La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

giovedì 16 ottobre 2008

Imigranţii români părăsesc Irlanda din cauza crizei financiare


16 octombrie 2008
Criza financiară mondială îi sileşte pe imigranţii români să părăsească Irlanda. Tot mai mulţi rămân şomeri, după ce şantierele de construcţii la care lucrează sunt închise. Totuşi, românii nu vor să se întoarcă acasă. Ei spun că în România nu ar putea trăi decent şi preferă să se îndrepte spre alte ţări occidentale în căutarea unor locuri de muncă bănoase.

Piaţa imobiliară din Irlanda s-a prăbuşit vertiginos în utlimele luni. Din această cauză, multe companii de construcţii au închis şantierele şi au concediat angajaţii. Românii au fost printre cei mai afectaţi de criză. "Patronii dau explicaţii. Poate fi şi un motiv ca să întârzie cu salariile, poate fi şi adevărat. Spun că aparatmentele nu se mai vând", declară Alex Lazăr, muncitor român originar din Republica Moldova.

Totuşi, românii nu vor să se întoarcă acasă. "Suntem puşi în situaţia de a pleca fie la noi acasă fie în alte locuri prin care am mai fost: Italia, Franţa", spune Alex Lazăr. Acesta consideră Franţa ca fiind o variantă mai bună decât România "având în vedere cât se poate câştiga în România şi ce preţuri exagerate sunt. E imposibil să te intreţii".

Economia Irlandei este afectată serios de criza financiară. Pentru a preveni un colaps al institututiilor financiare, guvernul de la Dublin a luat mai multe decizii, printre care şi garantarea integrală a depozitelor bancare.

Antena 3

Nessun commento:

Posta un commento