de Vlad Barza HotNews.ro
Vineri, 22 mai 2009
Fotogalerie: Cazanele Dunarii
Te trezesti dimineata si vezi Dunarea, scaldata in soare si nesperat de curata, e liniste, doar sunetul barcii cu motor sparge tacerea. A venit sa te duca in larg, pe langa pereti de sute de metri inaltime si in grote unde patrunzi strapungand un desis care la prima vedere nu anunta nimic interesant. In plus, un Decebal urias de piatra si o manastire care atarna periculos pe o limba de pamant langa apa. Totul se intampla la Cazanele Dunarii, langa Orsova, departe de viermuiala din Valea Prahovei sau aglomeratele pensiuni din Bran.
E bine de stiut
Cum se ajunge: De la Bucuresti pana la Orsova sunt 365 de km, pe traseul Pitesti - Craiova - Drobeta Turnu Severin. Comunele Eselnita si Dubova - unde sunt cele mai frumoase panorame ale defileului - sunt la mai putin de 20 km de Orsova. Carburantul costa cam 200 de lei dus intors. In functie de stilul de condus se pot face intre patru si sase ore. Orsova se afla la 340 km de Brasov, la 215 km de Timisoara, la 590 km de Constanta, la 350 km de Cluj, la 280 km de Sibiu si 640 km de Iasi. La Orsova se poate ajunge si cu trenurile care circula pe ruta Bucuresti - Timisoara, iar calatoria dureaza cam cinci - sase ore.
Unde te cazezi: Pe internet sunt date despre zeci de pensiuni din zona. Preturile anuntate pe site-uri sunt in unele cazuri cu 20 - 30% mai mici decat cele din realitate, dar un telefon clarifica lucrurile. In multe cazuri se pot face rezervari fara a da avans, deoarece oamenii merg pe incredere. Cele mai ieftine camere costa sub 100 lei/noapte, majoritatea costa 120 - 130 lei, iar cei mai pretentiosi gasesc pensiuni de lux cu 200 lei/noapte, mic dejun inclus.
Farmecul unor nume inedite - Eselnita, Mraconia, Dubova
La 350 de km de Bucuresti, in Banat, la o aruncatura de bat de Serbia se afla Cazanele Dunarii. Pereti stancosi ce ajung la cateva sute de metri inaltime incadreaza Dunarea. Mini-fiorduri te lasa cu gura cascata in locuri cu rezonanta sarbeasca, cum ar fi Eselnita sau Dubova.
Dar de unde numele de Cazane? Inainte de a se fi construit acum trei decenii hidrocentrala Portile de Fier, debitul era foarte mare pe albia ingusta, si erau cataracte in zona carora apele pareau ca fierb, ca intr-un cazan. A fost creat lacul de acumulare, multe localitati au fost acoperite de ape, inclusiv insula Ada Kaleh.
Totul iti aminteste ca esti la cateva sute de metri de Serbia. Pe telefon e posibil sa ai semnal de la o retea din tara vecina, iar in masina prinzi un radio de la Belgrad.
O calatorie de trei ore cu barca costa cam 30 - 40 de lei de persoana si e greu sa fii nemultumit. Barca nu are voie sa se apropia la mai putin de 250 de metri de malul sarbesc, insa e suficient pentru a vedea Tabula Traiana, o lespede uriasa de piatra pe care sunt reprezentati doi delfini si un vultur. Partea frumoasa e ca dateaza de acum 2.000 de ani, fiind creata de romani pentru a comemora trecerea Dunarii in primul razboi dacic. Tabula a fost ridicata 33 de metri pentru a fi vizibila si dupa constructia hidrocentralei Portile de Fier.
Replica romaneasca a venit acum zece ani, cand fundatia Constantin Dragan a finantat o imensa sculptura in piatra a chipului regelui Decebal (38 metri inaltime). Infiltratiile au afectat nasul si mustata statuii, care au fost refacute cu ciment.
Tot pe malul romanesc, din desisul verde iese un podet de lemn care duce spre o grota. Acum trei secole era folosita drept fortareata, iar soldatii trageau cu tunul spre vasele turcesti care nu voiau sa plateasca taxele de trecere.
Pe partea romaneasca a Dunarii, fata in fata cu Tabula Traiana se afla manastirea Mraconia. Numele inseamna apa intunecata sau loc ascuns; actuala manastire a fost ridicata dupa Revolutie si arata exact ca originalul, care dateaza din secolul 16, insa a fost inghitit de ape la construirea hidrocentralei. De la vechea manastire s-au mai pastrat usile imparatesti si o candela.
Un alt loc spectaculos este pestera Ponicova, in care se poate intra cu barca, daca apa este suficient de inalta. Daca nu, pestera poate fi vizitata si de pe uscat.
In zona gasesti usor cazare, zeci de pensiuni au poze si numere de telefon pe internet, iar cazarea costa cel mai adesea 100 - 120 lei/camera dubla pe noapte, plus circa 30 de lei micul dejun. Cele mai multe sunt in Eselnita si Dubova, la un sfert de ora cu masina de Orsova. Mancarea are preturi convenabile, o portie de peste prajit costa cam 16 - 17 lei, iar un snitel cu cartofi prajiti ajunge la 11 - 12 lei.
Pana acum 20 de ani, turismul era aproape inexistent in acasta zona de granita. Tragediile erau la ordinea zilei, mii de oameni au incercat sa fuga in Iugoslavia in cele mai diverse moduri - unii au reusit, altii au murit, o parte din calauze s-au imbogatit, altii au infundat puscaria. Azi se poate merge in Serbia fara viza, in zona Cazanelor nu sunt orase importante in tara vecina, ci doar localitati putin cunoscute cu sonoritate interesanta, cum ar fi Teklija, Milanovac sau Kladovo.
Manastire ctitorita de un ziarist, fosta carciuma
Orasul Orsova are in apropiere un loc deosebit - manastirea Sf Ana de pe Dealul Mosului. A fost ctitorita de Pamfil Seicaru, celebru si contestat ziarist interbelic, insa in perioada comunista a fost transformata in sanatoriu pentru tuberculosi, iar biserica a fost chiar si carciuma. Acum, duminica dimineata glasurile maicilor care intoneaza cantari bisericesti te fac sa mai uiti de criza, taxe si alte lucruri profane. Cactusii superbi sunt si ei un motiv sa revii.
Sursa: HotNews.ro.
venerdì 22 maggio 2009
Cazanele Dunarii: Ghid de calatorie in salbaticie
Pubblicato da Catalina Sava alle 17:20
Iscriviti a:
Commenti sul post (Atom)
Nessun commento:
Posta un commento