La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

domenica 13 novembre 2011

Români vs italieni: Cum îi ironizau Toma Caragiu şi Anda Călugăreanu în anii '70

13 nov 2011

Comunitatea românilor din Italia şi un consilier al Primăriei Romei au denunţat o emisiune în care românii din Peninsulă sunt consideraţi "criminali" provenind din "Zingaria" ("Ţigania"). Cu 40 de ani în urmă, Toma Caragiu şi Anda Călugăreanu ironizau italienii săraci care veneau în România comunistă la agăţat, titrează Libertatea.

Toma Caragiu şi Anda Calugăreanu / FOTO: Youtube

După ce "Zlatan Ţiganul" a fost prezentat ca "omul care trăieşte în mizerie", făcând trafic de droguri, furând, cerând taxe de protecţie, ocupându-se de proxenetism şi trafic de copii. În plus, în cadrul emisiunii "Lo Zoo" (Grădina zoologică"), a fost difuzat un cântec în care se face referire la România, fiind numită "Zingaria" ("Ţigania").

"Emisiunile satirice ale lui Zlatan Ţiganul (n.red. - personajul interpretat în emisiune de Alan Caligiuri) sunt rasiste, vehiculând cele mai urâte stereotipuri la adresa comunităţii noastre", a reacţionat Gazeta Românească, publicaţia comunităţii românilor din Italia.
În 1971 însă, Toma Caragiu şi Anda Călugăreanu întreţineau amuzamentul românilor ironizându-i pe italienii "pârliţi", gondolieri în Veneţia, îşi afişau falsele averi ostentativ, pentru a putea cuceri tinere românce.



Sursa: Realitatea

Nessun commento:

Posta un commento