La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

mercoledì 13 maggio 2009

Roberta Anastase cere suplimentarea numărului secţiilor de votare din Italia


Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, le-a solicitat vineri premierului Emil Boc şi ministrului de Externe, Cristian Diaconescu, să analizeze extinderea numărului de secţii de votare de pe teritoriul Italiei pentru asigurarea unei mai bune proximităţi de comunităţile de români.

Potrivit unui comunicat de presă remis vineri Agenţiei NewsIn, preşedintele Camerei Deputaţilor le-a cerut, prin intermediul unei scrisori, atât premierului Emil Boc, cât şi ministrului de Externe, Cristian Diaconescu, să analizeze extinderea numărului de secţii de votare de pe teritoriul statului italian, astfel încât acestea să se afle într-o rază de maximum 10 kilometri faţă de comunităţile urbane în care trăiesc cel puţin 1.000 de cetăţeni români.

"Vă scriu pentru a vă supune atenţiei problema slabei participări la vot a comunităţilor de români din afara ţării. Absenteismul în rândul cetăţenilor noştri din afara graniţelor constituie un important motiv de îngrijorare, în condiţiile apropierii alegerilor europarlamentare şi prezidenţiale şi necesităţii asigurării condiţiilor pentru exprimarea opţiunilor electorale de căre toţii românii, indiferent unde s-ar afla aceştia", se menţionează în scrisoarea preşedintelui Camerei Deputaţilor.

Anastase a precizat că, în cadrul discuţiilor avute cu reprezentanţii comunităţilor româneşti din Italia pe parcursul vizitei oficiale efectuate luna trecută, s-a ridicat problema numărului mic al secţiilor de votare din această ţară, "fapt care face imposibilă participarea la vot a multor persoane".

"Reacţia firească a autorităţilor române la această problemă trebuie să fie înfiinţarea unui număr mai mare de secţii de votare, în funcţie de demografia specifică comunităţilor de români din Italia şi nu numai", a susţinut Anastase, reiterându-şi susţinerea pentru introducerea, în viitor, a unui sistem de vot electronic.

Sursa: NewsIn

1 commento:

Giovanni il romeno ha detto...

Toti banii ce cheltuiti cu infiintarea de noi sectii de vot, s-ar economisi, daca ni s-ar acorda DREPTUL DE VOT PRIN CORESPONDENTA !!!

Posta un commento