La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

sabato 9 maggio 2009

Mulţi români plecaţi din ţară s-au întors după ce şi-au pierdut locurile de muncă


Vineri, 08 Mai 2009

Situaţie îngrijorătoare pe piaţa de muncă din judeţul Bistriţa. De la începutul anului, 6.000 de oameni plecaţi la lucru în Spania, Italia sau Germania s-au întors în ţară.

O parte din cei care s-au întors în România primesc indemnizaţii de şomaj din ţările în care au muncit legal. Cei care au muncit la negru nu primesc însă niciun ban, iar acum îngroaşă numărul şomerilor aflaţi în căutarea unui loc de muncă.

La începutul anului, aproximativ 30.000 de bistriţeni erau plecaţi la muncă în străinătate. Din cauza crizei economice, mulţi şi-au pierdut locurile de muncă şi au revenit acasă.

Mulţi caută de lucru în ţară, în zadar însă. La sfârşitul lunii aprilie, în judeţul Bistriţa Năsăud erau înregistraţi 7.000 de şomeri, cu 600 mai mulţi decât în luna martie. În judeţ sunt disponibile puţin peste 200 de locuri de muncă.

Totuşi, unii o duc bine: în Vaslui există şi şomeri de lux. Zeci de oameni care au muncit legal în Spania sau Italia primesc acum indemnizaţii de şomaj care ajung şi până la 1.200 de euro. Criza economică i-a lăsat fără locuri de muncă, însă le-a dat dreptul de a fi egali cu muncitorii spanioli sau italieni aflaţi în aceeaşi situaţie.

Sursa: Realitatea TV

Nessun commento:

Posta un commento