La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

venerdì 24 ottobre 2008

Români din diaspora, a sosit momentul schimbării!!!


Dragi prieteni români din diaspora,

Cu ocazia viitoarelor alegeri parlamentare din 30 noiembrie 2008 noi, românii din diaspora, vom alege o persoană care ne va reprezenta în Senatul României. Această posibilitate trebuie să o acordăm unei persoane care a mâncat aceeaşi pâine ca noi toţi emigranţii, şi care poate deveni sprijinul şi reprezentantul diasporei în Parlamentul de la Bucureşti. Dacă mă veţi vota pe mine, împreună vom demonstra că românii din diaspora nu sunt numai o resursă de progres economic şi social, ci şi o forţă unitară care doreşte să se implice în politica de la Bucureşti.
La debutul acestei campanii electorale am remarcat că mulţi dintre românii care trăiesc şi muncesc în diaspora nu cunosc noul sistem de vot prin care ne vom exprima la alegerile parlamentare din noiembrie 2008, cu toate că au votat numeroşi schimbarea sistemului electoral.
Aşadar, noul sistem electoral este mai uşor de înţeles şi votarea este mai simplă: dacă până acum am votat liste închise ale partidelor fără a-i cunoaşte pe politicienii de pe acele liste, cu noul sistem uninominal, vom vota un singur candidat pentru un singur partid care corespunde colegiului uninominal din care facem parte. În practică, noul sistem electoral lasă întregul proces de selecţie al parlamentarilor în seama cetăţenilor.
Pentru organizarea alegerilor parlamentare din noiembrie 2008 au fost constituite circumscripţii electorale la nivelul celor 41 de judeţe din componenţa administrativă a României, o circumscripţie nr.42 pentru capitala Bucureşti şi, în premieră, o circumscripţie nr. 43 pentru românii cu domiciliul sau reşedinţa în afara României. Aceste 43 circumscripţii electorale au fost împărţite în colegii uninominale, iar fiecare partid sau formaţiune politică are dreptul la un singur candidat în fiecare colegiu uninominal.
Pentru românii din diaspora, circumscripţia electorală 43 este împărţită în 4 colegii uninominale pentru Camera Deputaţilor, şi 2 colegii uninominale pentru Senat. Distribuţia colegiilor pentru Camera Deputaţilor în sinteză este următoarea: colegiul 1 Europa, colegiul 2 Europa de Est şi Asia, colegiu 3 Americile, Australia şi Noua Zeelandă, colegiu 4 Orientul Mijlociu şi Africa.
Colegiile uninominale pentru Senat sunt 2 şi, în sinteză, reprezintă: Colegiul uninominal 1 compus din Colegiile 1 şi 2 pentru Camera Deputaţilor, respectiv Colegiul uninominal 2 compus din colegiile 3 şi 4 pentru Camera Deputaţilor. Deci, românii din diaspora vor avea 6 reprezentanţi pentru toata planeta, dintre care 2 senatori şi 4 deputaţi.
Spre exemplu, un român care trăieşte în Europa va vota un reprezentant pentru Senat şi unul pentru Camera Deputaţilor. Eu, Marian Mocanu, sunt candidatul dumneavoastră din partea PSD pentru Senat la colegiul 1 Europa şi Asia. Alegătorul care se prezintă la vot va primi un buletin de vot pe care vor figura individual candidaţii care s-au înscris în cursa electorală în colegiul uninominal respectiv. Pentru a vă exprima votul, trebuie să ştampilaţi chenarul care conţine numele candidatului preferat.
Pentru a participa la vot, românii din străinătate trebuie să aibă domiciliul stabil sau reşedinţă în statul respectiv. Consulatele generale vor sta la dispoziţia cetăţenilor pentru a clarifica procedura de vot şi documentele necesare.
Adevărata revoluţie a acestui sistem electoral nou este modul în care se schimbă comunicarea dintre candidat şi alegător. Campania electorală va fi personalizată în funcţie de alegători, iar întâlnirile cu aceştia vor fi mai importante decât campaniile din presa scrisă sau televiziune.
În ceea ce priveşte românii din diaspora, interesul de a participa la viaţa politică din România este foarte scăzut. Semnalele pe care le-am primit prin intermediul sitului http://www.mocanu.it/ sunt negative la adresa clasei politice de la Bucureşti în general şi a guvernelor care s-au succedat din 1989 încoace, dar am perceput o nevoie de schimbare, de renovare a comunicării politice pe baza experienţei acumulate în străinătate. Românii vor o persoană din mijlocul lor care să fie vocea diasporei în Parlament.
Invit pe toţi românii care trăiesc şi muncesc în Europa şi Asia să reflecteze la importanţa acestui VOT, să urmăreacă cu atenţie această campanie electorală şi să meargă la vot pe 30 noiembrie.
Trebuie să vă amintiţi mereu că noi, românii din străinătate, contribuim cu peste 5 % la PIB-ul României, iar că sacrifciile depuse de Dumneavoastră constituie peste 5 miliarde de euro anual. Aceste date esenţiale, care sunt pe buzele tuturor candidaţilor politici veniţi de la Bucureşti ca să vă ofere mici şi bere, eu vi le traduc prin atenţia pe care vi-o ofer zi de zi: prin răspunsurile la mesaje, prin discuţiile purtate la telefon, prin călătoriile în comunităţile de români. Continuaţi să îmi telefonaţi şi să îmi scrieţi problemele voastre. Eu sunt unul dintre voi şi voi veni să vă întâlnesc oriunde veţi fi!

Marian Mocanu
Candidat la Senatul României
politica@mocanu.it



Invitam ceilalti candidati sa ne trimita comunicatele proprii pentru a le publica pe site-ul nostru. Autorii isi rezerva dreptul de a selecta doar cele pertinente cu subiectul site-ului.

Nessun commento:

Posta un commento