La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

domenica 13 novembre 2011

Jigniri incredibile pentru românii din Italia

Comunitatea românilor din Italia şi un consilier al Primăriei Romei denunţă o emisiune radiofonică în care sunt ironizaţi imigranţii români din Peninsulă, consideraţi "criminali" şi "proxeneţi" provenind din "Zingaria" ("Ţigania"), o aluzie la România.

Comunitatea românilor din Italia a criticat dur emisiunea "Lo Zoo", a realizatorului italian Alan Caligiuri, difuzată la postul Radio 105 din Roma.

"Emisiunile satirice ale lui Zlatan Ţiganul (n.red. - personajul interpretat în emisiune de Alan Caligiuri) sunt rasiste, vehiculând cele mai urâte stereotipuri la adresa comunităţii noastre", a reacţionat Gazeta Românească, publicaţia comunităţii românilor din Italia.

"Zlatan Ţiganul" este prezentat ca "omul care trăieşte în mizerie", făcând trafic de droguri, furând, cerând taxe de protecţie, ocupându-se de proxenetism şi trafic de copii. În plus, în cadrul emisiunii "Lo Zoo" (Grădina zoologică"), a fost difuzat un cântec în care se face referire la România, fiind numită "Zingaria" ("Ţigania"), melodia despre români conţinând versurile "iau cuţitul, fac trotuarul". În plus, melodia sugerează că imigranţii români se ocupă cu "tâlhării şi crime".



Comunitatea românilor din Italia avertizează că există suficiente elemente pentru a semnala cazul Oficiului italian Antidiscriminare.
Emisiunea a fost condamnată şi de Federico Rocca, care este consilierul primarului Romei pentru relaţia cu Uniunea Europeană.

"Cântecul «iau cuţitul, fac trotuarul», difuzat de postul Radio 105, lansează un mesaj îngrijorător şi discriminatoriu la adresa tuturor imigranţilor originari din România, dintre care cei mai mulţi nu se regăsesc în modelul prezentat în acest cântec", a reacţionat Federico Rocca, citat de site-ul Libero-news.it.

"Este clar că intenţia autorul cântecului este exclusiv de a ironiza, mai ales ţinând cont de spiritul emisiunii difuzate. Totuşi, cred că această iniţiativă nu contribuie la dialogul şi la convieţuirea paşnică, ci dimpotrivă, enervează lumea şi riscă să marginalizeze numeroasele persoane care trăiesc legal şi corect în Italia", a subliniat oficialul de la Roma, cerând conducerii postului Radio 105 să renunţe la difuzarea materialelor de acest fel.
11 nov 2011

Sursa: Realitatea

Citeste si:
"Fac un macel" - hit rasist impotriva romanilor, lansat in Italia

10 commenti:

Anonimo ha detto...

sunt curios daca d-na sau d-ra jurnalista a ascultat macar 1 data emisinea radiofonica LO ZOO DI 105,inainte de a judeca in acest mod,o satira radiofonica.acest program IN FIECARE ZI
incearca sa trezeasca constiinta populatiei,in fata crizei in care ne aflam,indiferent ca suntem romani sau italieni.nu sa ofensat berlusconi(care e tinta lor nr 1)si restul castei de politicieni,indiferent de partidul politic,cat sa ofensat o jurnalista,care in lipsa de inspiratie,si neintelegand nimic din ceea ce vede si aude sa gasit sa aprinda un mic foc,ca asa vezi doamne ii citeste cineva articolul,si devine cunoscuta...poate...hahahaha sa racuta de ia.VIVA LO ZOO DI 105

Anonimo ha detto...

CUVINTUL ,,ROM.. TZINGARI CUM DENUMESC EI ROMANII VINE DE LA ...ROMA DRAGII MEI LOCATARI DE LA -LO ZOO- IAR D-RA JURNALISTA CU ACEST ARTICOL SAU FARA EA RAMINE TOT ACEEASI JURNALISTA IAR DACA DEVINE CUNOSCUTA TOT MERITUL PENTRU CA -ARE DREPTATE!!!!-

Anonimo ha detto...

Eu nu locuiesc in Roma si nu cunosc emisiunea aceasta, dar cu siguranta nu as vrea sa fiu reprezentata de asemenea ironii. Nu inteleg cum puteti face comparatii intre sarmanii romani care isi castiga din greu painea intr-o tara straina si politicienii care normal ca nu-l ating ironiile din jur pentru ca au bani si putere din belsug ce le da posibilitatea sa ignore orice insulta. Eu locuiesc in Italia de ceva ani si pot spune ca situatia unui roman cinstit a devenit foarte grea, iar ironiile si batutele astea de prost gust nu ne ajuta cu nimic, ci dincontra, ne ingreuneaza traiul. Facandu-ne publicitate in modul asta cretin pot spune ca atunci cand romanii se duc sa caute affitto sau un loc de munca, nu i se da, tocmai datorita frazelor de genul:i-au cutitul si tai gatul. E adevarat ca avem si noi poamele noastre stricate care au facut belele de tot felul, dar asta nu inseamna ca trebuie sa se generalizeze si sa avem toti aceiasi eticheta. Cand s-a descris Italia ca fiind tara mafiotilor, a pizzei si a macaroanelor, ei s-au suparat tocmai pentru cuvantul mafiot - prezenta ce nu se poate nega din moment ce politia italiana face eforturi mari in a o elimina si mai ales ca de-a lungul timpului s-a lasat cu multi morti printre civili, judecatori, politisti, etc...din cauza ei - si atunci ma intreb cum puteti oare voi, romani sa acceptati sa fiti descrisi ca niste persoane criminale ce scapa in sicilia cu cutitul(ironia sortii - caci tocmai acolo e o buna parte de mafie... deci ei vad gunoiul din ochiul nostru, dar nu din ochiul propriu...), sau ca veniti din zingaria si nu din ROMANIA. Mie sincer mi-e rusine sa spun ca sunt din Romania, datorita publicitatii de genul asta, dar in sufletul meu sunt mandra de istoria nostra si de caracteristicile ce le avem, pentru ca nu suntem doar criminali, lenosi si nespalati - ce poate am devenit datorita disperarii in care ne-a adus politicienii nostrii corupti ce isi fac vile, vacante, buzunare pline si burtile mari - ca de altfel ca toti politicienii de pe globul asta ce vor sa-si vanda propria tara, dar suntem si oameni cinstiti, credinciosi, muncitori, sufletisti cu vise si sperante pentru un viitor mai bun pentru generatiile viitoare. Ideea e ca e mai bine sa incetam sa radem de noi insine si sa incercam sa relationam frumos si cu respect cu italienii sau cu alti straini. Sa lasam ironia pentru politicieni, sau alte persoane ce isi umplu buzunarele pe spinarea poporului, caci oricum ei au obrazul gros... Aveti putina demnitate in voi si pretindeti mai mult respect in jurul vostru daca nu va simtiti caracterizati de aceste ironii!

Anonimo ha detto...

au uitat acum vre-o 50 =60 de ani ca veneau din it pana in romania pe jos, pe langa carute , ca se le dam malai, faina, cartofi si multe altele, ca erau lihniti de foame si vai de mama lor! pt mine ei sunt un popor de poponari, obsedati sexual, pedofili si travestiti! mai bine hot si murdar decat cu maciuca in fund!

Anonimo ha detto...

in curind am sa public un video pe net cu adevarata istorie despre stramosii nostri daci care mia ziso un preot italian care culmea vorbea cu mare respect de daci si qualiatia impotriva lor,pe mine ma dat ko,am ramas de piatra tot ce invatasem la scoala erau mai mult prostii decit ceea ce mia zis popa,culmea ca pina la urma nu-ti trebuie facultate sa-ti dai seama ca fii de curva au incercat sa schimbe istoria si so ascundasal vedeti si sa judecati voi cit e de adevarat din ce mia zis popa ciau

Anonimo ha detto...

am lucrat si eu an italia 8 luni dar sa stiti ca noi romani santem mult mai cinstiti ca ei italieni cand vine ziua de salariu trebui sa le zici ca asa se fac ca uita italieni sant un nimic pe langa noi posibil ei sant tigani nu noi pt ca noi muncim cinstit dar ei nu au nici un respect fata de noi va multumesc si pote ne mai antalnim

Anonimo ha detto...

Nu-i firesc sa-i bagam in aceeasi oala pe toti, sunt oameni si oameni, ca peste tot. Am vazut romani de care imi e rusine, dupa cum am vazut italici care nu fac cat o ceapa degerata. Nu poti judeca/eticheta o natie DOAR dupa astfel de cazuri, trebuie, intr-un fel sau in altul, sa cuprinzi totul, ori cel putin sa inerci sa dai dovada de echilibru. Mental si emotional, deopotriva ...

Anonimo ha detto...

nu cred ca o emisiune la radio poate sa jignesca un roman mai mult decit poate fi jignit de reprezentantii ROMANIEI de la ambasada romana de la Roma. Suntem destul de ipocriti ca sa vedem unele episoade de "rasism italian" fara sa reactionam nicidecum fata de comportamentul rasist a acelor functionari "diplomatici" fata de CETATENII ROMANI DIN ITALIA. Este absurd modul in care esti tratat,conditiile de igiena,organizarea fata de public si preturile de "bursa neagra" adoptate de acesti functionari.Daca vrem sa educam pe cineva in ITALIA ar fi ideal sa se inceapa de la AMBASADA ROMANIEI de la Roma,cel putin niste cursuri accelerate de bun simt fata de ROMANI. RUSINEEEEEE

Anonimo ha detto...

fratilor sa nu uitam ca cei mai mari infractori au venit din acaeasta tara ,au facut mult mai mult rau decat vom face noi vreodata,sa nu uitam ca teroarea mafiei de aici a plecat si nu de la noi,iar de facut trotoarul cred ca italiencele lor sunt pe primul loc nu femeile noastre,doar ca ale lor fac pe ascuns nu in mijlocul straziica ale noatre,in plus noi romanii suntem si vom fi net superiori lor,avem respect pt cei din jurul nostru,trebuie sa fim mandriiiiiiiii ca suntem romani,in europa nu ne-au bagat ei suntem aici de peste 2000 de ani,daca nu gresesc,noi am fost si vom ramane un popor de oameni muncitori,ganditiva inainte sa comentati ca toate muncile de jos le facem noi romanii,pt ca ei le refuza nu se cred demni de ele,asta este diferenza intre noi,romanii care ajung in italia pt munca indiferent de varsta eu unul spun ca sunt mult mai inteligenti decat vor fi ei vreodata,stim sa ne adaptam,puneti un italian in afara tarii lui sa vedeti cum moare de foame,atat am de spus

Anonimo ha detto...

Fara cuvinte!

Posta un commento