La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

domenica 20 luglio 2008

Preşedintele României acuză presa italiană de „neînţelegere sau eroare”


PRECIZARE Comentând declaraţiile ministrului de interne de la Roma
de Liliana RUSE
Băsescu declară că nu îl cunoaşte pe ministrul italian de interne

Preşedintele Traian Băsescu dă vina pe presa italiană pentru afirmaţiile ministrul de interne de la Roma Roberto Maroni, conform cărora şeful statului ar fi de acord cu amprentarea rromilor. Maroni declarase acest lucru într-un interviu publicat, joi, de cotidianul La Repubblica. Administraţia Prezidenţială nu a vrut să reacţioneze pentru că, din câte a spus Băsescu, este greu de crezut că Maroni ar fi putut spune aceste lucruri, câtă vreme nu a avut niciodată vreo discuţie cu preşedintele român.
„Este vorba de un articol de presă, şi nu de o poziţie pe care eu s-o fi primit de la guvernul italian, sau un act oficial, sau o discuţie între mine şi autorităţile italiene în acest sens. Nu m-am întâlnit niciodată cu dl. ministru Maroni, n-am avut nicio discuţie şi, din acest motiv, am pus cele preluate de presa română pe o eventuală neînţelegere a gazetarului. Personal, nu pot să cred că ministrul Maroni a făcut referire la mine, cu atât mai mult cu cât am discutat acest subiect cu dl. Sivio Berlusconi şi poziţia mea a fost foarte departe de ceea ce a apărut în presa italiană”, a spus Băsescu.

El a susţinut că este, cel mai probabil, vorba despre „o confuzie” a ziaristului sau de o eroare de exprimare. Întrebat însă care este poziţia sa faţă de demersurile autorităţilor italiene, Traian Băsescu a refuzat să dea un răspuns clar: „Poziţia mea e o poziţie în interesul românilor. Punct. Deocamdată, discuţiile dintre mine şi guvernul italian nu sunt definitivate, sunt în evoluţie. (...) Partea română nu poate fi de acord cu discriminarea niciunui cetăţean al său, dacă e vorba de un proces de discriminare. Aş sugera citirea cu atenţie a legii italiene. E o sugestie, dvs. nu sunteţi obligaţi s-o citiţi, ci doar s-o comentaţi”.
Nu a fost singura ironie faţă de jurnaliştii prezenţi la conferinţa de presă de la Palatul Cotroceni. Comentând tot articolul din La Repubblica, Băsescu a susţinut că nici el, nici guvernul de la Roma „nu consideră că ceea ce e scris în presă e literă de lege şi trebuie luat ca atare”. La final, le-a urat jurnaliştilor „o căldură ponderată”, astfel încât „să nu se coacă”.
Sursa: Gandul.

Nessun commento:

Posta un commento