La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

venerdì 3 ottobre 2008

Peste 30 de ani, Romania nu scapa de coruptie, va fi o tara imbatranita iar tinerii vor prefera parteneriate fara obligatii in locul casatoriilor

Sondaj Reader’s Digest
de R.M.
Joi, 2 octombrie 2008,
documente
Rezultatele sondajului reader's digest
(02 Oct 2008) PDF, 80KB

Romania, peste 30 de ani: politicienii sunt in continuare corupti, tinerii nu se mai casatoresc, ci prefera parteneriate fara obligatii, orice tip de cancer poate fi vindecat, emigrantii care si-au cautat de munca in afara tarii au revenit acasa si copiii citesc si lucreaza la PC de la 3 ani. Cel putin asa arata rezultatele unui sondaj comandat de Reader’s Digest, avand tema "Cum isi vad romanii viitorul" peste 30 de ani.Informatia pe scurt:
Coruptia va exista in continuare in mediul politic - 73%;
Romania va fi o tara de pensionari dupa ce tinerii au plecat spre tari mai bogate - 51%;
Romanii care au emigrat in Spania, Italia, Canada etc, vor prefera sa se intoarca in tara - 51%;
Toate mijloacele de transport vor folosi combustibili alternativi - 43%;
Cei mai multi romani vor merge la biserica - 51%;
Copiii vor sti sa citeasca si sa foloseasca computerul de la varsta de 3 ani - 55%;
Vor exista tratamente pentru vindecarea oricarui tip de cancer - 50%.Romania, o tara de pensionari?Peste jumatate dintre intervievati (51%) considera ca, peste 30 de ani, Romania va fi o tara de pensionari, dupa ce tinerii au plecat spre tari mai bogate, in timp ce 42% cred contrariul.
Tot 51% dintre respondenti considera ca romanii care au emigrat in Spania, Italia, Canada si alte state vestice vor prefera sa traiasca din nou in Romania.
Romanii se dovedesc un pic mai sceptici in privinta urbanizarii tarii. Peste doua treimi dintre persoanele intervievate cred ca satele vor continua sa existe, in vreme ce 17% considera ca toti romanii vor trai in orase aglomerate. Nici in privinta credintei, romanii nu cred ca vor interveni schimbari dramatice: 51% sunt siguri ca si peste 30 de ani cei mai multi romani vor merge la biserica.
Aproape jumatate dintre persoanele intervievate (45%) sustin ca peste trei decenii majoritatea romanilor isi va gasi un partener de viata prin internet. Unul din doi romani este sigur ca in intervalul de timp analizat vor exista tratamente pentru vindecarea oricarui tip de cancer.
Moldovenii, cei mai optimisti romani
Una din surprizele sondajului a fost aceea ca moldovenii s-au situat pe primul loc la capitolul optimism, inaintea muntenilor, ardelenilor si a bucurestenilor. Ei cred, intr-o proportie mult mai ridicata decat ceilalti (64% moldoveni fata de 46% munteni, 47% ardeleni si 41% bucuresteni), ca in viitor vor exista remedii pentru orice tip de cancer, ca romanii vor continua sa fie activi si dupa varsta de 70 de ani (46% fata de 27%, 31% si, respectiv, 23%) si ca vom deveni mai receptivi la problemele celor din jur (43% fata de 28%, 31% si 20%).
Mai mult, din Moldova, regiunea din care au plecat cei mai multi romani pentru a lucra in alte tari, provine si cel mai ridicat procent al celor care sunt de parere ca romanii emigrati se vor intoarce totusi si vor ramane sa traiasca in tara lor (57% moldoveni fata de 46% munteni, 52% ardeleni si 52% bucuresteni).
Sondajul a fost efectuat la cererea Reader’s Digest de catre compania IMAS, in luna iunie 2008, pe un esantion multistadial (211 puncte de esantionare in 99 localitati). Cei 1.246 de respondenti cu varste de peste 18 ani, au fost rugati sa bifeze "Da", "Nu" sau "Nu stiu" in dreptul a 20 de afirmatii referitoare la viata in Romania peste 30 de ani.
Atasat, puteti vedea rezultatele complete ale sondajului.
Sursa: HotNews.ro

Nessun commento:

Posta un commento