La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

lunedì 25 maggio 2009

Specialişti români pentru proiecte italiene în Dubai


Autor: Cornel Toma
Data: 23 mai 2009

Firmele de construcţii italiene care câştigă licitaţii pentru lucrări în afara ţării preferă, mai nou, să angajeze muncitori străini pentru a-i trimite în regiunile îndepărtate.

Adrian Ţilică va lucra în construcţii
Foto: Cristi Gaiţă

Inginerii din România sunt căutaţi de firmele italiene pentru a fi trimişi acolo unde, de foarte multe ori, italienii nu sunt de acord să meargă.

Fie că este vorba de oameni contactaţi prin firmele de head hunting sau prin angajări directe, inginerii români sunt căutaţi pentru că acceptă să muncească în zone considerate dificile. Zgârie-norii din Dubai sau rafinăriile din Delta Nigerului sunt construite de firme italiene care, de multe ori, preferă să angajeze, la rândul lor, specialişti străini.

Salariile oferite românilor care pleacă sunt de multe ori mai mari decât cele oferite compatrioţilor noştri în Italia. Se pleacă de la un salariu minim de 2.000 de euro şi se poate ajunge până la 10.000 de euro lunar, pentru un şef de şantier.

„Munceşti dacă accepţi să pleci“

Dorin Miron (34 de ani), din Piatra Neamţ, lucrează acum pentru o companie din Milano şi se pregăteşte să plece în Kazahstan. „Am lucrat nouă ani în Delta Nigerului, unde italienii construiesc rafinării. Dar pe italieni nu-i prea vezi pe acolo. Ei păstrează doar poziţiile cheie”, ne povesteşte el.

Dorin este de părere că românii sunt preferaţi şi din raţiuni mult mai practice. „Un român munceşte de trei ori mai mult decât alţii şi e plătit la jumătate”, spune el. Imediat, el adaugă: „Salariile le cresc însă atunci când sunt remarcaţi de către contractorul lucrării”.

Adrian Ţilică (33 de ani), din Iaşi, este inginer proiectant şi a semnat un contract cu o firmă italiană din Pavia pentru a supraveghea un şantier în Oman. Adrian recunoaşte că i-ar plăcea să lucreze în Italia, dar acolo concurenţa este foarte mare.

„Sunt ingineri peste tot, nu poţi intra, dar dacă accepţi să pleci, e altceva”, spune el. Adrian se va ocupa în Oman de proiectarea unui complex de locuinţe.

Sursa: Adevarul.

Nessun commento:

Posta un commento