La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

sabato 1 ottobre 2011

Dacă Italia suferă, ni se întorc emigranţii?

Ţara către care au plecat anual zeci de mii de români pentru un trai bun ar putea deveni în curând un stat neprietenos pentru români, asemenea Spaniei.
Circa un milion de români muncesc în prezent cot la cot cu italienii
Sursa: REUTERS

Scăderea ratingului Italiei de către agenţia Standard& Poor’s este semnalul că una dintre cele mai puternice economii ale Europei a slăbit până la o cotă la care aduce deja prea puţini bani la buget, iar ţara îşi achită tot mai greu datoriile.

În plus, măsura S&P inhibă şi mai mult creşterea economică. Costurile de finanţare cresc, iar scumpirea creditelor temperează dezvoltarea economiei. Implicit, scade numărul locurilor de muncă.

E foarte probabil, prin urmare, ca economia italiană să ajungă la stadiul în care de abia le va mai putea garanta un loc de muncă localnicilor, aşa încât oferta pentru emigranţi ar putea scădea puternic.

"Asemenea spaniolilor, italienii ar putea lua decizia de a restrânge accesul la muncă al cetăţenilor străini deci, implicit, al românilor", a declarat, pentru EVZ, Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

Foarte ameninţaţi de noile condiţii ar putea fi cei care desfăşoară o muncă necalificată: menajere, baby sitter etc. "Aceste posturi dispar cel mai repede în criză", a completat Pogonaru. Emigranţii români, care ar putea fi forţaţi să revină în ţară, vor fi o concurenţă serioasă pentru forţa de muncă locală. Însă economia este încă slăbită, iar cererea de muncă destul de redusă. "Fiind muncitori foarte mobili, s-ar putea foarte bine îndrepta spre Dubai sau alte ţări", consideră Pogonaru.

Revenirea din criză

Transformarea prin care Italia ar trebui să treacă pentru a ieşi din criză va fi greu de realizat. Aşa cum se întâmplă în toate statele sudice, poporul italian are o atitudine destul de relaxată faţă de finanţele publice, prin urmare, este normal ca ţara să acumuleze datorii, spune Doru Lionăchescu, managing partner al casei de investiţii Capital Partners.

Şansa Italiei este că dispune de o industrie puternică, care i-ar putea permite relansarea. În plus, sprijinul pe care statele cu probleme l-ar putea primi de la zona euro ar permite o redresare mai rapidă.

Astfel, Uniunea Europeană va avea două noi instrumente de creştere a veniturilor pentru perioada 2014-2020: taxa pe tranzacţiile financiare şi un TVA la nivel european. Mulţi analişti sunt de părere că o mulţime din fondurile astfel colectate s-ar putea îndrepta spre ţările cu datorii.

"Asemenea spaniolilor, italienii ar putea lua decizia de a restrânge accesul la muncă al cetăţenilor străini."
FLORIN POGONARU, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri
de Raluca Florescu
Joi, 22 Septembrie 2011

Sursa: EVZ.ro

Nessun commento:

Posta un commento