La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

martedì 14 ottobre 2008

Viareggio: Marian Mocanu la Forumul naţional al demograficilor italieni

comunicat de presa‏
13-17 octombrie Viareggio

Marian Mocanu, candidat pentru Senatul României, va participa la Viareggio, în data de 15 octombrie, la al 7-lea Congres Naţional al Asociaţiei Operatorilor Demografici din Italia (DeA), ca oaspete de onoare şi ca reprezentant al comunităţii de români. Dl. Mocanu a fost invitat să participe ca relator într-un atelier cu tema “legalitate, siguranţă şi coeziune socială: cum se guvernează imigraţia garantând respectarea drepturilor cetăţenilor prin rolul serviciilor demografice”. La această masă rotundă vor participa şi: Secretarul de Stat în Ministerul de Interne Alfredo Mantovano, reprezentantul Comisiei Europei A.Ianiello Saliceti, directorul Immigrazione.it Raffaele Miele, un reprezentant al Asociaţiei Naţionale a Primăriilor Italiene dott. Luca Pancini, Consilier al Afacerilor Juridice şi Legale în Consiliul de Miniştri prof. Umberto De Augustinis, un judecător al Curţii Europene de Drepturi ale Omului Antonella Mularoni şi alţii.
La congresul DeA vor participa reprezentanţi din administraţiile publice de stat şi instituţiile de guvernare, dar va fi deschis oricărui cetăţean interesat. Anul acesta DeA va avea în obiectiv argumentul imigraţiei şi a străinilor, a înscrierii anagrafice şi a cetăţeniei. Principalele teme de discuţie vor fi: dreptul la şedere pentru străinii comunitari; schimbările la nivelul birourilor demografice după aprobarea noului “pachet de siguranţă”; serviciile demografice ale Primăriilor; starea civilă a cetăţeanului comunitar şi drepturile fundamentale derivate de la cetăţenia europeană; transcrierea documentelor de stare civilă a străinilor rezidenţi în Italia; gestiunea raporturilor dintre Consulate şi Primării pentru o corectă gestionare a dreptului la vot al străinilor.
Asociaţia Naţională a Operatorilor Demografici din Italia există din 2001 şi are ca scop principal promovarea relaţiei dintre cetăţean şi administraţia publică de stat. Actualmente în cadrul DeA operează peste 4600 de membri-primării din toate regiunile Italiei, care luptă pentru creşterea civilă şi socială prin crearea unei reţele de inovatori în serviciul demografic al Primăriilor. Mai multe detalii consultând situl http://www.deaweb.org/.
Marian Mocanu colaborează de mai bine de un an cu Asociaţia Naţională a Primăriilor Italiei şi cu Asociaţia Birourilor de Stare Civilă din cadrul primăriilor, prin organizarea de conferinţe şi prin difuzarea informaţiilor referitoare la serviciile demografice pentru cetăţenii români.
Info: http://www.mocanu.it/

Nessun commento: