La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

mercoledì 30 luglio 2008

Apele au început să se retragă, au rămas în urma lor case şi vieţi distruse

După zile întregi petrecute în tabere improvizate sau la rude, sinistraţii din Moldova au început să se întoarcă acasă. Oamenii au pierdut tot ce aveau, umblă acum pribegi pe uliţe, doar cu un toiag în care îşi sprijină neputinţa. Se uită cu deznădejde la apa care nu se mai dă dusă din gospodăriile lor şi cer, ruşinaţi, o felie de pâine vecinilor care au apucat să mai salveze câte ceva din calea apelor. Visul întoarcerii acasă s-a transformat în coşmar. Unii şi-au găsit casele dărâmate, iar alţii pe cale de prăbuşire. Mii de oameni din Moldova sunt acum nevoiţi să ia viaţa de la capăt.

Apele care au acoperit localitatea Săuceşti, judeţul Bacău, sunt în scădere, iar oamenii sunt aduşi înapoi la locuinţele lor în camioanele Jandarmeriei şi ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. Pentru cei mai mulţi dintre ei peisajul este unul terifiant. Casele în care au trăit o viaţă s-au făcut una cu pământul. Astfel, din cele peste o mie de locuinţe inundate, peste 20 sunt complet distruse. Cele care nu au fost încă distruse, acum stau să se prăbuşească. Tot ce mai speră oamenii acum e să-şi poată recupera ceva din bunuri.

Oamenii din Răchiteni, judeţul Neamţ, au fugit de inundaţii doar cu hainele de pe ei şi actele. Acum încep să se întoarcă acasă şi realizează că ele au rămas singura lor avere. Cu casele dărâmate sau în curs de prăbuşire, fără bani sau mâncare oamenii au ajuns acum la mila vecinilor mai norocoşi sau a autorităţilor. Maşina Jandarmeriei încărcată cu saci de alimente este singura lor garanţie că nu vor vor muri de foame în următoarele zile. Pentru cei mai mulţi, viitorul depinde tot de autorităţi. Oamenii speră că vor primi în continuare ajutoare financiare şi materiale pentru a-şi reconstrui sau consolida casele.

Apele Siretului au inundat ieri aproape 500 de case la Răchiteni, iar 1.200 de oameni au fost evacuaţi. Pe alocuri, puhoaiele au făcut ca apa să ajungă şi până la doi metri adâncime, iar câteva zeci de case au fost acoperite aproape complet.

Emoţii fără margini şi la Tămăşeni, tot în judeţul Neamţ. După două zile de pribegie în care mii de oameni s-au ferit din calea apelor, azi, cei mai mulţi s-au întors acasă. Cu ochii plini de lacrimi, localnicii din Tâmăşeni au despicat apele şi au intrat în gospodării, unde totul este distrus. Zidurile sunt crăpate, iar lucrurile sunt înecate în mâl. De cum au intrat în case oamenii s-au pus pe treabă. Au luat găleţile şi lopeţile şi au încercat să şteargă urmele lăsate de puhoaie. Apa a măturat tot ce a găsit în cale. Pentru mulţi au rămas numai amintirile. Acum, oamenii încearcă să-şi uite suferinţa şi să meargă mai departe.

În judeţul Neamţ, peste 9.000 de oameni au fugit din calea apelor. 300 de case din şase localităţi au fost inundate. Mulţi dintre sinistraţi şi-au petrecut noaptea pe câmp sau prin casele vecinilor. Cei mai mulţi au fost evacuaţi din localităţile Tămăşeni, Doljeşti şi Roma.
Oamenii încep să se întoarcă acasă şi în Rădăuţi-Prut, satul acoperit complet de ape acum câteva zile. Priveliştea este însă îngrozitoare: zeci de case distruse complet şi sute de animale moarte. După o viaţă de muncă, cei mai mulţi dintre ei s-au ales doar cu o mână de lucruri. Atât cât au încăput într-o barcă. Autorităţile îi ajută momentan cu alimente, apă minerală şi haine. Acum, doar puţine locuinţe mai sunt inundate. Însă furia apelor a distrus complet 100 de case, în timp ce pe alte 70 le-a avariat foarte grav. Autorităţile au început vaccinarea localnicilor împotriva tetanosului şi a febrei tifoide.

800 de oameni din comuna Victoria, judeţul Iaşi au fost evacuaţi din cauza pericolului de inundaţii în şcoala din localitate aflată într-o zonă sigură. În adăpostul improvizat oamenii au primit de la autorităţi alimente, apă, paturi, saltele şi pături. Autorităţile au mai hotărât şi evacuarea localităţile ieşene Trifeşti, Hermeziu, Vladomira, Şendreni, Sculeni, Probota şi Bivolari.

Sursa: Realitatea.net