La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

venerdì 22 maggio 2009

Primul premiu la Cannes, pentru „Câinele japonez”


Florentina Ciuverca
Joi, 21 Mai 2009

Scenaristul Ioan Antoci a obţinut astăzi, la Cannes, Premiul Krzysztof Kieslowski pentru Cel mai bun scenariu din Europa Centrală şi de Est, cu povestea „Câinele japonez”. Distincţia valorează 10.000 de euro.

Tânărul a concurat cu alţi 11 competitori din şapte ţări. „Ioan Antoci a creat un scenariu emoţionant, care te pune pe gânduri şi care promite să ofere o experienţă cinematografică de neuitat”, sună motivaţia juriului.

„E vorba despre un bătrân care rămâne fără casă în urma inundaţiilor. Când în sfârşit i se construieşte o casă, e singura care rămâne fără curent şi atunci se chinuie să-şi pună lumină, ceea ce se dovedeşte destul de problematic. Bătrânul are şi un fiu, fugit din ţară înainte de 89, cu care nu a reuşit să mai ţină legătura atât de des. Şi într-o zi fiul lui se întoarce cu tot cu soţia sa, o chinezoaică, şi copiii. De aici o serie de neînţelegeri şi întâmplări interesante”, povesteşte Ioan Antoci.

Doctorand în teologie, la Iaşi, Antoci a decis să scrie o poveste pentru concursul de scenarii al HBO, premiată ulterior. Proiectul lui a fost înscris apoi la concursul ScripTeast de către Tudor Giurgiu, de la Libra Film, care intenţionează să-l producă, după ce va găsi un regizor. Concursul ScripTeast este organizat de Independent Film Foundation, cu spijinul programului Media al Uniunii Europene.

Sursa: Evenimentul Zilei.

Nessun commento:

Posta un commento