La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

mercoledì 12 ottobre 2011

Mii de pasageri nevoiţi să îşi schimbe planurile de călătorie. Aeroportul Băneasa introduce noi restricţii: ce curse au fost anulate

Mii de pasageri care îşi programaseră să zboare de pe Aeroportul Internaţional Bucureşti-Băneasa Aurel Vlaicu vor fi nevoiţi să îşi schimbe planurile de călătorie sau să îşi ia banii înapoi. Aeroportul Băneasa va introduce restricţii, din 29 octombrie, prin care nu se va mai permite operarea zborurilor în intervalul orar 22:00-06:00.
Reprezentanţii companiilor aeriene low cost care operează pe Băneasa susţin că vestea i-a luat prin surprindere, fiind anunţaţi "din scurt", în urmă cu circa o săptămână, în timp ce oficialii aeroportului susţin că ei i-au înştiinţat de această decizie la începutul lunii septembrie. Pe site-ul aeroportului nu există o informaţie privind introducerea noilor restricţii, dar reprezentanţii Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB) spun că noua decizie este de fapt "o modificare a formulării" dintr-o prevedere din 1999.
"Iniţial se prevedea că între orele 22:00 şi 6:00 companiile aeriene puteau opera pe Băneasa numai cu aprobarea scrisă a aeroportului, în anumite situaţii, cum ar fi de întârziere. De asemenea, se prevedea că între orele 24:00 şi 7:00 nu pot fi programate curse. Se suprapuneau cumva, aşa că s-a simţit nevoia să se vină cu o clarificare. Din 29 octombrie nu vor putea fi programate zboruri între orele 22:00 şi 6:00. Zborurile întârziate vor putea ateriza pe Băneasa nu mai târziu de 22:30", a declarat pentru gândul Valentin Iordache, director în cadrul Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti.

Angajatele de la Biroul de informaţii de la aeroportul Băneasa cred însă că altul este motivul noilor restricţii: "Noi ştim de o săptămână, maxim două. Cum care e motivul? Au impus cei cu vilele din capul pistei".
Wizz Air va anula 10% din zboruri

Compania low cost Wizz Air a anunţat că este nevoită să anuleze 10% din zboruri şi să reorganizeze 75% din orarul de iarnă din şi spre Aeroportul Băneasa din Bucureşti, din cauza deciziei aeroportului de schimbare a restricţiilor de zbor.
"Din cauza acestei restricţii impuse pe Aeroportul Băneasa am fost forţaţi să reprogramăm 75% şi să anulăm 10% din zborurile aferente orarului de iarnă. Conform estimărilor noastre aeroportul va pierde în sezonul de iarnă 40.000 de pasageri Wizz Air" a declarat Gyorgy Abran, Chief Commercial Officer Wizz Air.

Gyorgy Abran susţine că Wizz Air este una dintre puţinele companii care continuă să crească şi să investească în România, dar "această strategie trebuie reconsiderată având în vedere restricţiile de pe Aeroportul Băneasa şi planurile de anul viitor de restrângere a operaţiunilor". Ca urmare a restricţiilor, numărul zborurilor Wizz Air pe rutele spre Londra Luton şi Madrid a fost redus, iar cursele Bucureşti - Larnaca şi Bucureşti - Alicante au fost anulate pentru sezonul de iarnă.

Pasagerii, anunţaţi prin e-mail

Compania aeriană a anunţat că pasagerii vor fi informaţi de noile schimbări prin e-mail sau la telefon, conform datelor de contact menţionate în rezervare. Pasagerii afectaţi vor avea posibilitatea reprogramării zborului, vor putea folosi creditul echivalent pentru achiziţionarea altor bilete sau servicii Wizz Air sau vor putea solicita restituirea contravalorii biletului.

"Wizz Air este dezamăgită că un număr atât de mare de pasageri va suferi modificări în planurile de călătorie într-un timp atât de scurt şi va depune eforturi pentru a minimiza inconvenientele cauzate de restricţiile impuse de aeroport", se arată într-un comunicat al companiei aeriene. Compania a transportat 10,7 milioane de pasageri în ultimele 12 luni. Flota companiei este compusă din 36 aeronave Airbus A320.

Blue Air reprogramează 38% dintre zboruri

Reprezentanţii Blue Air spun că 38% dintre cursele aeriene vor fi afectate de noile restricţii de zbor, acestea fiind reprogramate, diferenţele de orar fiind cuprinse între 20 de minute şi 2 ore.
« Blue Air a decis să nu anuleze nici o cursă aeriană, ca urmare a introducerii unor restricţii pe aeroportul Băneasa. A fost o mişcare de forţă pentru schimbarea orarului de zbor, pentru negocierea cu aeroporturile unde aterizăm », a declarat Florentina Ivan, directorul de PR al Blue Air.

Germanwings: "Nu vom fi afectaţi"

O altă companie low cost care operează din 2007 zboruri din şi spre Aeroportul Băneasa este Germanwings, cursele având ca destinaţii Köln, Berlin şi Stuttgart. "Germanwings nu este afectată de noile restricţii de pe Aeroportul Băneasa", au declarat pentru gândul reprezentanţii companiei germane. Gradul de ocupare în primele 6 luni din 2011 a fost de 90%, faţă de 80% anul trecut. Anul acesta compania a mărit numărul zborurilor spre Köln de la trei la patru pe săptămână. Spre Berlin şi Stuttgart, Germanwings operează de trei ori pe săptămână.

Victorie a locatarilor vilelor din "capul pistei"

Iordache spune că dacă operatorii aerieni aveau un zbor programat în perioada de restricţie, "problema este în curtea lor".
"Probabil şi-au dat seama că aveau un zbor programat la ora 22 şi un minut. Dacă aveau zboruri programate între 22:00 şi 24:00 a fost o greşeală a companiei", a comentat Iordache.

Întrebat dacă introducerea noilor restricţii are legătură cu presiunile făcute de locuitorii vilelor din apropierea Aeroportului Băneasa, Iordache a negat. « Mă deranjează că se face referire la vilele din capul pistei. Sunt de fapt afectaţi şi cei din zona Ion Ionescu de la Brad, cei din cartierul Băneasa, sunt multe blocuri », a spus Iordache. El a arătat că « în capul pistei » sunt 100-200 de vile.

În zona Aeroportului Aurel Vlaicu au fost construite, în ultimii ani, multe locuinţe, chiar dacă zona are multe inconveniente, printre care vecinătatea cu aerogara. Ulterior, proprietarii construcţiilor, deranjaţi de zgomot, au cerut chiar desfiinţarea aeroportului.

Deşi restricţiile de zbor există încă din 1999, companiile aeriene nu au ţinut cont de ele, având în vedere că regulamentele în vigoare ale Autorităţii Civile nu prevăd sancţiuni pentru companiile aeriene. "Nici după 29 octombrie nu vor exista sancţiuni. Dar restricţiile vor fi mult mai clare", ne-a explicat Iordache.

În octombrie 2009, Aeroportul Aurel Vlaicu Băneasa a anunţat interzicerea aterizării şi decolării aeronavelor de peste 50 de tone, între orele 00:00 şi 07:00. Potrivit declaraţiei de atunci a reprezentanţilor aeroportului Băneasa, decizia a fost luată la cererea proprietarilor de constructii din zonă, care s-au plâns de zgomotul produs de avioane. Aceştia au mai precizat că au fost realizate teste de zgomot de către Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Constructii (INCERC), care au arătat că aceste aeronave depăşesc cu mult nivelul de zgomot.

Băneasa, transformat în aeroport de 5 stele

Iordache spune că în prezent pe Aeroportul Băneasa sunt în derulare lucrări de modernizare care vor continua şi anul viitor.

"Aeroportul Băneasa va fi transformat în City Airport, pe modelul London City. Ne dorim ca activitatea să fie de 5 stele. Probabil companiile low cost se vor muta, la un moment dat, pe alt aeroport. Nu închidem aeroportul. Estimăm că vom ajunge la 300.000 de pasageri, ne vom adresa cu precădere oamenilor de afaceri. Vor putea opera şi curse regulate, dar taxele de operare vor fi mai mari", a mai declarat oficialul CNAB.
07.10.2011

Fonte: Gandul

Nessun commento:

Posta un commento