La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

venerdì 18 luglio 2008

Cabinetul Berlusconi spune că Băsescu a fost de acord cu măsurile la adresa rromilor


REPLICĂ În timp ce guvernul de la Bucureşti ar fi prost informat,
Cabinetul Berlusconi spune că Băsescu a fost de acord cu măsurile la adresa rromilor
de Ana Maria MERTICARU, Dan CARBUNARU 18 IULIE 2008

Ministrul de Interne italian nu a avut timp să se întâlnească cu omologul român

În ciuda criticilor lansate de parlamentarii europeni şi chiar de reprezentanţii opoziţiei italiene, ministrul italian de Interne, Roberto Ma­roni, a anunţat că nu re­nun­ţă la ordonanţa privind re­censămintele în taberele de nomazi. Ieri, urma să înceapă marea operaţiune în cele 50 de tabere de la Roma. S-a renunţat însă la măsura care a provocat atâta vâlvă: amprentarea rromilor, în special a minorilor. Nomazii vor fi fotografiaţi, iar operatorii Crucii Roşii, însoţiţi de carabinieri, vor completa formulare cu datele personale.

Acestea au însă caracter privat şi pentru utilizarea lor va fi nevoie de o decizie a justiţiei. Aparent, potrivit Il Tempo, amprentarea apare totuşi într-o anumită situaţie: nomazii care nu au documente vor fi duşi la Oficiul pentru imigraţie din cadrul prefecturii unde vor fi fotografiaţi, li se vor preleva amprentele, iar cei consideraţi periculoşi pot fi expulzaţi. Minorii (mai mari de 14 ani) găsiţi fără documente vor fi doar fotografiaţi.

Băsescu a fost de acord cu măsurile italiene

Deşi scandalul amprentării rromilor ţine primele pagini ale ziarelor de mai multe zile, poziţia autorităţilor române nu e foarte clară. În timp ce premierul Călin Popescu Tări­ceanu a cerut autorităţilor ita­liene să nu aplice românilor un tratament discriminatoriu, preşedintele Traian Băsescu pare să fie de acord cu amprentările. Cel puţin aşa susţine ministrul Roberto Maroni, citat de La Repubblica. Oficialul italian consideră lipsite de fundament criticile premierului Tăriceanu.

Pe de altă parte, insistând că recensământul nomazilor nu este o măsură îndreptată împotriva rromilor români, MAE de la Roma a mai dat un „croşeu” României: îngrijorarea Guvernului român faţă de situaţia propriilor cetă­ţeni aflaţi în Italia „este dictată probabil de o cunoaştere incom­pletă a iniţiativelor legis­lative adoptate recent”, spune Maroni. Conform autorităţilor italiene, recensământul este o formă de identificare a nomazilor. În ceea ce îi priveşte pe minori, scânteia care a declanşat scan­dalul la nivel european, Roberto Maroni a declarat că în cele 700 de tabere din Italia se află 7.000 de minori, dintre care doar 1.000 au primit vreo formă de educaţie. Tot Maroni a vorbit chiar de oferirea cetăţeniei italiene minorilor rromi care nu au părinţi.

Ministrul David s-a dus la Roma degeaba

Prins, probabil, cu organizarea primei zile de amprentări în taberele de nomazi din Roma, acelaşi ministru de Interne italian l-a lăsat, ieri, pe omologul său român, să îl aştepte degeaba. Ministrul Internelor şi Reformei Administrative, Cristian David, venise la Roma tocmai pentru a participa la Conferinţa „Italia şi România – partnership, creştere economică şi viitor în Europa”.

Conform unui comunicat transmis de MIRA, la conferinţă trebuia să participe şi ministrul de Interne italian, Roberto Maroni. David promitea, în conformitate cu ordinele primite de la premierul Călin Popescu Tăriceanu, să discute din nou cu Maroni despre „situaţia românilor din Italia şi aplicarea recentelor măsuri dispuse de autorităţile italiene”. Maroni i-a cerut scuze lui David, printr-un bileţel, motivând că are treabă în Parlament, au declarat surse oficiale din MIRA.

Maroni se ocupă de periferie, Alemanno de centrul Romei

În timp ce Ministerul de Interne identifică rromii din taberele de la periferia Capitalei, primarul Romei s-a dotat cu o lege care permite într-un fel curăţarea străzilor din Cetatea Eternă, dar loveşte direct turiştii. Astfel, Gianni Alemanno a declarat război persoanelor care îndrăznesc să doarmă în aer liber, să mănânce sau să bea pe străzile Romei, să lipească afişe, să ţipe, să cânte sau să vândă produse fără autorizaţie.
Potrivit Independent, amenda este de 50 de euro. Cu o armată de reporteri pe urme, carabinierii au trecut deja la aplicarea legii şi au prins pe picior greşit trei tunisieni care mâncau şi beau bere pe treptele din Piaţa Spaniei, doi indieni care mâncau în apropiere de Forum şi altul care adormise în zonă. În aceste condiţii, la Roma practic oricine riscă să devină un mic infractor.
Sursa: Gandul.

Nessun commento:

Posta un commento