La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

sabato 1 ottobre 2011

Tragedia Monicăi Cismaş, fetiţa care a murit de dorul mamei. "Nu m-a lăsat bărbatul să-mi văd fata"

Luni, 26 Septembrie 2011
Mama Monicăi Cismaş, fetiţa decedată după ce s-a înfometat pentru că femeia a plecat în Italia, a încercat să explice tragedia petrecută în spitalul din Arad.

SOARTĂ
Monica Cismaș a murit vineri, la numai 12 ani. Fetița cântărea doar 10 kilograme

Monica Cismaş, din Teremia Mare, judeţul Timiş, a murit vineri la secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean Arad, sub privirile câtorva medici şi asistente care i-au purtat de grijă în ultimele luni de viaţă.

Femeile care ar fi trebuit să stea lângă ea, mama şi bunica, îşi vedeau de treabă la casele lor. Prima locuieşte cu "iubitul", a doua îi încasa, fără nicio remuşcare, alocaţia. Monica avea 12 ani şi cântărea numai 10 kilograme.

Respira cu ajutorul unui plămân artificial şi era intubată pentru a fi hrănită. Suferea de "anorexie severă", susţine Bogdan Totolici, directorul Spitalului Judeţean Arad, locul în care s-a stins Monica.

Monica nu putea scoate niciun sunet

Declicul depresiei fetiţei, care a împins-o la înfometare şi apoi la refuzul oricărei forme de a comunica cu ceilalţi, a fost decizia mamei de a pleca la muncă în Italia, dar şi indiferenţa bunicii, care îi repeta aproape în fiecare zi că a fost abandonată.

De luni de zile, Monica nu mai putea scoate o vorbă. "Când am fost ultima dată la ea, acum trei luni, nu vorbea. De fapt, de acum cinci luni nu mai scotea un sunet. Dacă îi spunea cineva ceva, închidea ochii", îşi aminteşte Cristina Negrea, mama fetiţei.

A fost îngrijită de asistenţii sociali

Deşi s-a întors din Italia în decembrie, când micuţa a făcut un stop cardio-respirator, în urma căruia a fost transferată de la spitalul Louis Ţurcanu din Timişoara la Spitalul Judeţean Arad, femeia nu a petrecut prea mult timp la căpătâiul copilei. Spune că mergeau la ea nişte rude. Conducerea spitalului infirmă acest lucru. Pentru că nu o vizita nimeni, copila a fost dată în grija Serviciului de Asistenţă Socială al unităţii.

"Nu aveam cum să nu-mi ascult concubinul"

La câteva zile după ce fiica i-a murit pe un pat de spital, Cristina Negrea vrea să facă nişte lămuriri. Întrebată de ce nu s-a dus să-şi vadă copilul, femeia alege să tacă. Într-un final, spune că nu a lăsat-o bărbatul, iubitul alături de care trăieşte acum, după ce în urmă cu doi ani s-a despărţit de tatăl Monicăi. "A zis să nu mă duc. Nu aveam cum să nu îl ascult", mărturiseşte femeia.

Zilele acestea se învârte fără noimă prin casa mamei, la Teremia Mare. Ieri trebăluia singură pentru înmormântare. Voluntarii care au îngrijit-o pe Monica în ultimele luni de viaţă au anunţat-o însă că vor veni s-o ajute. Fetiţa va fi îngropată mâine, la Fântânele, în judeţul Arad, localitate unde mama ei are domiciliul în acte. Medicii legişti vor avea astăzi rezultatele finale ale necropsiei.

Bunica, vinovată moral mai mult decât mama

Povestea Monicăi Cismaş rămâne în continuare încâlcită. În timp ce bunica fetiţei susţine că nu a putut s-o îngrjească şi că fiica ei e o mamă denaturată, căreia nu îi pasă de copii, mama copilei se întreabă de ce bătrâna îi spunea nepoatei că fusese abandonată, acutizându-i astfel depresia: "Mama mea nu recunoaşte nimic, însă aici o cred pe fata mea: cât a fost la spital la Timişoara şi veneau psihologii să stea de vorbă cu ea, şi lor le spunea că bunica îi zicea că eu am părăsit- o".

Tânăra îşi mai acuză mama că nu a dus fetiţa mai repede la medic când a văzut că nu mănâncă şi se stinge pe picioare. În schimb, nu are nicio explicaţie pentru faptul că nici ea nu s-a ocupat de Monica, din moment ce se întorsese acasă din Italia.

EXPLICAȚII. Cristina pasează vina morții fiicei ei către bunică

NEGLIJENŢĂ

Doi copii abandonaţi în spital Până la 29 de ani, Cristina Negrea a născut două fetiţe, ambele venite pe lume prematur. Prima, Monica, a murit în urmă cu câteva zile. A doua, Alexandra, cu un an mai mică, a fost înfiată din spital de o familie de medici din Germania.

"Nu o prea interesează de copii. Şi pe a doua fată a lăsat-o în spital şi a plecat", povesteşte Rozalia Cismaş.

Tânăra are însă altă versiune: bebeluşul a stat la incubator luni de zile, apoi s-au făcut acte false şi a fost dat spre adopţie. "A fost vândut. Cineva din familia mea a dat semnătură şi până am venit eu, era luată din spital", povesteşte Cristina.

Deşi au trecut 11 ani de atunci, nu a încercat niciodată să îşi găsească fiica sau să reclame că i-a fost înfiat copilul fără să ştie. Supărată de amploarea luată de povestea Monicăi, femeia e acum revoltată şi nu înţelege de ce lumea îi reproşează că a fost la muncă în Italia, ea susţinând că a fost, de fapt, acasă, în România: "Dacă eram în Italia, cum am ajuns în jumătate de oră la spital, după ce a murit fata mea?". Nu poate răspunde de ce, dacă ajungea aşa repede la fiica ei, n-a venit s-o vadă câteva luni.

"Cristina, fiica mea, n-a avut niciodată grijă de copii. Pe a doua fată a lăsat-o în maternitate“,spune Rozalia Cismas,bunica fetitei fetitei decedate.
De Georgeta Petrovici

Sursa: EVZ.ro

Nessun commento:

Posta un commento