La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

giovedì 30 ottobre 2008

Mai mult de jumătate dintre românce nu se protejează de o sarcină nedorită


CONTRACEPŢIE
de Milena NIŢĂ 30 OCTOMBRIE 2008
În prezent, există peste 40 de combinaţii contraceptive
În ţările civilizate, 75% din populaţie se protejează

Mai mult de jumătate dintre românce nu se protejează de o sarcină nedorită
Mai puţin de jumătate dintre femeile din România se protejează de o sarcină nedorită, au declarat medicii specialişti, ieri, la lansarea campaniei „Contracepţia – un pas spre libertate”. „Potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), în România, doar 38% dintre femei foloseau, în 2004, o metodă contraceptivă modernă, în timp ce, în ţările civilizate, 75% din populaţie recurge la o astfel de practică”, a precizat dr. Raluca Teodoru. Totuşi, medicii apreciază că cifrele sunt relativ mari pentru ţara noastră, având în vedere că până în 1989 metodele de contracepţie erau interzise. Atunci, femeile utilizau frecvent metode de protecţie tradiţionale (coitus interruptus, metoda calendarului), iar rata avorturilor era foarte ridicată. Potrivit statisticilor, în 1990, după liberalizarea avortului, în România s-au înregistrat aproape un milion de avorturi, asociate cu rate mari ale mortalităţii materne, cifră care clasa ţara noastră pe primele locuri în lume la numărul întreruperilor de sarcină. În 1999, mai mult de jumătate dintre femei nu foloseau nici o metodă contraceptivă, 25% recurgeau la metode tradiţionale şi doar 23% utilizau metodele moderne. În mai puţin de 20 de ani de la Revoluţie, „tinerii au început să se informeze şi învaţă despre metodele contraceptive şi cum să-şi planifice o sarcină, astfel că una din trei românce de vârstă fertilă apelează la o metodă de contracepţie”, spune dr. Mioara Predescu, reprezentant al Asociaţiei Române pentru Promovarea Sănătăţii.
Inelul vaginal şi plasturele „pătrund” în România
Medicii spun că, în prezent, există 40 de combinaţii şi variante de metode contraceptive moderne care pot fi folosite de un cuplu – metode naturale, hormonale, de barieră, dispozitive intrauterine, soluţii definitive sau combinaţii ale diverselor modalităţi de contracepţie. În plus, specialiştii ne asigură că, din 2009 vor pătrunde şi pe piaţa din România metode noi de contracepţie, deja folosite în alte ţări. „De anul viitor, vor fi aduse şi la noi, inelul vaginal şi plasturele contraceptiv”, ne asigură dr. Mirela Brădean, de la Societatea de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală. Inelul vaginal este un dispozitiv subţire, flexibil şi transparent, din plastic, care se introduce în vagin de către persoana respectivă, în scop contraceptiv. Plasturele se aplică pe fese sau abdomen şi eliberează gradat, prin piele, hormoni.
Sursa: Gandul.

1 commento:

flory ha detto...

Am folosit plasturele ca mijloc de contraceptie,insa mie personal mi-a dat destule probleme (ma simteam foarte obosita,dureri mari de sani,somnolenta,retinerea de lichide in organism...)asa ca dupa 3saptamani am fost nevoita sa renunt.Sunt sigura ca tot ce contine hormoni imi creaza mari probleme. Flory

Posta un commento