La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

domenica 20 luglio 2008

Pensii exportate


Joi, 17 Iulie 2008

Pensionarii romani cu domiciliul in strainatate vor putea sa-si primeasca pensiile in valuta, prin transfer bancar.
Daca beneficiaza de pensii din mai multe state UE, detaliile bancare sunt comunicate in cadrul formularelor transmise din statul de resedinta." CNPASCasa Nationala de Pensii – CNPAS – si Citibank Romania finalizeaza in prezent detaliile tehnice pentru demararea procedurilor de transfer bancar al prestatiilor de invaliditate, de batranete sau de urmas si ajutoarelor de deces,dobandite potrivit legislatiei romane.
Avand in vedere diferitele situatii in care se regasesc persoanele beneficiare de pensii din sistemul public, procedura de export a pensiilor presupune urmatoarele: deschiderea unui cont la o banca pe teritoriul statului de domiciliu, agreata de pensionar; comunicarea detaliilor bancare (denumirea si adresa bancii, numar de cont, codul IBAN) catre institutia platitoare (casa teritoriala de pensii in evidenta careia se afla dosarul de pensii). Aceasta comunicare poate fi, in functie de situatia in care se regaseste persoana, direct sau prin
intermediul institutiei de asigurari sociale din statul de domiciliu – in cazul statelor membre UE. In cazul beneficiarilor rezidenti intr-un stat extracomunitar, cererile si documentele necesare vor fi adresate direct casei teritoriale de pensii care plateste drepturile.
Daca cel domiciliat intr-un stat membru UE are drept de pensie numai din Romania, cererea de transfer se face ca in cazul beneficiarilor din statele care nu sunt membre UE: cererea se transmite la casa teritoriala de pensii personal sau prin mandatar special desemnat, cu detaliile bancare si o copie de identitate a titularului, care atesta domiciliul sau actual. Plata pensiilor exportate se face in euro, lire sterline, USD.
Sursa: Romania libera.
Articol semnalat de Marinela Costan, Ravenna.

Nessun commento:

Posta un commento