La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

sabato 30 maggio 2009

Programul “ARC” – Program de tabere destinat copiilor şi tinerilor etnici români de pretutindeni


Ambasada Romaniei in Italia

COMUNICAT DE PRESA

Programul “ARC” – Program de tabere destinat copiilor şi tinerilor etnici români de pretutindeni

Ambasada României în Italia informează că Departamentul pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni, în parteneriat cu Ministerul Tineretului şi Sportului şi Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, vor organiza în cursul anului 2009 un Program de tabere la care sunt invitaţi copii şi tineri etnici români din afara graniţelor.

Programul de tabere la care urmează să participe un număr de 80 persoane din Italia este:
• 40 de persoane pentru Tabăra Youth Hostel Danube Delta Sulina – Tulcea – perioada 29 iunie - 05 iulie 2009

• 40 de persoane pentru Tabăra Eforie Sud-Constanţa – perioada 20-26 august 2009; vor fi selectaţi elevi din clasele I-X.

Criterii de selectie:

Programul se adreseaza copiilor si tinerilor care isi asuma in mod liber identitatea culturala romana - persoane de origine romana si cele apartinand filonului lingvistic si cultural romanesc, care locuiesc in afara frontierelor Romaniei. Acestea nu trebuie sa detina neaparat cetatenia romana, pot fi si din familii mixte.

La aceste acţiuni pot participa copii, elevi, profesori etc., alţii decât cei care au participat la programul de tabere din anii anteriori, pentru a se da posibilitatea cât mai multor români să viziteze România şi să intre în contact cu etnici români din statele vecine, din Balcani şi din alte state europene care vor participa, de asemenea, la această acţiune.

Cheltuielile privind cazarea şi masa, precum şi transportul pe teritoriul României vor fi suportate de organizatori, urmând ca participanţii să suporte costurile transportului până la punctele de preluare de pe teritoriul României. Este de preferat ca grupurile să se deplaseze de la locul de plecare până în România, cu avionul sau cu autocarul în grupuri de câte 40 de persoane, astfel încât preluarea cu autorcarul să fie realizată în condiţii eficiente.

În numărul total de participanţi sunt incluşi atât elevii cât şi profesorii, coordonatorii de grup sau însoţitorii.

Detaliile privind, locul, data şi ora la care vor fi preluate grupurile, precum şi orice alte informaţii vor fi transmise ulterior.

Termenul limita de transmitere a propunerilor este: 15 iunie 2009.

Persoanele interesate sunt rugate să transmită, la adresa de e-mail elena.nita@roembit.org, datele persoanei care intenţionează să se deplaseze în România (nume, prenume, data şi locul naşterii), precum şi datele de contact ale părinţilor (nume, prenume, adresa din Italia, numar de telefon mobil).

Înscrierile se vor face în ordinea primirii adezinunilor, până la completarea locurilor disponibile.

Informatii de fond

Obiectivele Programului „ARC" 2009 sunt: realizarea unui contact direct al tinerilor etnici romani cu realitatile din Romania si facilitarea accesului lor la valorile culturale si istorice romanesti; dezvoltarea abilitatilor de comunicare in limba romana ale tinerilor de etnie romana din tarile vecine si din alte state europene.

Nessun commento: