La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

martedì 14 ottobre 2008

Victimele "căpşuniadei": 100.000 de copii români cresc fără părinţi


14 octombrie 2008

Peste 100 de mii de copii din România sunt lipsiţi de atenţia cel puţin a unui părinte din pricina fenomenului de emigare în masă pentru a munci în străinătate. Dintre aceştia, peste 31.000 au rămas fără nici unul dintre părinţă. Statistica a fost dată publicită‚ii de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului (ANPDC), şi centraliyează datele până la sfârşitul lunii iunie.

Conform aceloraşi date, numărul total al familiilor care muncesc în străinătate este de 70.457. Dintre copiii români rămaşi fără niciun părinte acasă, 29.843 se află în grija rudelor până la gradul IV, 1.127 sunt în sistemul de protecţie specială. În ultima categorie intră minorii aflaţi în grija asistenţilor maternali, aproximativ 180, acelaşi număr stau în centrele de plasament, iar în jur de 400 au rămas în grija vecinilor, a altor familii sau persoane, fără măsură de protecţie, scrie "Evenimentul Zilei".

Potrivit ANPDC, peste 10.000 de minori provin din familii cu părinte unic susţinător, plecat la muncă în străinătate. Specialiştii de la "Salvaţi Copiii", care au realizat un studiu calitativ privind "Impactul migraţiei părinţilor asupra copiilor rămaşi acasă", au remarcat că efectele acestui fenomen sunt dintre cele mai îngrijorătoare: abandon şcolar, izolare şi comunicare slabă, risc de consum de droguri, tendinţă de asociere cu grupuri deviante. Acesta este unul din aspectele secundare ele emigrării masive. Părinţii încearcă de multe ori să suplinească lipsa cu banii trimişi acasă, dar aceasta nu ajută cu mare lucru fără intervenţia statului. Se impun câteva măsuri printre care realizarea de campanii de conştientizare pentru părinţi, dezvoltarea unor servicii de consiliere pentru persoanele care au grijă de copii, extinderea reţelei de consilieri şcolari şi a programelor de tip "şcoală după şcoală".

Antena3.ro

Nessun commento:

Posta un commento