La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

sabato 12 febbraio 2011

Concluziile vizitei în România a delegaţiei de sindicate şi asociaţii ale ţăranilor din Franţa, Spania, Italia şi Polonia

Şindicatul Confederation Paysanne- Franta
www.confederationpaysanne.org
Şindicato de Obreros del Campo y del Medio Rural de Andalucía - Spania
http://www.soc-andalucia.com/
Associazione Rurale Italiana – Italia
www.assorurale.it
Asociatia Ziarno

Concluziile vizitei în România a delegaţiei de sindicate şi asociaţii ale ţăranilor din Franţa, Spania, Italia şi Polonia

O delegaţie formată din Nicolas Duntze - Confederaţia Ţărănească (Franţa), Fabrizio Garbarino - Asociaţia Rurală Italiană, Grzegorz Pinkowski - Asociaţia Ziarno (Polonia) si Maria del Carmen Garcia Bueno - Sindicatul Andaluz al Lucrătorilor Agricoli (Spania) a vizitat România în perioada 28 ianuarie - 1 februarie 2011, prilej cu care a avut contacte cu societatea civilă şi sindicatele din România, cu reprezentanţi ai administraţiei publice locale locale şi centrale din mediul urban şi rural, cu jurnalişti români, precum şi cu câteva sute de lucrători sezonieri. Preocupaţi de viitorul politicilor europene privind agricultura şi migraţia, membrii delegaţiei promovează reorientarea Politicii Agricole Comune (PAC) spre micii agricultori şi politicile de angajare care garantează drepturile lucrătorilor sezonieri pretutindeni în Europa. Conştienţi de lipsa de informare a lucrătorilor sezonieri, membrii delegaţiei au distribuit materiale cu privire la drepturile fundamentale ale acestora, precum şi datele de contact ale sindicatelor din Franța, Italia şi Spania.

„ Este urgent să renunţăm la modelul industrial de agricultură şi să reorientăm politicile agricole către o agricultură ţărănească, care respectă mediul, drepturile femeilor şi bărbaţilor care lucrează în domeniu, precum şi consumatorii”.

„Subvenţiile Uniunii Europene în cadrul PAC nu trebuie acordate statelor care nu respectă obligaţiile minimale cu privire la forţa de muncă sezonieră din agricultură”.

Revendicările Confederation Paysanne

De asemenea, reprezentaţii organizaţiilor din cele 4 ţări au subliniat în intervenţiile lor următoarele:

Ajutorul pentru dezvoltarea agriculturii trebuie reorientat.
La ora actuală 80% din subvenții merg către 20% din producătorii reprezentaţi de marile exploataţii agricole iar agricultura industrială, concentrată în zonele de producție intensivă din sudul Franţei, Spaniei şi Italiei este consumatoare de pesticide şi fungicide toxice. Această politică este nocivă pentru consumatori şi are ca efect ruinarea țăranilor, care nu pot supraviețui politicii de concurență inechitabilă în care sunt antrenați. Astfel, zeci de mii de persoane sunt puse în situatia de a-şi părăsi satele şi gospodăriile pentru a merge să lucreze în aceste zone de agricultura industrială.

Drepturile lucrătorilor şi țăranilor trebuie respectate.
Industria agro-alimentară are nevoie de o forţă de muncă docilă şi ieftină, este preocupată doar de rentabilitatea afacerilor şi ignoră atât veniturile mici ale țăranilor cât şi drepturile lucrătorilor. Condițiile de muncă şi de trai, protecţia socială sunt adesea deplorabile. Prevederile legislaţiilor naţionale din domeniul muncii nu sunt respectate în cele mai multe cazuri.

Uniunea Europeană şi statele membre trebuie să lucreze la armonizarea legislaţiei muncii la nivel european şi la stabilirea de noi reguli de distribuire a ajutoarelor pentru dezvoltare rurală şi a subvenţiilor pentru micile gospodării. Guvernele naţionale trebuie să ia în calcul revendicările sindicatelor de lucrători şi țărani.

Pentru mai multe detalii, ne puteţi contacta la: sylvieplanel@gmail.com

Nessun commento:

Posta un commento