La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

domenica 31 gennaio 2010

O fetiţă a încercat să se sinucidă din cauza jignirilor colegilor


DISCRIMINARE

Poveste din Italia: Paula a sărit în gol pentru că „duhnea a româncă“
de Raluca ION 28 IANUARIE 2010

De fapt, nu o cheamă Paula. Părinţii ne-au rugat să nu-i dăm numele adevărat, să o botezăm altfel, pentru ca nimeni din ţară să nu o recunoască şi să nu ştie prin ce trece ea acum.

Fetiţa de 13 ani a sărit de la etaj chiar când trebuia să plece la şcoală /// Foto: Ovidiu Micsik

Miercurea trecută, mama a urcat dis-de-dimineaţă la etajul al doilea al casei lor noi din Solesino, Padova, şi a trezit-o pe Paula să meargă la şcoala. S-a dus apoi în camera alăturată, în care dormea fratele cel mic, l-a trezit şi pe el, iar rutina dimineţilor lor a continuat neabătută. Când a fost gata, băieţelul de 10 ani a coborât cu ghiozdanul în spate, fără Paula. Au strigat-o. N-a răspuns. Mama a urcat repede la etajul al doilea şi a găsit camera Paulei goală. Apoi a văzut în altă încăpere un geam deschis: "L-oi fi uitat aşa peste noapte", şi-a spus şi s-a dus să îl închidă. Şi a văzut-o pe fetiţa ei de 13 ani, întinsă în faţa casei, a sunat la Salvare şi la carabinieri. Când şi-a revenit, Paula le-a spus că nu mai vrea să se întoarcă la şcoală, că nu mai vrea să-şi vadă colegii de clasă, care-i spun că "duhneşte a româncă", şi că nu mai vrea să dea ochii cu profesoara de muzică şi cu cea de matematică.

Fetiţa era gimnastă în România

De o săptămână, Paula e în spital, cu o fractură urâtă la picior. A fost operată, dar medicii trebuie să-i mai facă nişte radiografii, înainte să-şi dea seama dacă pot să-i pună piciorul în ghips şi să o trimită acasă. "Fetiţa i-a zis soţiei mele că colegii se poartă urât cu ea, o resping, îi zic că duhneşte a româncă şi râd de ea că nu are haine de firmă. Dar maică-sa a zis că aşa sunt copiii, se mai ceartă, se mai împacă", povesteşte tatăl Paulei.

De cinci ani stau în Italia. Paula a mai învăţat acolo la trei alte şcoli, dar n-a avut niciodată probleme cu profesorii sau colegii. "Învaţă foarte bine, învăţa bine şi în România, italienii au testat-o şi au spus că e foarte avansată. Închipuiţi-vă că la trei săptămâni după ce am venit aici a început să vorbească italiana, deşi acasă nu ştia o boabă. Când am ajuns la Solesino, au pus-o în clasa cu copii cu medii bune, în A, nu în B. În toate şcolile s-a împrietenit cu colegii, ea e foarte sociabilă", spune tatăl Paulei, care lucrează în Italia ca şofer. Paula a mai avut probleme la şcoală şi cu două profesoare. "La şcoala de dinainte studia flautul, iar aici fac altceva. Profesoara îi pune întrebări doar din ce nu ştie şi îi dă note mici. Iar la matematică nu o ascultă niciodată, de câte ori e rândul ei să vorbească o sare, toate notele le are din lucrări", continuă tatăl. Însă nu se gândea că fata lui suferă atât de mult încât să se arunce de la etaj. "Cu o seară înainte a fost cu o colegă din clasa paralelă B în oraş, cu cei de la B se înţelege bine, colegii de clasă o jignesc. Cine ştie ce o fi fost în mintea ei, avea şi verificare în ziua aia", încearcă să găsească o explicaţie bărbatul.

În primele zile după ce a încercat să se sinucidă, doar copiii din cealaltă clasă au vizitat-o la spital şi i-au trimis bileţele drăgăstoase, abia ieri sau alaltăieri au venit şi colegii ei de clasă, în grup organizat, aduşi probabil de un profesor. "Cel mai mult a suferit că niciunul din clasă nu a venit să o vadă", spune tatăl. Paula, care a făcut cinci ani de gimnastică la Deva, s-a lăsat de sport în Italia, că n-a găsit acolo nici o şcoală pe măsura ei. Visează însă să ajungă, când se va face mare, profesoară de sport. În Italia, pentru că acolo-i acum casa ei: "De câte ori venim în România şi ea şi fratele ei spun că vor să se întoarcă mai repede acasă, în Italia". Numai că şi-ar dori nişte colegi mai prietenoşi, iar părinţii vor vorbi sâmbătă cu conducerea şcolii să o mute într-o altă clasă.

INFO PLUS

Şi alţi copii români, jigniţi în Italia

Adrian Teodorescu, preşedintele organizaţiei Alleanza Romena, este cel căruia părinţii Paulei i-au cerut să-i ajute să-şi mute fetiţa în altă clasă. Dacă cei din conducerea şcolii nu vor face nimic pentru ca Paula să nu mai fie discriminată, Adrian Teodorescu spune că se va adresa procuraturii. "Cazul fetiţei nu este unul singular şi alţi copii români din Italia sunt jigniţi de colegi, dar fiecare găseşte propria lui modalitate de apărare. Ea a fost mai sensibilă". Paula era singura străină din clasă, iar în şcoală mai învaţă o singură fetiţă din România.

INFO PLUS

Prezenţa şi contribuţia românilor în Italia

• imigranţii români din Peninsulă se cifrează la cel puţin 800.000, potrivit datelor Guvernului de la Roma, estimări neoficiale trecând adesea de un milion
• 1,2% din PIB-ul Italiei este adus de munca românilor, potrivit MAE român
• la începutul lui 2009, 2.723 de concetăţeni de-ai noştri erau arestaţi sau condamnaţi în Italia, reprezentând doar 0,27% din totalul imigranţilor români, dar încarcerarea lor costă statul italian 400.000 euro pe zi
• circa 70.000 de copii români au fost înscrişi în şcoli italiene în anul şcolar 2006/2007
• în septembrie 2009, copiii români erau cei mai mulţi elevi-imigranţi din Italia, reprezentând 16,5% din totalul de 690.000 de şcolari străini din Italia
• în vara lui 2009, deputata Alessandra Mussolini susţinea că între 1.700 şi 2.000 de copii români s-ar afla în Italia neînsoţiţi de părinţi, fiind expuşi riscului de a cădea victime ale crimei organizate (Bogdan Munteanu)

Sursa: Gandul.

Nessun commento:

Posta un commento