La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

mercoledì 20 maggio 2009

Copii români în grădiniţele catolice


Autor: Delia Coşereanu
Data: 18 mai 2009

Şi în Italia există o criză a locurilor în instituţiile preşcolare de stat. Mulţi dintre conaţionalii noştri sunt nevoiţi să-şi dea copiii la grădiniţe private. Cea mai mare parte dintre acestea sunt gestionate de mănăstri catolice.

Taxa lunară pentru un loc într-o instituţie patronată de Biserica Catolică este de aproximativ 150 de euro
La o gradiniţă privată, gestionată de maici, taxa lunară pentru un copil este de aproximativ 150 de euro. Cu toate acestea este o afacere bună, pentru că angajarea unei bone costă mai mult, iar numărul de locuri în instituţiile publice de profil este insuficient.

Înscrierile la grădiniţe se fac pe baza unui punctaj, în funcţie de venit, de numărul membrilor familiei sau de câţi ani de rezidenţă au acumulat părinţii pe teritoriul italian. Cei care rămân fără locuri în grădiniţele publice sunt deseori nevoiţi să apeleze la o bonă, cheltuială mult mai mare decât taxele pentru înscrierile în gradiniţele maicilor catolice.

Grădiniţa „Protejate de Sf. Iosif“ are în total 20 de copii, în doar primul an în care au fost înfiinţate clase pentru preşcolari. Dintre aceştia, cinci sunt străini: un peruan, un moldovean şi trei români.

Apropierea de casă a fost doar unul dintre motivele pentru care Mihaela Halip, (29 de ani), şi-a înscris fetiţa, Andreea, de cinci ani, la grădiniţa catolică „Stigmatele Sfântului Francisc”, unde, dintre 90 de copii, 10 sunt străini. „O înscrisesem pe listele de aşteptare la alte două grădiniţe publice“, povesteşte Mihaela, „dar nu au primit-o pentru că nu mai erau locuri“.

Instituţiile private au program prelungit

Mihaela plăteşte o rată de 155 de euro pe lună. Spre deosebire de grădiniţele publice, unde fiecare familie plăteşte în funcţie de venit, între 40 de euro şi 100 de euro, la instituţiile particulare suma este aceeaşi pentru toţi.

Semnul crucii, făcut diferit

„Nu ne pare rău că plătim ceva mai mult“, spune Lăcrămioara Murariu, mama lui Daniel, de patru ani, şi el înscris la grădiniţa catolică. „Am auzit că în instituţiile publice copiii fac mai puţine activităţi, sunt mai puţin solicitaţi“. Problema principală a grădiniţelor de stat este diminuarea bugetului învăţământului din ultimii ani. „Multe şcoli renunţă la programul de după-amiază pentru a face economii”, povesteşte Mariana, (30 de ani), mama altui copil român.

„Pentru familiile în care amândoi părinţii lucrează, să ai grijă de copil devine foarte greu, şi din acest motiv ajungem la grădiniţele catolice, care ne pot ţine copilul până ne întoarcem de la muncă”. Când şi-a înscris fetiţa la grădiniţa catolică, Mihaela nu s-a gândit că va avea surprize: „În familia noastră spunem o rugăciune înainte de masă.

Andrea refuză să-şi mai facă semnul crucii altfel decât educatoarea, care este o măicuţă catolică“. Multora le e teamă să nu se „facă de ruşine” când merg la biserica ortodoxă, dar Lăcrămioara nu este deloc de acord: „În primul rând sunt copii, iar apoi lumea ar trebui să ştie că acum trăim printre italieni, e normal ca cei mici să confunde obiceiurile şi culturile“.

Torino: sute de copii în instituţiile de stat

La Torino, oraşul din nordul Italiei care găzduieşte una dintre cele mai mari comunităţi de conaţionali, 530 de copii români au găsit loc în grădiniţele de stat, pe lângă cei 7.145 de italieni şi 1.155 de prichindei de alte naţionalităţi.

Fonte: Adevarul.

Nessun commento:

Posta un commento