La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

lunedì 26 ottobre 2009

Astăzi creştinii îl sărbătoresc pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie


26 Octombrie 2009

Astăzi creştinii îl sărbătoresc pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, unul dintre cei importanţi martiri ai Bisericii Ortodoxe.

Potrivit tradiţiei creştine, Sfântul Dimitrie a trăit la Tesalonic, în timpul împăraţilor Diocleţian şi Maximian, cunoscuţi pentru reprimarea sângeroasă a creştinilor. Pentru că a refuzat să aducă ofrande împăratului Maximian, Dimitrie a fost întemniţat.

Nu a vrut să se lepede de creştinism, iar soldaţii i-au străpuns trupul cu suliţe. Din mormântul său au început să iasă picuri de mir, despre care credincioşii spuneau că are puteri tămăduitoare.

Peste 340.000 de români îşi aniversează astăzi onomastica de Sfântul Dumitru, potrivit statisticii cele mai multe persoane fiind bărbaţi, informează un comunicat al Ministerului Internelor şi Administraţiei.

Astfel, statisticile existente la nivel naţional arată că, din cele 343.726 de persoane care poartă nume sau derivate ale numelui Sfântului Dumitru, majoritatea sunt bărbaţi (aproape 300.000).
Dintre bărbaţii sărbătoriţi la această dată, majoritatea poartă numele de Dumitru (280.462), Mitică (8.503), Dimitrie (5.422). De asemenea, mai sunt români care poartă numele Dumitrache (1.218), Dimitri /Dimitre (200), Mitru (256), Mitrea (108), şi Mitu (548).

Cele mai frecvente prenume ale femeilor sărbătorite în această zi sunt: Dumitra (33.688), Dumitriţa / Dimitriţa (6.494), Dumitrana (366), Demetra (330), şi Dumitrica (389), se mai arată în comunicatul MAI.

Sursa: Realitatea TV

Nessun commento:

Posta un commento