita. Am trecut prin toate, pana intr-o zi, cand am ajuns intr-un restaurant italian din centru, a carui proprietara este o cunoscuta cantareata de muzica napoletana, Angelica Sepe. Incetul cu incetul am castigat increderea Angelicai, care ma trata mereu cu mare respect. Astfel, am ajuns sa conduc eu intreaga activitate a localului, ca director de restaurant.”

Ajungand sa cunoasca prietenii si cunoscutii cantaretei si fiind apreciata pentru capacitatea ei organizatorica, Liliana a preluat si sarcina de a se ocupa de relatiile cu presa si de punerea la punct a turneelor si concertelor cantaretei.

“Am invatat mult de la Angelica si am avut oportunitatea sa o cunosc bine, ea fiind o persoana din Sud cu o mentalitate mai deschisa si mai primitoare. Oamenii din sudul Italiei sunt mai primitori, se simt si ei putin emigranti in capitala sau in nord”. Intre timp, Liliana a reusit sa obtina un permis de sedere, lucru care a facut-o sa iasa din clandestinitate.

Visand la o activitate pe cont propriu, Liliana a lasat jobul la restaurant si a inceput sa faca un curs de consultanta financiara, inscriindu-se apoi la Banca Italiei, ca profesionista. Asa a ajuns sa se ocupe din ce in ce mai des de romani si sa le cunoasca problemele. “99 % din clientii mei sunt romani, si trebuie sa recunosc ca nu am avut niciodata probleme cu ei. Sunt punctuali si plini de bun simt. Nu sunt obisnuiti sa abuzeze de credite, nici sa aiba datorii la banci.”

Saltul catre politica a fost mai mult intamplator: “Un prieten, Adrian Grigor, mi-a vorbit, intr-o zi, despre o formatiune politica a romanilor, si m-a intrebat daca as vrea sa particip. I-am raspuns, “de ce nu?”. Apoi s-a ivit posibilitatea unui loc pe liste la Aprilia, si am acceptat”.

Oricum, Liliana Ghiorghe este convinsa ca activitatea ei nu este doar una politica: “Nu o numesc politica, ci dorinta de a trai civilizat aici. Am remarcat, la multi romani, ca nu se considera europeni cu drepturi depline, ci mai degraba cetateni de mana a doua. De multe ori le e greu sau rusine sa intrebe la ghisee care le sunt drepturile; functionarii sunt si asa destul de dificili.”

A usura birocratia pentru romani este chiar unul din obiectivele pe care si le propune, daca va fi aleasa consiliera: “Daca italienii au un zid la un ghiseu, acest zid este de doua ori mai inalt pentru romani”.

Mesajul pe care Liliana vrea sa-l trasmita romanilor este unul simplu: “Sa abandoneze mentalitatea cu care s-au obisnuit, aceea ca romanii din Italia sunt badante si manovali (muncitori simpli) si sa se simta cetateni europeni, sa pretinda sa fie tratati si respectati ca atare!”

Sursa: HotNews.ro

20 commenti:

Liliana ha detto...

Bravo Liliana, sunt mandra cand gasesc astfel de articole despre romanii care lupta pentru drepturile noastre. Iti urez succes la alegerile ce vor veni. Eu am aproape 6 ani de cand lucrez in Sicilia si doar de cca 3 ani lucrez cu documente in regula. In momentul de fatza sunt somera chiar pentru faptul ca am pretins sa fiu tratata si respectata ca cetatean european. In Sicilia e greu de obtinut acest statut. Acum caut sa "emigrez" mai in nord, dar inca n-am gasit modalitatea. Caut "o scanteie" de ajutor si Dumnezeu poate imi va lumina calea.

eny ha detto...

Bravo Liliana ,apreciez faptul ca esti o adevarata luptatoare! sper sa ajungi in politica cat mai curand.,poate asa o sa avem si noi romanii pe cineva care sa ne asculte si sa ne ajute ....eu sunt casatorita cu un italian pe care il ador ! dar din pacate pe plan profesional nu am mari sanse ...cu toate ca am terminat o facultate nu imi gasesc de lucru nici macar BADANTA! Cu stima eny

Rina ha detto...

Ciao Liliana,,e placut sa citesti despre conationali nostri realizand fapte bune,,printre care te numesti si tu,,si daca o sa ai succes la alegeri,ceea ce-ti doresc din partea mea,sa nu uiti niciodata prima treapta a scarii pe care ai pasit si ultima in care finalmente ai ajuns prin sacrificii bineinteles,,si te felicit pentru ambitia si spiritul organizatoric de care ai dat dovada in acel restaurant,ca de fapt de acolo ai ridicat capul sus si ai obtinut locul potrivit in societaea italiana,felicitari! si sa tratezi oamenii care vor ajunge la tine cu tact si acelasi spirit de ascultare pentru toti de ai puterea sa-i ajuti sa nu uiti sa o si faci!

Anonimo ha detto...

salut ma numesc laura
si lucrez ca badanta dar cred ca imi voi pierde locul de munca pentru ca am avut niste divergente cu prietena lui care e romanca .nici nu stiu cum sa mai vorbesc cu ea avand si un caracter mai dur mai urat ,daca incerc sa vorbesc cu ea se enerveaza si incepe si urla dificil ce mai .ea il preseaza sa ma dea afara deci eu nu am facut nimic rau deloc eu imi vad de treaba mea si atat
.chiar nu stiu ce sa fac daca ma da afara
am un sot bolnav si 3
copii si treb sa muncesc

Anonimo ha detto...

esti un exemplu pentru toate femeile in strainatate .nu am cuvinte decat de lauda

Anonimo ha detto...

iti doresc succes in continuare,si ma bucur ca mai sunt persoane care si dupa ani, de italia nu uita ca sunt romani,,,

Anonimo ha detto...

Bravo Liliana ai stiut sa profiti de sansa,nu toti au norocul tau.Complimente si succes in continuare.

Anonimo ha detto...

Eu am 25 de ani si sunt de cateva luni in Italia si nu am gasit de munca. Sper sa rasara soarele si pe strada mea si intr-o zi sa ma pot mandri ca am realizat ceva pornind de jos. Dar bineinteles trebuie sa ai noroc. Eu deocamdata am speranta si rabdare.

Anonimo ha detto...

Sunt de 2 ani si 3 luni in Italia.Nu vorbeam mai deloc italiana cand am ajuns ,intelegeam in mare parte.Am gasit loc de munca intr-o spalatorie auto dupa 3 saptamani.M-am certat rau de tot cu titularul dupa 18 luni de munca si am plecat de acolo.Nu-mi placea modul discriminatoriu si rasist cu care trata angajatii romani si l-am trimis "in quel paese".Nu suport discriminarea si inegalitatea din partea nimanui nu numai din partea italienilor.In momentul de fata sunt in somaj,am un contract alla chiamata ca si ospatarita intr-un agriturism si intr-o luna incep sa lucrez ca si secretara intr-un hotel.Am facut un salt de calitate lavorativ pentru ca stiu ca sunt capabila.De aceea, pt toti romanii care sunt in Italia si cred ca sunt capabili de mai mult decat badante, barista, etc...eu le spun sa indrazneasca pt ca se poate. Si, cum bine sta scris in articol, suntem cetateni europeni si avem drepturi egale in Uniunea Europeana.De aceea nu va lasati prea mult influentati de rautati si rasisme pt ca italieni de treaba se gasesc si in Italia.Daca sunteti responsabili,inteligenti si respectuosi, veti reusi indiferent unde va aflati.
Mult noroc si numai bine.

Anonimo ha detto...

Bravo ma bucur sa aud laude despre tine si ca ajuti romani si eu sint roman si stau in aprilia si sint n italia de 6ani si as vrea un putin ajutor daca se poate cum putem sa va gasesc

Anonimo ha detto...

buna ziua sut o femeie vduza cu doi copii si asa vre sa deschid un restaurant cu mincare romineasca dar nu sti cu sa fac si unde sa ma duc sa vb.am 29 de ani si sun di la spezia it. ma puteti ajuta sau indruma.

Anonimo ha detto...

si eu vreau sa vin badante in cuneo, ma ajuta cineva? flory_angel55@yahoo.com

Anonimo ha detto...

bravo liliana ma mindresc ca esti o romanca dea mea sincer ati zic daca ajungi unde vei ajunge si ati urez doamne ajuta sa ai grija de noi romanii si io lucrez de 4 ani in piacenza sat gossolengo si abia de 1 an si mia facut contract de munca ca badanta de 54 ore si vreau sati zic de cind mia facut contractul ei nu mai sunt cum erau cu mine cind lucram la negru la negru luam 1200 in mina sacu cu acte fara liber fara feste platite fara tredicezma etc etc iau in mina 950 si lucrez 24 din 24 sincer asa mam saturat de italienii astea cind e vb de baniii lor sar cit dracu in sus io una nam putut sa vad asa ceva la ei trec mai bine peste cineva daca moare zice ca asa o vrut dumnezeu dar cind e vb sati dea drepturile te dau afara dar mereu ami zis nemultumitorului i se ea darul ma gindesc ce e acasa si cum e aici si uite asa acceptam sa muncimt toti suntem aici ca avem nevoie de un trai mai bun pt copiii sio viata mai buna dar prea mult se profita de pe urma badantelor aici e vb si de noroc cine al are al are cine nu nu si sincer ati zic lidia sunt o fata harnica muncitoare respectoasa invat repede ma descurc bine ca badanta dar nu pot sami scot drepturile pt ca nu mi le dau si mie denunt numi place sa fac si tare mias cauta in alta parte dar nu stiu daca gasesti vreun loc unde italieniii sa te respecte inafara de verisoara mea care lucreaza in piacenza sat riga de gazona la firma de transport international mutti care lucreaza ca badanta la mama lor si ai da un salar de 1700euro pe luna nu cred io ca mai exista italieni cinstiti si io tare mias dori un loc unde sa fiu respectata si deaia ati zic ca esti norocoasa si te rog sa ai grija de noi badantele

Anonimo ha detto...

pupic lidia si scuzama daca mam gresit in exprimare

Anonimo ha detto...

zahariaflorinasuntnecajitastaugreucubaniisivreau700miieuro

Anonimo ha detto...

o232436607

Anonimo ha detto...

zahariaflorinasuntdiniasisuntnecajitaoducgreudincauza,banilorterogfrumosajutmacu800miieuro,punemiprinbancasidamicontulprintelefon0232436607

Anonimo ha detto...

Daca ai Muncit Legal in Italia poți solicita Rambursarea Impozitului pe Venit!
ITALIA
Trebuie să știi însă că în Italia, procesul de restituire a impozitelor plătite în plus pe salarii se derulează prin angajatori, automat la sfârșitul fiecărui an. Mai precis, dacă în timpul anului angajatorul ți-a reținut taxe pe salariu în plus față de ce ar fi trebuit să îți rețină, tot el trebuie să îți ramburseze suma reținută în plus, la sfârșitul fiecărui an fiscal.

Dacă angajatorul nu ți-a restituit aceste sume, doar în această situație te poți adresa biroului fiscal din Italia cu o cerere de recuperare a banilor plătiți în plus.

În funcție de tipul contractului de muncă pe care l-ai avut în Italia, poți solicita rambursarea impozitului pe venit plătit la anumite termene limită, pe care le poți afla de la consultanții noștri. Restituirea impozitului se face și retroactiv, doar pe ultimii 2 ani fiscali încheiați. Dacă ai lucrat în această perioadă (începând cu anul fiscal 2010) și dacă nu ai primit restituirea de impozit de la angajatorul tău – depune o solicitare chiar acum – în caz contrar, termenul de prescripţie a rambursării impozitului se va împlini şi nu vei mai putea beneficia de el!

Perioada de aşteptare din momentul trimiterii dosarului complet şi până la primirea banilor în contul tău este de minim 6 luni și poate dura chiar și până la 3 ani. Aceste termene nu depind de noi, ci de autorităţile fiscale din Italia.

Cum te putem ajuta?

1. Lasă-ne datele tale şi te contactăm în maxim 48 de ore!
2. Vei primi un set de formulare pentru a le completa și semna.
La acestea, este nevoie doar să anexezi mai multe documente și chitanțe din Italia:
Documentul CUD primit de la angajatorul/angajatorii tăi din Italia
Copia dovezii deschiderii codului personal de identificare fiscală “Codice Fiscale”
Dovezi ale efectuării unor cheltuieli deductibile: contract de închiriere spațiu și chitanțe care atestă plata chiriei, dovezi de plăți de servicii medicale

Biroul fiscal italian poate schimba de la an la an lista cheltuielilor deductibile, de aceea cel mai bine este să te sfătuiești cu consultanții www.euro-tax-ro.blogspot.com în acest sens.

Nu ai documentele respective? Putem încerca noi să le obținem pentru tine, fără nicio plată suplimentară!

3. Din momentul în care primim de la tine setul complet de documente, transmitem cererea către biroul fiscal din Italia. Răspunsul la această cerere poate fi negativ (respingere) sau pozitiv, caz în care vei primi banii care ți se cuvin în contul tău bancar.

Anonimo ha detto...

sunt sigura ca veti reusi e adevarat suntem slugi si fara acte , si un salariu mic de 600 euro la 24/24 faci pe asistenta , mama , de toate dar nu esti patit si pe deasupra trebuie sa nananci firmiturile lor sau veredura , sper sa nu ma inbolnavesc asa devreme , de iesit doar pana la gunoi si inapoi fara nici un liber cei de facut. sunt de putina vreme in italia succes si sper sa fiti alaturi de noi

Anonimo ha detto...

buna,si eu lucrez tot ca badanta si tot ceea ce pot sa spun este ca suntem tratate ca niste carpe de sters pe jos.daca incerci cumva sa ceri putin respect din partea lor te arunca in strada ca pe un obiect inutil.nu stiu ce am putea fc sa fim tratati ca niste persoane?am avut curajul sa spun ca nu sunt cumparata ci sunt angajata si cer sa fiu tratata cu putin respect dar am fc mai rau.deci care ar fi solutia?

Posta un commento