La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

sabato 26 luglio 2008

Pensiile vor creşte cu 20% de la 1 noiembrie


Bucurie Înainte de alegerile parlamentare
Pensiile vor creşte cu 20% de la 1 noiembrie
de Caterina NICOLAE
Punctul de pensie va ajunge la 697,4 lei
Pensia medie pentru bătrânii care au ieşit din câmpul muncii la limita de vârstă şi cu stagiul de cotizare complet va ajunge la 930 de lei

Ministrul Muncii, Paul Păcuraru, s-a hotărât: punctul de pensie va creşte cu 20% de la 1 noiembrie. Bineînţeles, acest anunţ va deveni decizie oficială abia după ce va fi aprobată în şedinţa de guvern, dar este puţin probabil să apară surprize. De ce cu 20%? Ministrul Muncii a decis să aplice Legea 250/2007 în avans şi să aducă, de la 1 noiembrie, nu de la 1 ianuarie 2008, punctul de pensie la valoarea de 45% din salariul mediu brut. Cum valoarea acestuia este în prezent de 1.550 de lei, punctul de pensie a rezultat 697,4 lei. Faţă de valoarea actuală de 581 de lei, majorarea reprezintă 19,9%. Aplicând procentul la pensia medie înregistrată în luna mai în sitemul asigurărilor sociale de stat, rezultă că de la 1 noiembrie pensia medie va fi 677 de lei.
Pentru cei care au ieşit la pensie la limită de vârstă şi cu stagiul de cotizare complet, pensia medie va ajunge la 930 de lei. Paul Păcuraru n-a vrut să precizeze însă cât din excedentul de 150 de milioane de euro înregistrat la Casa Naţională de Pensii va fi consumat pentru creşterea cu 20% a punctului de pensie. El susţine că, pe lângă majorarea generală, experţii din Ministerul Muncii studiază şi posibilitatea de a corecta „pierderile” suferite de cei care au lucrat în grupele I şi II de muncă după recalcularea pensiilor. Cât a rămas din excedent, ca „obiect de studiu”, rămâne însă un mister. În ceea ce priveşte posibilitatea ca pensiile să crească încă o dată, la 1 ianuarie 2009, ministrul Muncii este optimist. Pensiile vor creşte din nou, dar nu se ştie cu ce procent.

Acesta va fi stabilit ulterior, în funcţie de salariul mediu brut. „Punctul de pensie va trebui să rămână la 45% din salariul mediu brut înregistrat, dar este prea devreme să ne pronunţăm asupra valorii acestuia la 1 ianuarie 2009”, a explicat ministrul.
Sursa: Gandul.

Nessun commento:

Posta un commento